Bármennyire logikusnak tűnik, a vastag, maszkszerű alapozás nem a legalkalmasabb pigmentfoltos bőrre. A természetes hatású, leheletfinom smink éppúgy eltakarhatja, halványíthatja a zavaró bőrhibákat, anélkül, hogy látványossá tenné a gyűrődő szarkalábakat vagy megülne a barázdákban. 50 felett már a bőr szárazságára is gondolni kell, ezért ez a ragyogásfokozó módszer sokkal fiatalosabb, nőiesebb eredményt garantál.

hirdetés

Bár a hiperpigmentáció nem korhoz kötött, ötven felett már gyakoribb, hogy a melanin túltermelődése miatt kisebb-nagyobb, rendszertelenül elhelyezkedő foltocskák és sötét pacák jelennek meg a bőrön. Ennek legfőbb oka, hogy az életkorból adódóan a hámréteg már jóval lassabban regenerálódik, így az évek során elszenvedett napfényártalom tünetei fokozottabban mutatkoznak meg, úgymond összeadódnak.

A pigmentfoltoknak ezt a fajtáját öregedési foltoknak, vagyis lentigónak nevezik, mely általában sötétebb, barnás tónusú, szabálytalan pöttyöket takar.

 

A lentigó nem egyedüli problémaként jelenik meg a bőrön, a kollagénszint csökkenése, a hormonháztartásban bekövetkezett változás, valamint a vízmegtartó képesség romlása miatt gyakran elvékonyodik, rugalmatlanná és papírszárazzá válik a hámréteg, ennek következtében könnyebben kialakulnak, illetve sokkal barázdáltabbá teszik a bőrt a szarkalábak és ráncok. Ezeket a sajátosságokat érdemes figyelembe venni a sminkelés során, különösen az alapozó megválasztásakor.

Üde hatású fiatalító smink pigmentfoltos bőrre

Ötven felett a bőr előkészítésére már több időt kell rászánni, mint magára a sminkelésre. Jóval nagyobb gondot kell fordítani a hidratálásra, érdemes a többlépcsős módszert alkalmazni. A gyönyörű, előnyös smink kulcsa minden életkorban a megfelelő bőrápolás, a kor előrehaladtával azonban a hámréteg megváltozott igényeihez kell igazítani a műveletet, a legapróbb részletességig.

 

Például az ajkak ápolása sem maradhat ki az előkészületekből, hiszen a szájon idővel éppúgy rugalmatlanná, barázdáltabbá válik a bőr.

Előkészületek a természetes ragyogásért

A legjobb, ha az ajakbalzsam természetes összetevőkből áll, és olajosabb alapú. A méhviasz és az esszenciális zsírsavak segítenek bent tartani a nedvességet a bőrben, ezáltal feltöltik a kisebb barázdákat. A szemkörnyékre szintén nagy hangsúlyt kell fektetni, és nem csak a smink felvitele előtt. Könnyed állagú, jól felszívódó, hidratáló formulát érdemes gyengéden belelapogatni a bőrbe. A szérumok előnyeivel rendelkező frissítő tonikok szintén jól működnek a szárazabb, idősödő bőrön. Sőt, előcsalogatják természetes ragyogását!

Az arc teljes felületére jöhetnek a hialuronsavval dúsított booster jellegű termékek is, amelyek szinte azonnali feltöltődést nyújtanak a bőrnek, további értékes összetevőik révén pedig hosszú távon táplálják.

 

A ragyogásfokozó, gazdag anti-aging arckrém előtt nem árt többlépcsős hidratálást alkalmazni, vagyis bátran rétegezhetők a vízbázisú hidratáló szérumok és az olajalapú kencék. A növényi olajok javítják a bőr vízmegtartó képességét, viszont nem minden termék alkalmas smink alá, némelyik elnehezíti, ragacsossá teheti az arcfelszínt.

A modellek egyik kedvenc szépségfegyvere a Costa Brazil Kaya Anti-aging arcolaj, mely a brazil esőerdők kincseit ötvözi egy ráncok elleni elixírben. Táplálja, revitalizálja, feszesíti a bőrt, ráadásul gyorsan felszívódik és nem hagy olajos nyomokat a bőrön.

Az egyenetlen, foltos bőr sminkelése: sokat számít, hogyan kerül fel az alapozó

A mattító primerek már nem feltétlenül működnek jól ötven év felett, sok esetben előhozzák a szárazabb foltokat, és hangsúlyosabbá teszik az apróbb ráncokat. Ajánlott inkább ezekből is a hidratáló formulákat keresni, vannak selyemfényű változatok is, ha túl tompa és fáradt a bőr.

 

Az alapozáshoz három eltérő tónusú terméket választ a sminkes, először egy világos színezett krém kerül a bőrre, mely fényvédőt tartalmaz. Szinte áttetsző állaga könnyen egybeolvad a bőrrel, lágy fedést nyújt, de nem ül meg a szarkalábakban, barázdákban. A szemkörnyéken közepes tónusú, a bőrszín kiegyenlítéséhez pedig egy mélyebb árnyalatú, testesebb korrektort alkalmaz a szakember.

A videón látható, hogyan viszi fel és dolgozza el különféle ecsetekkel a fedőrétegeket úgy, hogy azok abszolút friss, természetes hatást keltsenek. A sminkesnek nem az a célja, hogy minden foltot vastagon lemaszkoljon és eltüntessen, inkább a pigmentáltabb területek halványítására törekszik, hogy alapvetően üdébbnek, egységesebbnek tűnjön az arcbőr, de megőrizze naturális kinézetét.

 

Azután krémes bronzosítót használ, mely nem üt el nagyon a bőrtónustól. Az erős kontrasztok ugyanis öregítik a megjelenést. Csak egy-két leheletnyi árnyalattal tér el az alapszíntől, mely egészségesebbnek mutatja a bőr küllemét. Csak az arc külső széleire és az arccsont alá viszi fel finoman, majd púderrel fixálja a sminkalapot.

A púder megválasztására szintén nagy figyelmet kell fordítani. A finomabb, selymesebb szemcséjű termékek esetében a por nem ül meg a ráncocskákban, így sokkal lágyabb összképet eredményeznek. A bőrszárító formulákat jobb elkerülni, hiszen legtöbbször töredezett, maszkszerű sminket eredményeznek. A kisebb-nagyobb ecsetek váltogatásával jobban el lehet dolgozni a festéket az arc különböző területein.

A bronzosítóval árnyalt területeket érdemes egy sötétebb púderrel fixálni. A leheletfinom hatás ennél a pontnál is elsődleges cél.
Ezután jöhet a pirosító, majd a szemöldök, a szemek és az ajkak kiemelése. A videó lépésről lépésre mutatja meg a makeup fázisait. Ez a smink ideális pigmentfoltos bőrre, harmonikus színvilágának és a finom alapozásnak köszönhetően fiatalító hatása szemmel láthatóan megmutatkozik. Érdemes ellesni a sminkes praktikáit!

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés