A legtöbb nő vágya, hogy a gondosan elkészített smink a nap végéig fennmaradjon, és mindeközben természetes hatású, egységes képet eredményezzen az arcon. Ez az álom egyáltalán nem elrugaszkodott, a megoldás kulcsa a primer, amitől tartós és tökéletes lesz a smink.

hirdetés

 

A primer gyakorlatilag egy sminkalap, amit a hidratáló után érdemes felvinni az arcbőrre. Ezután a következő lépés az alapozó felkenése. A primer bezárja a nedvességet a bőrbe, illetve hozzájárul az egységes és sima bőrfelszínhez is. Az alapozót így sokkal könnyebb egyenletesen felvinni, ráadásul nem is szükséges belőle akkora mennyiség, mint primer használata nélkül. Ha jól választasz bázisterméket, az eredmény garantáltan tartós lesz, tökéletesen elfedett bőrhibákkal.

A megfelelően kiválasztott primer passzol a bőrtípushoz

A megfelelő hatás elérésének érdekében nem mindegy, hogy milyen primer mellett döntesz. Gyakorlatilag minden bőrtípushoz, problémához lehet találni célzottan arra specializálódott terméket. Természetesen vannak olyanok is, amelyek minden bőrtípushoz tökéletesen passzolnak, ezzel a bőrápolásban kevésbé jártas nőknek sem lehet mellényúlni. A lényeg a megfelelő termék kiválasztása, hiszen ha nem jó a primer, a smink végeredménye sem lesz lélegzetelállító.

Akár krém, gél vagy púder formájában is beszerezhető ez a színtelen készítmény, így mindenki garantáltan megtalálja a számára legkényelmesebben használható formulát.

 

Zsírosabb bőrhöz a mattító hatású primer ajánlott, de érdemes kitapasztalni a különféle állagú termékeket, ugyanis némelyik az érzékenyebb hámréteg felszínét kiszárítja. A színtelen púder formájában megvásárolható készítmények tökéletesen passzolnak ehhez a bőrtípushoz, ráadásul nem csak sminkalapként, hanem finishként is tökéletesen működhetnek.

A szérum és gél típusú készítmények többsége nem csak az olajos csillogást szünteti meg, hanem adott esteben a tág pórusok megjelenését úgyszintén finomítja.

Száraz és érett bőr esetén a hidratáló hatású készítmények a megfelelők. Az olajalapú termékek nem csupán a hámló, húzódó, száraz bőrfelszínnel tesznek csodát, az érzékeny típusra is nagyon jó hatással vannak. A jojobaolajos vagy kókuszolajos primerek aknés bőr esetén is kiváló munkát végeznek.

Vannak pórusösszehúzó primerek is azok számára, akiknek ez a leginkább zavaró esztétikai problémája. A gélalapú termékekkel könnyedén létrehozható egy egységes bőrfelszín, így az alapozó nem fog megülni a kis kráterekben, barázdákban.

Érett bőrre nehezebb alapozót kenni úgy, hogy a hatás természetes legyen

Akadnak olyan primerek, melyek feltöltik a bőr redőit, ezzel fantasztikusan simává varázsolják a felszínt. Mivel javítja a bőr textúráját és egy sima réteget képez, az alapozó nem tud összegyűlni a ráncokban, így a végeredmény sokkal természetesebb hatást kelt majd, szinte nem is látszik, hogy alapozó került az arcbőrre. A fényvisszaverő hatású bázistermékek optikailag halványítják a zavaró vonalkákat, barázdákat.

A színeknek jelentése van

A sárga primer segít a szem alatti karikák eltüntetésében, míg a zöld primer az irritált, kipirosodott bőrt készíti fel a sminkelésre. A rózsaszín primert fakó, fáradt arcra ajánlják, a lila primer pedig az egyenetlen pigmentáció okozta kontrasztot állítja helyre a bőrfelszínen egyszerű színkorrekcióval, és teszi ezzel egységessé az eredményt.

A színezett korrektorokkal ellentétben, a primerek nem nyújtanak fedést, viszont olyan összetevőket tartalmaznak, melyek enyhíthetik az adott bőrprobléma tüneteit. Halvány árnyalatokkal egységesítik a bőrképet, vagyis csupán összedolgoznak az alapozóval. Viszont használatukkal sokkal természetesebb hatású lesz az alapozó fedése.

Mi lesz a szemkörnyéki területekkel és az ajkakkal?

Kaphatók kifejezetten szemkörnyéki területen való használatra alkalmas primerek is, hiszen az alaptermékeket csupán az arcbőrre szabad felvinni. A változatosság kedvéért még ezek között is el lehet különíteni több típust. Vannak olyan készítmények, amelyek a szemkörnyéki ráncok feltöltését szolgálják, míg egyik-másik darab a szemfestéknek teremt megfelelő alapot, ezáltal növelve fennmaradásának tartósságát.

Az ajkak felszíne is finomítható, hogy tökéletes és hibátlan legyen a rúzsozás eredménye. Az erre a területre szánt bázistermékek gyakorlatilag ugyanazt teszik, mint az arcbőrön alkalmazható társaik. Egységessé varázsolják a száj felületét, illetve tapadó réteget képeznek, amin a rúzs sokkal tartósabban fennmarad.

Helyettesíti a primert a fixáló spray?

A sminkfixáló alapozás előtt is használható, így némileg helyettesíthető vele a primer, pláne ha a sminkelés végén is alkalmazod. Ez már tapasztalat kérdése, hogy kinek melyik készítmény válik be jobban, és melyiktől lesz hosszan tartó, hibátlan és egységes hatású a sminkje.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés