Az éjszakai ajakbalzsam alkalmazása praktikusabb a gyors, de felületes nappali kenegetésnél, hiszen így több esélye van arra, hogy felszívódjon, és kifejtse hatását.

Ha összeszámolnánk, hogy hányszor kenjük be a szánkat ajakápolóval egy hűvös, szeles napon, valószínűleg meglepődnénk az eredményen. A nappali hidratálással csupán az a baj, hogy az enyhülést hozó balzsam viszonylag kevés ideig marad fent az ajkakon, miközben eszünk, iszunk, és beszéd közben lenyaljuk.

A hatóanyagoknak így nincs sok esélyük hatékonyan felszívódni, így a szájápolás csak tünetoltást végez. Amint a balzsam lekopik a bőrfelületről, újra száraznak, érdesnek érezhetjük az ajkainkat, ami lehet ugyan az ajakír hibája is, de sokszor csak nem jutnak olyan mélyre a bőrtápláló anyagok, amennyire kellene nekik.

Az ajkak előkészítése

Elsősorban az a fontos, hogy milyen összetevők érintkeznek az érzékeny szánkkal, de az sem elhanyagolható szempont, hogy esténként több időnk jut arra, hogy a kicserepesedett ajkainkkal megfelelően törődjünk.

A balzsamozás előtt nem árt megszabadulni az elhalt hámrétegtől, hogy minél jobban hasznosulni tudjanak a természetes alapanyagok. Ha igazán élvezni szeretnénk a magunkra fordított időt, választhatunk édes vagy virágos aromájú szájradírt, mely kényeztető illatával segíti az ellazulást.

Tápláló ajakbalzsam, ami éjszaka hat

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál finomított shea vaj
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 1 teáskanál méz
  • 2 csepp levendula illóolaj

A kirepedezett, érzékeny ajkak számára nemcsak tünetenyhítést nyújt a shea vaj, mely hatékonyan lágyítja, puhítja és táplálja a bőrt. A kókuszolaj megszünteti a száraz foltokat, és elősegíti a bőr regenerálódását. A méz hidratálja az ajkakat, és antibakteriális hatása révén megakadályozza, hogy a berepedezett bőrfelszín fertőzések forrása legyen, melyek gyulladásokhoz vezethetnek. A levendula illóolaj megnyugtatja a kipirosodott, száraz bőrt, és elősegíti a felület hámosodását.

Egy edényben vizet melegítünk, a shea vajat és a kókuszolajat pedig hőálló tálkába tesszük, majd belehelyezzük a meleg vízbe. Ne forraljuk fel a vizet, csupán lassan melegítsük, máskülönben az értékes hatóanyagok veszíthetnek erejükből. Amikor megolvadt a shea vaj és a kókuszolaj, rakjuk félre hűlni a keveréket, de ne várjuk meg, míg újra teljesen megdermed. Amíg folyékony az elegyünk, adjuk hozzá a mézet, majd az illóolajat.

Mivel az illóolajok koncentrált formában tartalmazzák hatóanyagaikat, közvetlenül a bőrön alkalmazva irritációt okozhatnak. A 100%-os levendula illóolaj sok ajakbalzsamba belekerül, ám nem árt nagyon minimálisan adagolni.

Az illóolajok szájon át nem fogyaszthatók, lenyelésük rendkívül veszélyes! Bázisolajba csöppentve, hígított formában nem okoz bajt, ha egy kevéske ajakbalzsam a nyálunkkal vegyülve a szánkba jut, de lehetőleg ne nyalogassuk le. Hordozó-,vagy más néven bázisolaj nélkül az illóolajok nem alkalmazhatóak.

Ám azoknál, akik érzékenyek az esszenciális olajokra, allergiás reakciók jelentkezhetnek a bőrön és az ajkakon egyaránt. A fenti receptben a kókuszolaj és a shea vaj együttesen tölti be a hordozóolaj szerepét.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés