A kojic sav egy kevésbé ismert, de annál hatásosabb természetes hatóanyag, ami nagymértékben csökkentheti a bőr pigmentációs problémáit. Nem meglepő, hogy egyre többen kísérleteznek vele, főleg, hogy biztonságos és látványos eredményt ad.

A kojic sav biztos eredményt ad

A kojic sav egy kémiai antibiotikumnak számító anyag, amit bizonyos, Japánban őshonos gombafajokból nyernek ki. Emellett a szójaszósz és a japán sake fermentálása során is képződik, mint gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító melléktermék.

Önmagában por formájában vagy kozmetikai termékekben található meg, 1%-os vagy annál alacsonyabb koncentrációban. Elsődlegesen a melanintermelésben fontos szerepet betöltő tirozináz enzim működését gátolja, illetve a már kész melanin bőrfelszínre való jutását is megakadályozza. Mondhatni szétrobbantja a pigmenteket, elősegítve a felszívódásukat.

A fokozott melanintermelésnek több oka is lehet. Egyrészt az erős, gyakori napsugárzásnak kitett bőr egy védekező mechanizmusa, amivel a káros UV-sugarakat szűri ki. Ezért nagyon fontos, hogy mindig megfelelő fényvédelemmel lásd el a bőröd. Másrészről hormonális változások –például terhesség alatt-, genetikai hajlam és a szervezetben fellépő gyulladások is előidézhetik.

A kojic sav nagyszerűen megbirkózik a napfoltokkal, öregségi- és májfoltokkal, melasmával, valamint a pattanások után maradt hegekkel és a szeplőkkel is. Antioxidánstartalma révén a bőrsejtek megújításában is szerepe van, és a káros szabad gyökök megkötésével a bőr fiatalságának megőrzéséhez is hozzájárul.

Ha nem valamilyen termék összetevőjeként használod, akkor por formájában vásárolhatod meg. Tárolásnál figyelj rá, hogy hűvös, napvédett helyen tartsd, ugyanis nagyon instabil összetevő, és könnyen megbarnul, elvesztve hatékonyságát.

Mivel vízben oldódik, legjobb, ha krémbe, szérumba, tonikba vagy arcpakolásba kevered. Használhatod egyéb, depigmentációt segítő termékekkel együtt is, mint amilyen a glikolsav is. Egy hónap használat után érdemes ugyanennyi idő szünetet tartani vele, de a tartós eredményért érdemes hosszú távon alkalmazni.

Mivel gátolja a melanintermelődést, vagyis a bőr védelmi mechanizmusát a káros napsugarak ellen, mindenképpen használj fényvédőt kojic sav alkalmazása mellett. Minden bőrtípusra ajánlott, az érzékeny, pattanásos bőrűek is beépíthetik a rutinjukba. Mellékhatása nincsen, de mindenki bőre  más, így ha mégis irritációt tapasztalsz, függeszd fel a használatát.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés