A kukui dió egy elég ritka növény, és nálunk nem is túlságosan ismert, pedig az olaja rendkívül értékes. A termésből különleges eljárással sajtolják, amely gazdag vitaminokban, emellett a száraz, húzódó bőr egyik legjobb barátja. Valóságos csodaszernek számít, így itt az ideje közelebbről megismerkedni vele!

A kukui dió fája sok területen őshonos, megtalálható Malajziában, és főként Hawaiin fordul elő. Az ott élő emberek már évszázadok óta rendszeresen használják és fogyasztják a termését. Különféle ételeket készítenek belőle, felhasználják az olaját, testfestéshez pedig szintén alkalmazták korábban.

A népszerűsége nem véletlen, mivel nagyon jó hidratálónak számít, megköti a nedvességet a bőrben. Ezt az emberek hamar felismerték, ezért a kukui dióból készült olajat rendszeresen használták a bőrszárazság tüneteinek az enyhítésére, illetve a napégésre.

A kukui dió olaj feltölti nedvességgel a bőrt

A kukui dióból hidegen sajtolják az olajat, ezért minden jó tulajdonságát megőrzi, például gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban. Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, nyugtatja a hámréteget, és mélyen felszívódik a bőrben. Ennek köszönhetően javítja az általános textúrát, egységesíti a bőrfelületet.

A kukui dió olaja nagyon könnyű, ezért könnyen beépíthető a bőrápolási rutinba. Minden bőrtípus számára ajánlott, különösen azoknak hasznos, akik száraz hámréteggel rendelkeznek. Felveszi a harcot az öregedés látható jeleivel szemben, mivel fokozza a sejtek működését, elősegíti a víz megkötését a mélyebb rétegekben, így idővel az orca sokkal puhább, teltebb, rugalmasabb hatást kelt. Tele van antioxidánsokkal, ezáltal csökkenti a szabad gyökök okozta sejtkárosodást. Bővelkedik A-, C- és E-vitaminokban, melyek hozzájárulnak a kollagéntermeléshez.

Így használd

Az olajban megtalálható a linolsav, linolénsav és az olajsav. Ezek csökkentik a felületi vízvesztést, erősítik a hámréteg természetes védőrétegét. Rendkívül gyorsan felszívódik, ezért nem hagy maga után zsíros bőrérzetet. Érzékeny bőrre is ideális, mivel gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, emellett nyugtatja az irritált bőrt. A kukui dió olajat eredetileg napégésre és más égési sérülésekre is alkalmazták.

Az olajnak nincsenek mellékhatásai, nem okoz irritációt, ezért bátran használható. Ám dióallergia esetén jobb óvatosnak lenni, előhozhatja az allergiás tüneteket. Első alkalmazás előtt mindig csinálj tesztet a csuklón. Sokan a striákat, hegeket vagy az akné utáni nyomokat mérséklik vele. A kukui dió olaj egyre több kencében található meg, különösen hasznos, ha szemránckrém formájában kerül be a rutinba.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés