A kifinomult megjelenés elengedhetetlen része a tökéletes mosoly, amihez az ápolt ajkak is hozzátartoznak. A hideg beköszöntével a száj kiszáradása még azoknál is jelentkezhet, akik egyébként nem hajlamosak a problémára. Ezen a területen éppúgy gondoskodásra szorul a bőr, hiszen a cserepes felület könnyen berepedezhet, kisebesedhet, ami már nem csak esztétikailag zavaró.

hirdetés

A szeles, hideg időben sokkal érzékenyebb a bőr az időjárás viszontagságaira, a test különböző területei jelentősebb ápolást igényelnek, mint máskor. Ráadásul nem csupán a külsőleges hidratálás fontos ebben az időszakban, a kellő mennyiségű folyadékfogyasztás is hozzájárul az egészséges ajkakhoz.

A nyári forróságban több vizet fogyasztunk, gyakrabban érezzük szomjasnak magunkat, míg a hideg időjárás érkeztével hajlamosak vagyunk kevesebb folyadékkal megkínálni szervezetünket, mint amennyi szükséges lenne a megfelelő hidratáltsághoz.

A hámló, repedezett ajkak állapota még tovább rontható a szájrágcsálással és szájharapdálással, ettől nemcsak sebessé válik majd, de esztétikailag is zavaró lehet a következmény. Sőt, a sérült felületek a fertőzések melegágyai lehetnek.

Gyógyír a cserepes ajkak számára: ápolt, puha bőr, egyszerűen

Az első és legalapvetőbb, hogy ne csak a nyári időszakban fordíts figyelmet a kellő folyadékbevitelre. Bár télen a legtöbben nem kívánják azt a mennyiségű vizet, mint a tikkasztó hőségben, fontos pótolni a kieső litereket, például meleg gyógyteával, Pár bögre forró ital biztosan jól fog esni a hűvös napokon. A belső hidratálásért ráadásul nem csupán az ajkak lesznek hálásak, a bőr is ragyogóvá válik majd. Nem árt azonban kerülni az élénkítő hatású teákat, és a koffeinben bővelkedő kávét, mert ezek vízhajtó hatással rendelkeznek.

A komor idővel elérkezik az az időszak is, amikor bizonyos zöldség- és gyümölcsfélék – melyeknek lejárt a szezonjuk – kimaradnak az étrendünkből. Ezzel a bevitt vitamin- és ásványianyag-mennyiség jelentősen csökkenhet, ami a bőr és az ajkak állapotán egyaránt meglátszik. Az téli szezonban is van lehetőség az egészség szempontjából hasznos, valamint a szépség megtartásához nélkülözhetetlen tápanyagok bevitelére: az olajos magvak, az avokádó, a C-vitaminban gazdag citrusfélék, a sütőtök, a spenót, vagy a petrezselyem  fogyasztása tökéletes megoldás lehet.

 

Az arcápolási rutin részeként nem szabad megfeledkezni az ajkak tisztításáról sem. Ez különösen fontos akkor, ha kozmetikumok is felkerülnek a napi sminkeléssel, például rúzs vagy szájfény. Időnként az arcbőrnek is fontos az elhalt hámsejtek eltávolítása, hogy megtörténjen a regeneráció. Ebbe tartozzon bele az ajkak területe is, hiszen a folyamat nagyban hozzájárul az egészséges, pihe-puha állapot megőrzéséhez.

Végül pedig a legjobb elkerülni az ajakrágcsálást, ami bár sokszor egy önkéntelen folyamat, annál ártalmasabb lehet hosszú távon. A kezünk ügyében lévő ajakápolóval azonnal orvosolható a szárazság, ha azon kapjuk magunkat, hogy ismételten harapdáljuk a szánkat.

Mi a helyzet az ajakápolókkal?

Számos olyan ajakápoló készítmény van a piacon, aminek használata csak tovább fokozza a zavaró szárazságot. A különböző mesterséges szín-, íz- és illatanyagok hosszú távon fenntartják a kicserepesedést, sőt, irritációt is okozhatnak. Vásárolj olyan ajakápolót, ami felesleges adalékanyagoktól mentes.

Hagyd levegőzni a szádat is. Az ajakápoló-használat függőséghez is vezethet, aminek bár főleg pszichés okai lehetnek, sokan mégis azért kenegetik a szájukat túlzott rendszerességgel, mert egyre szárazabbnak érzik azt. Ez azért fordulhat elő, mert az ajkak nem tudnak megfelelően regenerálódni, hiszen az állandó ajakápolóval való lefedettség megakadályozza még a természetes hámlás folyamatát is.

Vannak jól bevált házi praktikák is, amelyek bátran bevethetők a kicserepesedett ajkak ellen. Ilyen fantasztikus alapanyag például a méz, ami szinte minden háztartásban megtalálható, de a természetes olajok, a fahéj és a sheavaj is segíthet az ajkak egészségének és szépségének megőrzésében.

 

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés