A kortalan stílusú frizurák leginkább természetes, lágy esésű, nőies kialakításuknak köszönhetik, hogy a húszas-harmincas korosztály számára sem avíttak, ugyanúgy ötven-hatvan év felett is betalálnak sikkes eleganciájukkal.

hirdetés

Az olasz nők többsége nagyon ad a frizurájára, hiszen a haj állapota és fazonja igencsak meghatározó a megjelenést illetően, nemcsak megalapozhatja, hanem le is rombolhatja a stílusos összképet. Megfigyelhető, hogy ötven év felett sokan választják a klasszikus félhosszú és rövid fazonvariációkat, ám ez a milánói fodrászszalon modern vágástechnikákkal ötvözi az időtálló stílusokat.

A nőies, kortalan frizurák titka, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a haj természetes esésére, éppen ezért könnyen formázhatók és kezelhetők, ugyanakkor a szálak tulajdonságait figyelembe véve, a vágás típusával és irányával éri el a fodrász, hogy rugalmas, lágy textúrát, könnyed esést kapjon a hajkorona.

Kép: Getty Images.

 

A vékony szálú és a sprőd tincsek eleve másként viselkednek, jellemzőiket tekintve nagyon eltérőek, így önmagában a fazon megválasztása még nem garantálja a kívánt eredményt. Akár gyakran festett, elgyötört, akár rugalmatlan, ősz hajról, esetleg vékony, könnyen lelapuló szálakról van szó, a vágás technikája kifejezetten sokat számít. Akkor kel igazán életre a fazon, ha a haj állapotát és tulajdonságait figyelembe véve alakítja ki a fodrász, ezáltal a töredezett, sprőd fürtök puhábbak és rugalmasabbak lesznek, az esetlen, gyenge tincsek pedig határozottabb tartást kapnak.

Nyilván az ápolás módja is számít, de ezek a könnyen formázható, kortalan nőies frizurák főként a vágástechnikának köszönhetően megtartják a volument, a hullámos és az egyenes szálakat egyaránt úgy rétegezi a fodrász, hogy a vágás irányával megalapozza a frizura formáját. Így hajmosás után sem esik szét a fazon, a beszárítás pedig nem igényel nagy profizmust.

Kortalan nőies frizurák olasz módra: klasszikus fazonok modern vágással ötvözve

A legtöbb olasz nő ragaszkodik a jól bevált, klasszikus hajfazonhoz, és nem szívesen kísérletezik a legújabb trendekkel. Bár a réteges hajvágásnak régóta hódolnak, az ötven és hatvan feletti korosztály nem igazán híve a nagyon látványos, feltűnő frizurastílusoknak, sokkal inkább a természetes esésű, elegáns fazonok felé hajlanak.

Míg az öltözködésüket többnyire a merész színhasználat és az egyszerű szabásvonalakon alapuló, kiegészítőkkel megbolondított, játékos stílus jellemzi, a frizurájuk tekintetében a visszafogottság mérvadó.

Sok olasz nő rendelkezik erős szálú, természetesen hullámos hajjal, ami nemcsak nehezen kezelhető, hanem könnyedén eltöredezik a gyakori festés, melírozás során.

Ebben az esetben réteges shag vágással nyerte vissza a fürtök rugalmas, lágy textúráját a fodrász, a se nem hosszú, se nem rövid frufrus fazon pedig egyszerűbbé teszi a haj ápolását, formázását.

A lágy hullámok itt is adottak, viszont a hölgy hajtípusa sokkal puhább, ezért könnyebben összeesnek, lelapulnak a szálak. Azt mutatja be a fodrász, hogy az általa nyírt fazon többféle módon, más-más stílusban viselhető.

A réteges shag vágásnak köszönhetően akár a szabad levegőn is megszáradhat a frizura, ilyenkor lágyabb, hullámosabb lesz, de megfelelő formázással és beszárítással a kifelé kunkorodó hajvégi hullámok is szépen feldobják ezt a rétegelt bobfazont.

A kortalan, klasszikusan nőies frizurák egyik gyöngyszeme a szélfútta bubi, melynek könnyedségét különleges vágástechnikával érte el a fodrász.

Ha alapvetően nem lágy esésű a haj, szóba jöhet a ritkítás, a tincseket vizesen megcsavarva, ritkítóollóval bevagdosva, úgymond, laza tartást ad a frizurának a szakember, így nem kell sokat bajlódni a beszárítással, mert jobban engedelmeskednek még a merevebb szálak is.

Az idős hölgy egyik problémája, hogy az évek során megritkult, erőtlen fürtjei könnyen lelapulnak. Már rég felhagyott a hajfestéssel, így egészségesebbek az ősz tincsei, mint korábban, de a volumenre picit rá kell segíteni.

Zseniális, ahogy a vágással új életre kelti a haját a fodrász. Az eleve ritka haj esetében elsőre ijesztő lehet a ritkító vágás, pedig pont a dús hatás elérése miatt van rá szükség, különösen rugalmatlan haj esetén.

Az őszülés alapból rugalmatlanabbá teszi a szálakat, sokkal törékenyebbek, merevebbek a kifehéredett tincsek, mint a pigmentáltak. Ilyenkor a megfelelő fazonkialakítás sokat segíthet, hogy lazább, természetesebb és egészségesebb formát kapjon a haj.

A hosszú haj minden életkorban szép tud lenni addig a pontig, amíg nem válik elnyűtté és töredezetté. Ha a formázás maga tönkreteszi a hajat, akkor időszerű könnyedebb, jobban kezelhetőbb fazonra váltani, ami megalapozza, hogy a tincsek gyötrése nélkül szép formát kapjon a frizura. Ebben az esetben szintén a vágás módjával érte el a fodrász, hogy a hölgynek ne kelljen hosszasan beszárítania és formázgatnia a haját a nagyobb volumenért.

Az eleve dús hajjal azonban éppúgy gondok adódhatnak, különösen, ha kissé hullámosak a tincsek, de nehezen tartják meg formájukat. A természetes, lágy esés volt a cél, és persze a klasszikus, egyszerű elegancia, ami tökéletesen megvalósult a vágás hatására.

Egészséges, de vékony szálú haj esetén is lehet trükközni a finom, rugalmas tartás és dúsabb összkép érdekében. Az állig érő, francia bob az egyik legnépszerűbb fazon a kortalan, nőies frizurák tárházában, sokan választják amiatt, mert egyszerűen, gyorsan kezelhető, és loknik nélkül éppúgy roppant elegáns.

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés