Az erős szálú haj gyakran épp annyira kezelhetetlen, mint a lelapuló, gyenge fajta. Sőt, olykor még több bosszúsággal jár a formázása, hiszen hiába ügyeskedik mindenféle technikákkal az ember, a drótszerű, egyenes tincsek többnyire ellenállnak a beszárításnak, míg a természetesen göndör, dús hajkoronák hajlamosak szétálló sörénnyé változni. Ám megfelelő fazonkialakítással könnyebb megzabolázni a dús loboncot. Ezek a vágások divatos, nőies formát adnak az egyenes és hullámos hajnak, és nem csak rövid frizurák közül válogathatsz!

hirdetés

A réteges vágások korszakát éli a frizuradivat, ami óriási előnyt jelent a fazonválaszték szempontjából. Az eltérő hosszúságú layereket sokféleképpen ki lehet alakítani, a fokozatosan lépcsős, a tépett, az elvékonyított végű, valamint a szélfútta hatású shag frizurák között nemcsak a vékony szálú hajtípus tulajdonosai, hanem a sűrű, nagy hajtömeggel, illetve kevésbé rugalmas, erős tincsekkel rendelkezők is remek opciókra bukkanhatnak.

Dús, vastag szálú, valamint loknis haj esetén más-más vágástechnikákat alkalmaz a fodrász bizonyos fazonok kialakításakor. Míg a tartás nélküli, lelapuló tincsek esetében elsősorban azt kell elérni, hogy a rétegesen vágott szálak támasztékként szolgáljanak, avagy megtartsák egymást, nagyobb hajtömegnél más prioritások vannak.

Az erős szálak gyakran rugalmatlanok, nehezen lehet rábírni őket, hogy ide-oda simuljanak, és híján vannak a lágyságnak. Mindezt azonban ki lehet hozni a frizurából a megfelelő fazonnal, és a ritkítástól sem kell megijedni. Nem az a célja a fodrásznak, hogy visszavegyen a természet adta volumenből, a vékonyító vágásokkal csupán irányt ad a szálaknak, így azok lágyabb esést kapnak. Persze előfordul, hogy itt-ott meg kell törni a hajtömeget, de csak annyira, hogy formázhatóbb legyen. Mutatjuk, milyen lehetőségeket kínál erre a frizuradivat!

Formázhatóbb lesz az erős szálú haj ezektől a sikkes vágásoktól: nőies frizurák vastag tincsekből

Az erős szálú haj tulajdonságai nem csak a vastag, egyenes, illetve a dús, göndör fürtökre vonatkoznak. A több éve festett, valamint az öregedő haj is lehet olyan erős és merev, mint a drót. Az ősz tincseknek például egészen más a szerkezete, sokkal rugalmatlanabb a pigmenthiányos frizura. Ez azt jelenti, hogy hiába van tartása, nincs selymes fénye vagy puha lágysága.

Ez azonban kitartó ápolással elérhető, de a frizura fazonja is segíthet abban, hogy könnyebben beszárítható legyen a hajkorona. Így, amikor formát kapnak a hajvégek, nem fog kirugózni belőlük sem a hullám, sem a főnözés eredménye.

Ezek a vágások lágyabbá teszik a dús, szögegyenes hajat

A réteges bob bizonyos fazonjai a vékony szálú hajnak kedveznek, ám ez a fajta vágástechnika az erős, sűrű tincseknek hivatott irányt adni, ezáltal lágyabbá varázsolja azokat. Sokkal rugalmasabb lesz a frizura, ha nem a szokványos, egyenesen körbevágott bob kerül kiválasztásra.

Itt gyönyörűen látszik, ahogy a fodrász megszabja a szálak irányát, és úgy vékonyítja el azokat, hogy beszárítás nélkül is finoman kunkorodjanak a szálak.

Ennél a félhosszú shag frizuránál pillangóvágást alkalmazott a fodrász. Hullámos és egyenes hajnál egyaránt jól működik ez a technika, mellyel meg lehet bontani a haj tömörségét, így a tincsek tömege nem húzza le a hajtöveket, vagyis könnyebben megőrzik a lágy loknikat, amennyiben hullámosításra kerül sor. A szépen elcsúsztatott rétegek jobb tartást adnak a hajnak, és beszárítani sem olyan nehéz.

Az ősz haj sprőd merevségét is ellensúlyozni lehet különféle vágásokkal. Nagyon friss, divatos hatást kelt ez a choppy lob, amelynél nincs éles választék, a kialakított rétegek gyengéden omlanak egymásra.

A nagy volumen nem vész el, csak formát kapnak a tincsek, melyek így rugalmasabban ringatóznak, és nem húzzák le súlyukkal a hullámokat. Könnyebb laza, szélfútta loknikat csempészni egy ilyen fazonba körkefés beszárítással, főnözéssel, de nemcsak egyenes, hanem a természetesen loknis haj számára is ideális lehet az efféle frizura.

Függönyfrufruval és anélkül egyaránt jól mutat, roppant nőies és sokoldalúan viselhető.

A sellővágás optimális a dús, erős szálú haj számára, és roppant nőies frizurák alakíthatók ki általa. Leginkább azoknak ajánlott, akik nem szeretnének sokat veszíteni a hajhosszból, viszont finom rétegekkel kívánják feldobni és kezelhetőbbé tenni a loboncukat.

A fodrász úgynevezett cikcakkolást alkalmaz, vagyis cikcakkban választja el egymástól a tincseket. Ezzel a technikával egyúttal előreirányítja a szálakat és megbontja a haj volumenét. Így is dús hajkeretet kap az arc, viszont lágyabb lesz az összkép, és rugalmasabb eséssel bírnak majd a tincsek. Csúsztatott vágással keskenyíti el a hajvégeket a szakember, ami beszárításkor nagy jelentőséget kap, hiszen csodásan egymásra omlanak majd a rétegek, mégis texturáltabb lesz a hajforma.

Ez a rövid bubi kortalan, nőies viselet. Ha nem lenne réteges, sapkaszerűen tömörülne rá a fejre, így viszont stílusosan lágy, és szépen kiemeli a nyakat, az arcot.

A rövid shag elvékonyított hajvégekkel szuper opció lehet, ha nincs esése a tincseknek.

Finom blunt vágással készült ez a bobfrizura, amely gyönyörű tartást ad az őszülő, kissé már rugalmatlan hajnak. A vágás előtt készült képen jól látszik, milyen mereven lógnak az ecsetsörteszerű tincsek, nincs semmi esésük. A blunt bob a sűrűn festett, sprőd hajat is képes elasztikusabbá, hajlékonyabbá tenni, így szebb formát kap a beszárított fazon.

Hullámos, göndör, erős szálú és kezelhetetlen: nőies loknis frizurák

A természet adta loknik gyakran seprűs hatást keltenek, pláne, ha a dús haj tömege lehúzza azokat. Könnyen kirugóznak és szénaboglyaként merednek szét a fürtök, ha a fazon nem támogatja a tartásukat.

Persze, az ápolásra is nagy hangsúlyt kell fektetni, hogy ne töredezzenek el a tincsek, azonban megfelelő vágással éppúgy szépen puhítható az erős szálú lobonc.

Roppant nőies frizurák alakíthatók ki az ilyen típusú, dús hajkoronából, rengeteg alternatívát felsorakoztat a divat shag, bob- és choppy fazonokból.

Alul dús, felül lelapul, és a göndör fürtök esetlenül elnyúlnak. Ezzel a rétegelt, frufrus körfazonnal új életet lehelt a fodrász a nő erős szálú, nagy tömegű hajába. Ilyen gyönyörű, kövér loknikba ugrottak össze a tincsek az átfazonírozás után. Csak egy kis hajformázó krém és diffúzoros hajszárító kell a beszárításhoz, és nem rugóznak ki a bodor szálak.

A göndör shag most nagyon divatos, de ugyanígy az elegánsabb bob- és lobfazonok is szépen kialakíthatók nagy volumenű, erős hajból.

A vágásokat ötvözni is lehet: roppant népszerű most a shag bob, ami hullámos és egyenes hajból egyaránt elkészíthető. A lépcsőzetes, hosszú shag csodásan kiemeli a lágy hullámokat, szó szerint megújítja, felfrissíti a töredezésre hajlamos sörényt.

A lépcsőzetes félhosszú fazonok azok számára is ideálisak, akik kiegyenesítve, illetve laza hajvégi hullámokkal szeretnék viselni göndör frizurájukat. Itt a lenőtt festéket is leszívatta, eltávolította a fodrász, mégis selymesen puha esést kap a vegyszerekkel kezelt hajkorona. Ez nemcsak a szakértő színkezelésnek, hanem a furfangos vágástechnikának is köszönhető.

A teljesen rövid, tincses pixie-t sem lehetetlen kihozni hullámos, dús hajból, nem fog sapkaszerűen tornyosulni a fejtetőn, ugyanis a réteges vágások megbontják a frizura tömörségét. Tincses, texturált hatás érhető el csúsztatott ritkító technikával, de más módszereket úgyszintén alkalmazhat a fodrász.

Ez a rövid bob például blunt vágással készült.

Az erős szálú haj sokkal kezelhetőbbé, flexibilisebbé varázsolható a most divatos nőies, réteges frizurák segítségével, legyen szó akár egyenes, akár göndör tincsekről.

 

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés