A hajhullás egy természetes folyamat, ám a szálak fokozott elvesztése már aggodalomra adhat okot. Sokan ilyenkor a legrosszabbra gondolnak, míg mások megpróbálják elbagatellizálni a problémát. A túlzott aggódás helyett jobb, ha felderítjük a kiváltó okokat, hiszen a megfelelő változtatásokkal hamar mérsékelhető a bosszantó jelenség.

hirdetés

A hajszálak cserélődése egy természetes folyamat, átlagosan 60–100 hajszál távozik az emberi fejbőrről egy nap alatt. Ám a fokozott hajhullás – amellett, hogy egy zavaró esztétikai probléma – már aggodalomra adhat okot. Sokszor így jelzi a szervezet, hogy valami nem működik rendesen, valahol gyulladás van a testben, esetleg valamilyen vitaminból, mikrotápanyagból hiányt szenved.

A hajhullás bizonyos betegségek esetén is jelentkezhet, ilyenkor előfordulhat, hogy látványos hajvesztés történik, és kopasz foltok jelenhetnek meg a fejbőrön. Ekkor azonnal szakorvoshoz kell fordulni, hiszen fontos a megfelelő kezelés. Ám triviális okok is meghúzódhatnak a mérsékelten ritkuló haj háttérben,  ebben az esetben pár apróbb életmódbeli változtatással megerősíthető a hajszálak töve, majd a frizura újra régi fényében tündökölhet.

A túlzott stressz, a kevés alvás és a túl forró víz is hajhullást okozhat

A hajhullás mögött meghúzódhatnak genetikai okok, illetve a B- és a D-vitamin, valamint a cink hiánya, de a nők esetében gyakori, hogy a ciklusonkénti hormonális változások következtében gyengülnek meg a tincsek. Ilyenkor fokozott lehet a szálak elvesztése, ám az újabb változás csökkentheti ezt a jelenséget. Ám időszaki hajhullást okozhat például a náthából való felgyógyulás, mivel ilyenkor gőzerővel dolgozik az immunrendszer, hiszen a gyógyulásra koncentrál, ezért bizonyos helyekre már nem jut elég tápanyag. Jó módszer lehet, ha már a betegség ideje alatt pótoljuk a frizura egészségéhez szükséges vitaminokat.

A vitaminokban szegény ételek úgyszintén gyengíthetik a szálakat, ezért fontos, hogy értékes tápanyagokban gazdag élelmiszereket fogyasszunk. A zöldségekben, sovány húsokban bővelkedő étrend csökkenti a hajhullást, emellett a vas, a C-vitamin és az ómega-3 zsírsavak sokat segítenek.

 

A legtöbb nőnél a hajhullás ősszel jelentkezik, ennek egyik oka lehet, hogy a nyári hónapokban az UV-sugarak miatt károsodik a fejbőr, illetve a hajszálak. A szabad gyökök romboló hatásai miatt csökken a kollagénszint, ez a hajra is kihat, mivel a szálak rugalmatlanná, sprőddé válhatnak. A száraz haj könnyebben kihullik, ezért a megfelelő kencékkel, olajokkal érdemes átmosni a fejbőrt, és pótolni az elvesztett nedvességet.

A rendszeres forró vizes hajmosás is fejbőrszárazságot okoz, ami kihat a frizurára. Ezért a fejbőrt kézmeleg vízzel ajánlott leöblíteni, ez nem engedi kiszökni a nedvességet. A stressz és a kevés alvás úgyszintén nagyban hozzájárulnak a folyamathoz, mindkettő befolyásolja a hormonműködést, ilyenkor az immunrendszer nagyobb munkát végez, ezért könnyebben kiürülnek a vitamin- és antioxidáns-raktárak.

A túlságosan szoros frizurák rendszeres viselése, illetve bizonyos hajkezelések is előidézhetik a szálak fokozott távozását. Ezért érdemes elkerülni azokat a kémiai eljárásokat, amelyek irritálhatják a fejbőrt.

Így előzheted meg a hajhullást

A megfelelő alvással, a stressz levezetésével és a vitaminokkal már sokat tehetünk a fejbőr egészségéért, ezzel együtt pedig csökken a hajhullás mértéke is. A fejmasszázs úgyszintén hasznos, a masszírozó mozdulatok élénkítik a vérkeringést, ezáltal erősítik a szálakat. A különféle vitaminos hajápolók, hajmaszkok is jelentősen mérséklik a problémát.

Az ómega-3 zsírsavakat sem szabad alábecsülni, ezeknek fontos bekerülniük az étrendbe, mivel elősegítik a hajnövekedést és megerősítik a hajhagymákat. Ezek ételként, vitaminként egyaránt ideálisak.

Érdemes tehát odafigyelni a hajhullásra, mivel a legtöbbször tényleg viszonylag könnyen orvosolható problémák okozzák. A megfelelő rutinnal, tudatossággal és egy kis törődéssel megszüntethető a szálak elvesztése. A helyes hajmosás, a pihenés és a fejmasszázs egyaránt sokat segítenek.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés