A haj minősége, struktúrája az évek során folyamatosan változik. A frizura állapotát sok dolog befolyásolja, még egy egyszerű hajfestés is nagy hatással van rá. Ötven felett érdemes változtatni a hajápolás bevett lépésein, hiszen a hormonális változás, festés, őszülés következtében a hajszálak nagy változáson mennek keresztül, így egészen másfajta kezelést igényelhetnek, mint korábban.

hirdetés

A korral együtt a haj is megváltozik. Már 26 éves kortól fokozatosan egyre kevesebb kollagént termel a szervezet, ez nem csupán a bőrre van hatással, a hajszálak rugalmasságát, minőségét éppúgy befolyásolja. Az őszülés folyamata szintén nagy változást idéz elő a tincsek szerkezetében, apránként csökken a hajszálakban lévő színezőanyag, és ahogy a pigmentek eltűnnek, megjelennek az ezüstös, illetve hófehér szálak. Ezzel együtt sérülékenyebbé, rugalmatlanabbá válik a haj, sokkal durvább lesz a tapintása, ugyanis a vízmegtartó képessége is meggyengül. Ez egy természetes folyamat, vannak, akiknél az első ősz hajszálak már a húszas éveik elején jelentkeznek.

Ám ötven felett nem csak az ősz hajszálak megjelenése miatt érdemes a hajápolás lépésein változtatni. Sok tényező befolyásolja a haj minőségét, valamint a fejbőr és a szálak állapotát. A változások miatt pedig új, hatékonyabb rutint kíván a frizura.

A menopauza idején a nők egy része fokozott hajhullással kénytelen szembesülni. Az ösztrogénszint csökkenése kihat a hajhagymákra, így a megszokottnál nagyobb mennyiségben távozhatnak a hajszálak a fejbőrről. A haj ilyen esetekben jellemzően ritkább lesz, a férfiakra jellemző kopaszodás nem általános. Másik probléma a hajszálak meggyengülése, ami később szintén hajhulláshoz vezethet. Vékonyabbak, törékenyebbek lehetnek a tincsek, idővel pedig látványosan megcsappanhat a hajtömeg. Ez egy belső átalakulás eredménye, ami nem a menstruáció elmaradásával kezdődik, a hormonális változások már jóval korábban beindulnak.

Hajápolás 50 felett: ezekre kell figyelni

Az arcbőrhöz hasonlóan a fejbőr is öregszik. Az évek során veszít rugalmasságából, egyre kevesebb olajat termel. Utóbbi a fejbőr szárazságához vezethet, ennek hatására a hajhullás is súlyosabbá válhat.

A fejbőr megfelelő ápolása

A legfontosabb, hogy a fejbőr egészséges legyen, hiszen a hámréteg állapota hatással van a hajhagymákra, illetve a hajnövekedésre. A fejbőr ápolása, hámlasztása, hidratálása minden életkorban kiemelten fontos, ám ötven év felett ennek sokkal nagyobb a jelentősége. Problémát okozhatnak például a hámrétegen felhalmozódó elhalt sejtek, illetve a hajápoló termékek lerakódásai, melyek rontják a mikrokeringést. Szerencsére megfelelő, kíméletes tisztító samponnal és óvatos fejbőrmasszázzsal ismét visszaállítható a bőr egészsége.

Fontos azonban, hogy milyen sampon kerül a fejbőrre és a frizurára. A szulfátokkal készült termékek az ősz tincsek sárgulását, kiszáradását okozhatják. Sokkal durvább, fénytelenebb lesz a hajkorona, hosszú távon pedig létrejöhet a szénaboglya-effektus. Főként a természetes összetevőjű, szulfátmentes hajápolókat érdemes keresni.

Sokat segíthetnek a különféle pakolások, szérumok. Léteznek kifejezetten ősz, festett hajra kifejlesztett kencék. Ezek a megváltozott igényeknek megfelelően ápolják a bőrt, és a hajtöveket, valamint meggátolják a kiszáradást. A fejbőr keringését serkentő hajápoló tonikok, valamint a vízmegtartó képességét javító növényi olajok szintén elősegítik a szálak regenerálódását. Legtöbbjük hajmosás előtt, hosszabb távon, kúraszerűen alkalmazható.

 

Az energetizáló hajszérumok ampullás kiszerelésben is kaphatók, ami nagyban leegyszerűsíti a használatukat. A fejbőrt és a szálakat egyszerre veszik kezelésbe, ráadásul sokféle hajprobléma célzott kezelésére alkalmasak. A multivitaminos formulák táplálják a fejbőrt és a hajhagymákat, de akadnak olyan ampullás kiszerelésű ápolók, melyek hajnövekedést serkentő alapanyagokat is tartalmaznak.

Táplálkozás

A haj és a bőr egészségét nagyban befolyásolják az elfogyasztott ételek. Az egészséges fejbőrhöz, erős hajszálakhoz elengedhetetlen a vitamindús táplálkozás. A vasban, cinkben, C-vitaminban, B-vitaminokban és omega-3-ban gazdag ételek erősebb, szebb frizurát eredményeznek. A tápanyagokban, antioxidánsokban gazdag fogások mellett táplálékkiegészítőket is be lehet vetni, a kollagén például rugalmasabbá teszi a hajszálakat.

Mit takarnak a különféle hajkúrák? A többlépéses hajkúrák lehetőségeiről érdemes megkérdezni a fodrászt. Vannak kapszulák, italporok, melyek belső támogatást nyújtanak a meggyengült, elvékonyodott hajnak. A hajápolás kiegészítésére külön készítmények kaphatók ötven év felett, melyek a megváltozott igényű haj tápanyagszükségletét elégítik ki. A kiegyensúlyozott étrendet azonban nem helyettesítik, mindenképp érdemes odafigyelni a megfelelő táplálkozásra.

Mélyen tápláló hajkezelést a fodrász is végezhet, ez általában pár alkalmas kúrát jelent. Szintén kiegészítő ápolásként alkalmazhatók a többlépcsős kezelések, ebben az esetben az étrend-kiegészítő mellett egymás hatását erősítő komplex termékcsalád segíti a szálak megújulását. A csomag állhat samponból, kondicionálóból, szérumból és hajmaszkból, ez márkánként változó.

A formázás és hajápolás szorosan összefügg 50 felett

Sok nő plusz-mínusz játékot játszik, avagy hiába ápolja gondosan a frizuráját, miközben a haj formázásával folyamatosan előidézi a károsodáást. A túlzásba vitt hajápoló termékek elnehezítik az egyébként is meggyengült szálakat, így az összhatás sokkal laposabb lesz. Nem árt óvatosan bánni a volumennövelő termékekkel, jobb, ha kevesebb kence kerül fel a frizurára.

A túlzott hőhatás sem használ, a gyakori göndörítés, vasalás megterheli a szálakat, ezért a hővédő semmilyen esetben sem maradhat ki a rutinból. A hajvasalás, göndörítés szabályai ebben az esetben is érvényesek, erről itt írtunk bővebben. Mivel a festett és ősz haj rugalmatlanabb, kevesebb terhelést bír, ezért már egy kétperces hajszárításhoz is érdemes hővédőt alkalmazni. A fixálókkal azonban csak óvatosan! A ragacsos hajlakkok és hajformázó krémek jobb, ha szóba sem kerülnek.

A tincsek hullámosítását jobb hőhatás nélkül végezni, sokféle kíméletes hajcsavaró létezik már, amelyek nem húzzák-nyúzzák a szálakat, és kényelmesen viselhetők. Egy hajtőemelő kefe beszerzésével a beszárítás is megkönnyíthető.

 

A festett haj végei hamarabb elkopnak, elvékonyodnak, seprűsödnek, töredeznek, ami hajvégápoló készítmény használatával, illetve rendszeres frissítő hajvágással megelőzhető. Bár tévhit, hogy gyorsabban nőnek a szálak gyakoribb vágás esetén, az viszont igaz, hogy a sérült kutikulák nem tartják bent a nedvességet, így a károsodott szállak állapota gyorsan romlik. Kisebb mértékű károsodás esetén a különféle hajolajok lezárják a kutikulákat, ezáltal javul a szálak tápanyag- és nedvességellátása, de nagyobb fokú roncsolódásnál jobb megválni az eltöredezett hajvégektől.

Fontos, hogy az az egy, maximum kettő formázást elősegítő termék, ami a hajra kerül, egyben ápoló, tápláló hatású is legyen. Az alkoholtartalmú készítményeket mindenképp ki kell gyomlálni a rutinból, hiszen rettentően szárítják a tincseket és a fejbőrnek sem tesznek jót.

Bár ez kortól függetlenül igaz, ötven felett már lényeges irányelv, hogy a frizura formázását a gondos hajápolás építőköveivel kell megalapozni. Kevesebb macerával jobb tartást kap a hajkorona, ha a festés, őszülés hatásait figyelembe véve kap törődést a frizura, hiszen a megfelelően táplált és kezelt tincsek eleve rugalmasabbak, ezáltal jobban formázhatók.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés