Bár a bakuchiol lényegében nem mutat egyezést a retinol felépítésével, a bőrbe juttatva mégis hasonló hatást produkál, ezért remek alternatívája lehet. Mindkét összetevő bizonyítottan csökkenti a ráncokat és halványítja a pigmentfoltokat, az előbbi bőrfiatalító hatóanyag azonban sokkal kíméletesebb megoldást jelenthet, különösen, ha érzékeny bőrrel találkozik.

hirdetés

A bőröregedés lassítására alkalmas kencék legnépszerűbb hatóanyaga a retinol, mely a retinoidok családjába tartozó A-vitamin-származék. Bár sokkal gyengédebb a rokonánál, a retinolsavnál, a használatakor így is felléphetnek kellemetlen irritációk és mellékhatások. Igaz, a retinol renoméját ez sem rontja le, hiszen számos kutatás bizonyítja valódi ránccsökkentő és fiatalító hatását, mely abban rejlik, hogy gyakorlatilag képes újrakódolni a bőrben zajló regeneráló és helyreállító folyamatokat.

A retinol használatát ki kell tapasztalni, ugyanis szárító, hámlasztó hatása miatt nagyobb koncentrációban irritálhatja vagy érzékennyé teheti a hámréteget. A kozmetikusok és bőrgyógyászok javaslata szerint érdemes kisebb felületen kipróbálni, illetve apró lépésekben hozzászoktatni a bőrt.

Amíg ez megtörténik, előfordulhat pikkelyes, száraz hámlás, vörösség, néhány égési sérülésre emlékeztető folt, ám, amikor már a valódi hatása jelentkezik, és a megújulás fázisába kerülnek a sejtek, tiszta, sima, rugalmas bőrképpel lehet számolni. Ráadásul a retinolt tartalmazó kencék fényérzékennyé teszik a bőrt, ezért csak este ajánlott alkalmazni őket.

A bakuchiol kíméletesebb bőrfiatalító hatóanyag, de miben más?

A bakuchiol jó alternatíva lehet azok számára is, akiknek nem bírja a bőre a retinoid hatóanyagokat. Ez tulajdonképpen egy antioxidáns növényi kivonat, amit a malájtea leveleiből és magjából nyernek ki.

Maga a növény, nyugtató és regeneráló hatása miatt került az ajurvédikus gyógyászat látókörébe, később a szépségipar is felfedezte magának. A bakuchiol számos anti-aging készítményben megtalálható, szérumoktól kezdve az arcolajokon át egészen a krémekig, de a kozmetikusok is szívesen alkalmazzák bőrfiatalító kezeléseik részeként.

Ez a hatóanyag nagyjából azt tudja, mint a retinol, vagyis serkenti a kollagéntermelést, finomítja a ráncokat, rugalmasabbá, egységes tónusúvá teszi a bőrt, valamint pattanások és pigmentfoltok ellen éppúgy hatásos. Ám alkalmazásakor sokkal lassabban mutatkozik változás, mint a retinol esetében, vagyis idő kell hozzá, hogy látványos eredményt produkáljon.

Cserébe viszont nem kell fényérzékenységgel számolni, és biztonságosan használható együtt bőrszépítő savakkal. A bakuchiolt tartalmazó kencék tehát a nap bármely szakaszában felkenhetőek, és nem kell hozzájuk szoktatni a bőrt.

Ez az antioxidáns hatóanyag minden bőrtípusra ajánlott, hiszen esetleges mellékhatások, irritációk nélkül javítja szerkezetét. Segíti a sejtek regenerálódását, emellett hidratálja, puhítja az arcot. A kozmetikusok retinol-stabilizáló anyagként is szívesen bevetik, hiszen a bakuchiol támogatja a retinol-alapú kencék bőrmegújító munkáját, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy minél tovább tartson a kollagéntermelést stimuláló hatásuk. Mindkét anyag képes helyreállítani a bőrben a napfény okozta károkat, vagyis a ráncok halványítása mellett teljes körű megújítást végeznek.

Hogyan használd?

A bakuchiol kíméletes és biztonságos, viszont, ha kisebb koncentrációban fordul elő egy termékben, ne várj tőle nagy csodát. Érdemes olyan bőrfiatalító kencék után nézni, melyekben 0,5-2%-ban megtalálható. Mivel ez egy természetes, növényi kivonat, gyakran belekerül natúr és vegán formulákba, ami jó hír az érzékeny bőrűek számára.

Szérumként talán a leghatékonyabb, hiszen így töményebb formában van jelen a kencében, melynek kisebb molekulaméretei miatt mélyebbre jut a bőrben és jobban hasznosul. Reggel és este vidd fel az arcodra, nyakadra, dekoltázsodra, természetesen csak az alapos bőrtisztítás után. C-vitaminnal kombinálva még hatékonyabban fokozza a kollagéntermelést, de bőrszépítő olajokkal együtt is jól teljesít.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés