A kozmetikumoknál egyre nagyobb szerepet játszik a természetesség, és a gyártók is törekednek a kémiai anyagoktól mentes kencék megalkotására. Ám még mindig akadnak kozmetikai összetevők, amelyek árthatnak a bőrnek.

hirdetés

A szépségipar egyre dinamikusabban fejlődik, a szakemberek folyamatosan kísérleteznek új hatóanyagokkal, amelyek kíméletesek a bőrhöz, mégis roppant hatékonyak. Egyre nagyobb szerepet kapnak a természetes összetevőket tartalmazó kencék, ebben az élen járnak a koreai termékek. A házi arcpakolások, arckrémek is többször kerülnek elő, hiszen vannak olyan konyhai alapanyagok, amelyek számos bőrproblémára jelentenek megoldást.

Ám a gyorsan fejlődő technológiák és a folyamatos újítások ellenére is akadnak káros kozmetikai összetevők, amelyek irritációt, bőrszárazságot okozhatnak. Fontos, hogy ezek a kémiai anyagok mindig szerepelnek a termék hátoldalán, feltüntetik őket a gyártók, ezért az irritatív elegyeket egy kevés odafigyeléssel könnyedén kiszűrhetjük.

Durva összetevők, amelyeket mégis használ a kozmetikai ipar

A kozmetikai összetevők szempontjából megkülönböztetünk bizonyos szinteket. Mindenkinek egyedi a bőre, ezért még a széles körben alkalmazott hatóanyagok esetén is előfordulhat allergiás reakció, erre különösen nagy az esély az érzékeny hámréteggel rendelkezőknél. Ebben az esetben például tiltólistára kerül mindenféle alkohol és az illatanyagok, mivel bőrirritációt okozhatnak. Ám előfordulhat, hogy másoknál semmilyen kellemetlen reakciót nem váltanak ki.

Parabének

A parabének a legnépszerűbb tartósítószereknek számítanak a kozmetikai iparban: olcsó az előállításuk, mégis hatékony baktérium- és gombaölőszerek. Rengeteg kencében megtalálhatóak, tartalmazzák samponok, szappanok, izzadásgátlók és arckrémek. A természetben is előfordulnak, ám a kencékben összetevőként szereplő parabéneket mesterségesen állítják elő, ami csak ront a helyzeten.

Pár éve összefüggésbe hozták a rákos sejtek megjelenésével, mivel úgy gondolták, hogy a dezodorokban található parabének bizonyos esetekben hozzájárultak a mellrák kialakulásához. Ennek az egyik oka, hogy befolyásolhatják az ösztrogénszintet, összegyűlhetnek a sejtekben és növelhetik az UVB okozta DNS károkat.

 

A vizsgálatok alapján a szakemberek arra jutottak, hogy az a mennyiségű parabén, amely a kozmetikumokkal és bizonyos élelmiszerekkel az emberi szervezetbe jut, még nem okoz maradandó károkat, ám a fényvédelemre nem árt figyelni. A hatályos szabályozás szerint a kozmetikumokban 0.4 lehet az aránya.

Bár a parabének nem okoznak rákot, ennek ellenére nem árt őket elkerülni. Továbbra is elterjedt összetevőnek számítanak a kozmetikai iparban, ezért mindig böngészd át az INCI-listát.

Triklozán

Erős fertőtlenítőszernek számít, megöli a gombákat, baktériumokat, ezért kedvelt összetevő. Gyakran találkozhatunk vele szappanok, lábápolókrémek, izzadásgátlók vagy fogkrémek hátoldalán. Ám ennek ellenére kifejezetten káros hatóanyagnak számít.

A trikozlán beleavatkozik a hormonális folyamatokba, károsíthatja a pajzsmirigyet, szájba kerülve elpusztítja a szájflórát, lenyelve pedig negatív hatással van a bélflórára. Magas biztonsági kockázatú összetevő, Kanadában már korlátozták a használatát, ám az Európai Unióban még nem született olyan szabály, ami korlátozná a kozmetikai összetevő felhasználását.

Benzofenon-3

Az összetevő kémiai fényvédő, ezért sok kencében megtalálható. Rövid távon védelmet nyújt az UVB- és UVA-sugarak ellen, ám hosszabb távon károsíthatja a hámréteget. A bőr jelentős mértékben beszívja, ezért aggasztó, hogy felszabadíthatja a szabad gyököket, amelyek így roncsolhatják a sejteket.

Alcohol denat

Az alcohol denat vagy denaturalt alkohol sok kozmetikumban szerepel, mivel oldószerként, sűrítőként, tartósítószerként funkcionál. Szárító, irritáló tulajdonságai vannak, ezért érzékeny, száraz bőrrel rendelkezőknek tilos a használata. Ez különösen akkor igaz, ha az összetevő a lista elején szerepel, hiszen így a termék nagy mennyiségben tartalmazza. Elősegíti a szabad gyökök képződését a bőrben, illetve sérülhet a védőréteg.

Bár ezeket a kozmetikai összetevőket nem tiltották be, mégis rendkívül károsak a bőrre. A legtöbb nem rendelkezik hasznos tulajdonsággal, csupán annyival, hogy erős fertőtlenítő. Szárítanak, irritációt okoznak, ezért jobb őket kerülni, különösen érzékeny, száraz, sérült bőr vagy atópiás dermatitisz esetén. Bizonyos bőrproblémákat súlyosbíthatnak, ilyen például az ekcéma.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés