A pattanások bosszantó jelenségek, amelyek időről időre felütik a fejüket, ezzel nem kis kellemetlenséget okozva. Ilyenkor olyan szuperhatóanyagra van szükség, ami felgyorsítja a gyógyulási folyamatot, és a megakadályozza a további irritációt. Az azelainsav pontosan ilyen, hiszen segíti a regenerálódást, és csökkenti a pattanások kialakulásának az esélyeit.

hirdetés

A piros pöttyök szinte mindenkit érintenek, mivel rengeteg ok miatt alakulhatnak ki. A bőr egészségére nagy hatással van a táplálkozás, a folyadékbevitel, a sportolás, a szmog, egyszóval nagyjából minden. A pórusok könnyedén eltömítődhetnek, ezek pedig előbb vagy utóbb pattanásokat fognak eredményezni.

Rosszabb esetben akné is kialakulhat, ám ennek sokszor hormonális okai vannak, ilyen esetben mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, hiszen csakis megfelelő kezeléssel állítható vissza a hámréteg egészsége.

Az azelainsav igaz nagyágyú a bőrápolásban

Az azelainsav a karbonsavak csoportjába tartozik, ám ettől nem válik hámlasztó hatásúvá. Képes szabályozni a sejtosztódási folyamatot, így meggátolja, hogy az elhalt hámsejtek túlságosan megszaporodjanak a felszínen. Valódi szuperhatóanyag, ám ránctalanító hatása nincs, ehelyett a pattanásokkal, pigmentfoltokkal, és a piros pöttyök után megmaradt foltokkal veszi veszi fel a harcot.

Pattanások ellen

Az azelainsav antibakteriális hatású, így megakadályozza, hogy az eltömődött pórusokban elszabaduljanak a baktériumok. Az egészséges sejtosztódásban is szerepe van, a sejtek elöregedési formája megváltozik, és azok nem tudják eltömíteni a pórusokat. Gyulladáscsökkentő, így a kipirosodás hamarabb eltűnik, és a gyógyulási folyamat is felgyorsul.

Blokkolja a hiperpigmentációt

Az azelainsav a pigmentfoltok ellen úgyszintén hatásosan bevethető, mivel képes blokkolni a tyrosinase enzimet a működésében. Így elősegíti a bőr megújulását, és az új sejtek már nem fogják tartalmazni az elszíneződést. Természetesen a pigmentfoltok ellen máshogyan is szükséges védekezni, ezért nem szabad elfeledkezni a fényvédő mindennapi használatáról.

Azelainsav származékok

Az azelainsav viszonylag nehezen keveredik más összetevőkkel, döcögősebben oldódik, ezért egy nehézkesebb állagú kozmetikumról beszélhetünk, ám ezt sokan nem kedvelik. Így született meg az azelainsav és az aminosav házasításából a PAD, ami egy rendkívül könnyed kence. Ezek a készítmények szintén felveszik a harcot a pattanásokkal, illetve a pigmentfoltokkal.

Az azelainsav könnyedén beilleszthető bármelyik bőrápolási rutinba, érdemes 10%-os oldatot használni, míg PAD esetén ez 1-6%. Jól kombinálhatóak más összetevőkkel, így például a hámlasztó használata sem jelent akadályt.

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés