Az SLS egy rettegett összetevő, amitől sokan tartanak, ha megpillantják egy termék összetevőlistáján. De mi is ez pontosan, és miért félnek tőle olyan sokan?

hirdetés

Az SLS – sodium lauryl sulfate – egy olyan kozmetikai összetevő, ami, úgy is mondhatjuk, hogy jobban tisztít, mint kellene. Felületaktív anyagként szinte csapdába ejti a szennyeződéseket, amelyek ezáltal könnyebben lemoshatóvá válnak. A túlzott tisztítással azonban károsítja a bőr természetes védőrétegét, gyakran vált ki irritációt, emellett nagymértékben szárít is.

Nem véletlenül használják gyulladáscsökkentő kozmetikumok tesztelésekor, a tesztidőszakban SLS-sel idéznek elő bőrirritációt. Az 1930-as években kezdték el használni samponokban, manapság szinte minden kozmetikai termékben előfordul épp úgy, ahogyan tisztítószerekben is. Az SLS egyik gyengébb verziója az SLES – sodium laureth sulphate -, ami kisebb eséllyel okoz irritációt.

Hogy miért teszik bele szinte mindenbe? Rendkívüli tisztító ereje miatt. Ez az összetevő felel a termékek habzásáért. Ez pedig nagyon fontos tényező, hiszen sokan egyenlőségjelet tesznek a kozmetikum hatásossága és a habzási szint között. Azaz, minél jobban habzik, annál hatásosabb. Ez még a fogkrémek esetében is megfigyelhető, és bizony, azok úgyszintén tartalmaznak SLS-t.

Kinek érdemes kerülni az SLS-t a kozmetikumokban?

Az SLS mellőzése ajánlott a száraz, érzékeny bőrűeknek. Érdemes olyan terméket választani, amiben egyáltalán nincs, vagy csak nagyon kis mértékben van jelen az SLS. Ezt onnan tudhatod, hogy ebben az esetben az összetevő a lista végén szerepel. Zsíros bőrűek számára nem feltétlen tiltólistás az SLS, de fontos, hogy kellőképpen hidratálj utána.

A kozmetikumokban lévő SLS valóságos ördögi kört alakít ki. Mindenki ápolni, regenerálni, nyugtatni, feltölteni szeretné bőrét, nem pedig szárítani és irritálttá tenni. Mégis számos arcápoló krém tartalmaz SLS-t, ezek a kencék pedig gyengítik a hámréteget, és hosszabb távon fakóvá tehetik a bőrképet.

Az SLS rossz hírneve

Az SLS-t az összetevőlisták mumusának tartják, sokáig úgy hitték, a szulfátok rákkeltőek. Szerencsére kiderült, hogy ez nem igaz. Szembe kerülve azonban akár vakságot is okozhat, ezért nagyon óvatosan kell bánni vele. Főleg azért, mert sok samponban jelen van. Érdemes abba belegondolni, hogy szívesen használsz-e bőrödön, hajadon olyan terméket, aminek bizonyos elemei tisztítószerekben egyaránt megtalálhatóak. Durvább kellemetlenségekkel csak akkor járhat a szulfát használata, ha nagyobb mennyiségben szerepel a termékben, viszont ezt valamennyire leszabályozzák.

A SLS körüli felháborodás, ellenszenv manapság úgy tűnik, elcsitult. Megfelelő, nagymértékű hidratálás mellett nem feltétlen árt, ha nem vagy rá kifejezetten érzékeny, illetve nem száraz a bőröd. Egyre több SLS-mentes termék kapható a polcokon, ám azok is beválhatnak, amelyek összetevői között csak nagyon minimális arányban szerepel szulfát. Jó hír azonban, hogy a gyártók egyre többször törekednek az SLS mellőzésére, és sok arctisztítónál már kihagyják ezt az összetevőt.

 

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés