A krioterápia már nem számít újdonságnak, hiszen a fagyasztásos és hidegterápiás módszer számos egészségügyi és esztétikai problémára jelenthet megoldást. Segíti a sejtmegújulást, így kiválóan alkalmas különféle bőrhibák kezelésére.

hirdetés

A fagyasztásos technikát már régóta használják a gyógyászatban, vannak célzott kezelések, amelyek egy-egy területre fókuszálnak – ilyen például a szemölcs lefagyasztása -, és irányulhatnak akár a teljes bőrfelületre. Ilyenkor az egész testet merítik -150 Celsius-fokos tartályba, és ezen a hőfokon is tartják. A sportolóknál ez bevált eljárás az edzések, sérülések után. A vélemények viszont megoszlanak, mivel egyes kutatók szerint korántsem olyan hatékony, mint ahogyan azt gondolják, ám a fájdalmat kevésbé lehet utána érezni.

Krioterápia a szépségápolásban

Ám a krioterápia nemcsak ebben a formában hasznos, hanem akár az egyes bőrproblémákra is megoldást nyújthat. Ekcéma, akné vagy pikkelysömör esetén kifejezetten ajánlják, mivel csökkenti a gyulladást, segít megszünteti az irritációt és a kipirosodást.

A hideg hatására megindul a sejtszintű regeneráció, az elhalt hámsejtek hamarabb távoznak, így a bőr megújul. A kezeléstől az orca ragyogni fog, teltebbé válik és a pórusok is összébb szűkülnek.

A krioterápiának sok fajtája van, bizonyos kezeléseket folyékony nitrogén segítségével végeznek, nálunk a rádiófrekvenciával kiegészülő hidegterápia az elterjedt. Az orcára elsőként egy tápláló, hyaluronsavas szérumot visznek fel, ami segíti a sejtek megújulását.

A bőrt a kezelőfej segítségével 0 Celsius-fokra hűtik le, így a mélyebb rétegeiben beindul a regenerálódás. Stimulálja az arcizmokat, ettől rugalmasabb, feszesebb lesz a hámréteg és a kitágult pórusok is összébb húzódnak. A hidegterápia önállóan is alkalmazható, vagy egy-egy kezelés végén, a hatóanyag jobb felszívódását szolgálhatja.

A kezelés során hasonló reakciók figyelhetőek meg a hámrétegen, mint amikor az jégkockával van lehűtve, csak ez sokkal intenzívebb. A hideg hatására az erek összehúzódnak, majd újra kitágulnak a melegben. Így az arcbőr vér- és oxigénellátása jelentősen javul. A hámréteg üdébbé, teltebbé válik és a fáradtság jelei is eltűnnek. Egyes kutatások szerint a krioterápia a kollagéntermelésre is jótékonyan hat, bár ezt még nem sikerült teljesen bebizonyítani.

Érdemes tehát kipróbálni a krioterápiát, hiszen nagyon hasznos a hámréteg szempontjából. Aktiválja a sejtszintű regenerálódást, csökkenti a gyulladást, valamint beindítja az öngyógyító folyamatokat a bőrben, ezáltal finomítja a ráncok mélységét, rugalmasabbá, feszesebbé teszi a kezelt terület szerkezetét, illetve a rosaceas tünetek enyhítésére is alkalmas.

A kozmetikában elvégzett kezeléseken túl, bizonyos készülékek segítségével, akár otthon is kezelhető az orca, erre alkalmas például a Foreo UFO 2 okos arcmaszk, vagy bármelyik lehűtve használt masszírozó kütyü. Bár nem olyan hatékony, mint a krioterápia, a jégkocka is sokat segíthet, hiszen csökkenti a puffadást, és serkenti a vérkeringést. Így hetente pár alkalommal ezt is érdemes beiktatni a bőrápolási rutinba.

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés