A frakcionált CO2 lézeres kezelés kíméletesen, műtéti eljárás nélkül képes megújítani a bőrképet. Tulajdonképpen aktiválja és felgyorsítja a sejtek és kötőszövetek regenerációját, ezáltal nem csak a bőrfiatalításban jeleskedik, hanem a pigmentfoltok, a napfoltok, a hegek, valamint a tág pórusok csökkentésében is segíthet.

hirdetés

A bőröregedés folyamata már a huszonéves kor végén elkezdődik, bár ekkor még nem látványosan. A bőrszövet mélyebb rétegeiben fokozatosan lassulnak az anyagcsere-folyamatok, a hámréteg megújulása is komótosabb ütemre kapcsol, az elasztin- és kollagéntermelés csökkenésével pedig apránként megváltozik a kötőszövet struktúrája.

Változások a bőrben

Az idő múlásával a bőr egyre jobban megereszkedik és rugalmatlanná válik, korábbi tartását elveszíti. Fiatalkorban, a még friss arc egészen más arányokkal rendelkezik. A szemöldök felső pontjait az állcsúccsal összekötve egy olyan háromszöget kapunk, melynek csúcsa lefelé néz.

A bőr megereszkedésével azonban átrendeződnek a vonalak, így a fiatalság háromszöge megfordul. Elsőként a zsírrétegéből veszít a hámréteg, majd a kötőszövetek meggyengülésével a maradék zsírsávok lejjebb csúsznak, ettől az állvonal kiszélesedik. Az almácskák már nem olyan teltek és feszesek, és a homlok is laposabbá válik, ahogy veszít tömöttségéből, ezáltal az arcforma felül keskenyebb lesz.

 

Korábban a lelógó, megereszkedett részeket csak műtéti eljárással tudták hatékonyan kezelni, manapság azonban számos non-invazív eljárás közül válogathat az ember, ha feszesebb arckontúrokra és fiatalosabb bőrképre vágyik. A non-invazív módszerek szúrás és vágás nélkül fejtenek ki hatást a bőr mélyebben fekvő szöveteire.

A frakcionált CO2 lézeres kezelés folyamán széndioxid-lézerrel erősen stimulálják a felhám, valamint a mélyebb rétegek alatt húzódó kötőszövet pontjait, ezáltal aktiválják a természetes öngyógyító és regeneráló folyamatokat a bőrben.

Hogyan szépít a frakcionált CO2 lézeres kezelés?

A széndioxid-lézer sugarait a bőrfelület víztartalma nyeli el, így anélkül tud mélyre hatolni, hogy a hámréteg felszínét agresszívan igénybe venné – mint például a kémiai hámlasztások. Ez tulajdonképpen egy mikropixeles bőrfiatalító módszer, hiszen a lézert célzottan a megújítani kívánt területre irányítják, ahol kis átmérőjű, pontosan meghatározott mélységű mikrosérüléseket idéz elő a bőrszövet hálózatában.

Ezek az apró lyukacskák beindítják a hámrétegek öngyógyító folyamatait, aminek következtében gőzerőre kapcsol a sejtmegújulás, valamint az elasztin- és kollagéntermelés, így a kezelést követő hetekben teljesen újjáépül a kötőszövet meggyengült struktúrája. A parányi mikrosérülések hegesedés nélkül, könnyen gyógyulnak, így nem maradnak látható nyomok a kezelést követően.

A CO2 lézer hőhatása összébb húzza az elernyedt kötőszövetet, míg a bőrfelszín stimulálásával felgyorsítja a hámsejtek cserélődését. A fakóbb, felső bőrréteg az eljárás alkalmazása után körülbelül egy héttel szárazzá válik és porszerűen lehámlik, ami a sejtcserélődés gyorsulását jelzi. Az első három-négy napban bőrpír, viszketés és feszülő érzés jelentkezhet, amin jegeléssel könnyedén segíteni lehet.

 

Már egy alkalom után is simább, frissebb, üdébb lesz a megújult bőrréteg, a pórusok mérete jelentősen csökken, az arcszín egyenletsebbé válik, a petyhüdt területek pedig visszafeszesednek. A lézeres eljárás az arcon, a kézfejen, és a dekoltázson egyaránt alkalmazható.

Egyszeri alkalmazásával is látványos változás érhető el, de a hámlasztás optimális eredménye csak két-három hónap után válik láthatóvá, amikorra aktiválódnak a kollagéntermelő sejtek. Szükség szerint hat-nyolchetente megismételhető a kezelés, az eredmény pedig életmódtól függően 1-2 évig élvezhető.

Hogyan zajlik az eljárás, és milyen bőrproblémákra ajánlott?

Nemtől függetlenül, már 20-30 éves kortól bárki igénybe veheti a frakcionált CO2 lézeres kezelést, mely az arc, szemhéj, szemkörnyék, és a nyak felületén is végezhető. Halványítja a sötét foltokat, csökkenti a pattanások után maradt hegeket, elsimítja a mikroráncokat, finomítja a mélyebb barázdákat, valamint feszesebbé teszi a laza, megereszkedett bőrt. A szem alatti táskák és sötét karikák, a tág pórusok, a striák és az aknés hegek korrigálására is alkalmas az eljárás.

A lézeres bőrfiatalítást minden esetben orvosi konzultáció előzi meg, amikor felmérik a bőr állapotát, és ennek fényében a bőrgyógyász kezelési tervet készít. Ilyenkor arról is tájékozódnia kell, hogy a páciens korábban átesett-e már ráncfeltöltésen vagy egyéb arcfiatalító beavatkozáson. Az eljárás abszolút személyre szabható, és egyéb módszerekkel együtt jól kombinálható.

A frakcionált lézeres módszert alapos bőrfertőtlenítés, majd érzéstelenítés után alkalmazzák. A kezelt területtől függően 45-90 percig is eltarthat a szépítő metódus, ráadásul a felépülési idővel sem kell számolni, hiszen csak nagyon enyhe kellemetlenségek jelentkezhetnek a bőr megújulása során.

Ellenjavallatok

Akut gyulladásos és lázas megbetegedések, bőrfertőzések, autoimmun zavarok, belgyógyászati problémák, terhesség, illetve szoptatás esetén nem javasolt a lézeres kezelés. A vérzékenység, valamint bizonyos gyógyszerek, antibiotikumok szedése szintén kizáró ok lehet, erről a kezelést végző szakembert mindenképp tájékoztatni kell.

Mire kell figyelni a kezelés után?

A frakcionált CO2 lézeres bőrfiatalításra az őszi-téli időszak a legmegfelelőbb, mivel a kezelés megkezdése előtt, valamint több héttel utána is, kerülni kell a napfényt. Ugyanígy a szolárium, a szauna, és az uszoda használata sem ajánlott. Amíg a bőr megújul, a sminket úgyszintén érdemes hanyagolni, illetve javasolt a fényvédő használata.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés