A jól kiválasztott kémiai hámlasztó szinte csodát tesz az arcbőrrel, ehhez nyújtanak segítséget a BHA-savas hámlasztók, amelyek kifejezetten a kombinált és zsíros bőrt képesek megszépíteni.

hirdetés

A bőr természetes megújulási folyamatának része a hámlás, a hámréteg általában négy hét alatt teljesen kicserélődik. Ez a folyamat idővel lelassul, ebben segítenek a kémiai hámlasztók, amelyek felgyorsítják a hámréteg újjáéledését. A fizikai hámlasztók, vagyis a bőrradírok is ezt a funkciót töltik be, ám azok sokkal durvábbak, így okozhatnak felületi sérüléseket. A kémiai hámlasztók kíméletesebbek, és a kollagéntermelést is fokozzák.

A BHA-sav a problémás bőr csodaszere

A kémiai hámlasztóknak több csoportja van, ezek kifejezetten egy-két bőrproblémára fókuszálnak. Így biztosan mindenki megtalálhatja a bőrtípusának leginkább megfelelőt. Három nagy csoportot különböztetünk meg egymástól: AHA-savak, BHA-sav és PHA-savak. A zsíros, problémásabb bőrrel rendelkezők számára a BHA-savas készítmények lehetnek a tuti befutók.

A BHA- sav zsírban oldódik, így segít megtisztítani a bőrt, kiváló megoldás pattanások és tág pórusok ellen. Nemcsak a bőrfelszínt hámlasztja, hanem a pórusok falát is, belülről segít kitisztítani azokat, és rendszeres használata megakadályozza, hogy ismételten eltömődjenek. Így azok idővel összébb szűkülnek, és a pattanások kialakulása is lecsökken.

A legismertebb BHA-sav a szalicilsav, aminek gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása van. Elősegíti a bőr természetes megújulási folyamatát, és a pórusok mélyére hatolva alaposan kipucolja azokat. Javítja a bőr vastagságát, erősíti a barrier funkcióját, így a környezeti károkkal szemben sokkal ellenállóbb lesz. Enyhén szárító hatása van, ezért zsíros, vegyes bőrrel rendelkezőknek javasolt a használata.

Rendszeres alkalmazása gyorsítja a sejtképződést, ezáltal a kollagéntermelésre is jótékonyan hat.

Így használd a BHA-savat

A BHA-sav 3-as pH érték mellett  fejti ki legjobban a hatását. A készítményekben 1-2%-os koncentrációban található meg. Kezdő hámlasztóknak javasolt hetente pár alkalommal használni, majd, ha megszokta a bőr, akkor lehet naponta vagy kétnaponta. Ez a bőrtől függ, hogy mit bír el.

A hámlasztót csakis tiszta, száraz arcra szabad felvinni, a legtöbb termék jól rétegezhető, így a készítmények remekül illeszkednek bármelyik bőrápolási rutinba. A teljesen folyékony BHA-savas készítmény kerülhet a tonik helyére, míg a kicsit sűrűbb a szérum helyére. Vattapamaccsal vagy az ujjakkal is fel lehet vinni, és gyengéden átmasszírozni vele az orcát. A legtöbb hámlasztó fennhagyható, de ez termékenként változhat. Reggel és este egyaránt alkalmazható, ám a fényvédelemről sosem szabad megfeledkezni.

A hámlasztók igazán hasznos készítmények, mégis érdemes vigyázni velük. Mindig pontosan be kell tartani a gyártó utasításait, hiszen csak így kerülhető el az arcbőr károsodása. A túlzásba vitt hámlasztástól a bőr hámlani kezd, ilyenkor ritkábban használd az adott készítményt. Gyulladt, vagy sérült hámréteg esetén nem szabad hámlasztani.

Ha BHA-savas hámlasztót keresel, akkor jó választás lehet a The Ordinary Salicylic Acid 2% Solution hámlasztó hatású készítménye, PAULA’S CHOICE CLEAR Regular Strength Anti-Redness Exfoliating Solution With 2% BHA folyadéka vagy a GEEK & GORGEOUS Cheer Up 6% Mandelic + BHA Liquid savas hámlasztója, amely mandulasavat is tartalmaz.

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés