A pattanások és az utánuk maradó makacs hegek nemcsak a tinédzsereket érintik, sőt, egyre jobban úgy néz ki, hogy a felnőttkori akné legalább akkora százalékban fordul elő az emberek között. Ennek oka lehet hormonális, genetikai, de előidézheti a stressz és a helytelen életmód is.

Az IPL kezelésről

Érdemes kivizsgáltatni, hogy biztos képet kapjunk a probléma forrásáról. Erre általában akkor érdemes gondolni, ha az általános gyógyító kezelések már kevésnek bizonyulnak. Ebbe tartozik a viillanófényes eljárás is, ami nagyon hatásos lehet a pattanások eltüntetésében, ha például akut gyulladás okozza.

Az IPL kezelés az egyik legnépszerűbb eljárás, ami a test különféle területein, különböző céllal használható. Az arcon hatásos lehet piros vénák, ráncok, pigmentáció és pattanáskezelés céljával. Lényege, hogy a bőrt egy szétszórt, nagy energiát kibocsátó, széles hullámhosszon futó fény éri, ami a bőr hámrétegén áthatolva hőhatást eredményez. A bőrsejtekbe jutva blokkolja a melanin- és faggyútermelődést, valamint elpusztítja a szőrtüszőket és pattanásokat okozó P. acnes baktériumokat.

Gyakorlati tudnivalók

Egy kezelés 20-30 percig tart, és ajánlott kúraszerűen, 6-8 alkalommal elvégezni, bőrállapottól függően. A legoptimálisabb eredményért egy évben két kúrát célszerű elvégezni, amik között hat hónap szünetet kell tartani.
Minden eljárást egy konzultáció előz meg, aminek során felmérik a páciens állapotát, és egy teszt besugárzást is végeznek. Ennek során azt mérik fel, hogy várható-e valamiféle fényérzékenység a villanófénnyel szemben. Ez általában 1-2 nap alatt derül ki, utána vissza kell menni konzultációra.

A kezelés fájdalommentes, csupán enyhe csípő érzést vagy melegséget lehet tapasztalni. Minden esetben hűtőzselével kenik be az arcot, illetve a kezelőfejen is található hűtőegység, ami szintén gondoskodik a minél komfortosabb beavatkozásról.

A kezelés után enyhe bőrpír, esetleg hólyagosodás, fehér vagy barna foltok jelenhetnek meg, de a helyes utókezelés mellett ezek a mellékhatások 1-10 nap alatt eltűnnek. Fontos tudni, hogy harminc napig nem lehet szaunázni, arcmasszázst végezni, forró fürdőt venni, szoláriumozni, illetve napozni. A fényvédő kötelező, emiatt is javasolt késő ősszel elvégezni az első kúrát, majd kora tavasszal a következőt.

A gyógyulási arány igen magas, körülbelül 90%, de ehhez az is kell, hogy a rendszeres testmozgással és étrenddel is támogatva legyen a szervezet védekező funkciója.

Egy kezelés ára esztétikai klinikánként változó, de nagyjából 5-14 000 forint között mozog. Tehát érdemes lehet megpróbálni, ha valaki már régóta pattanásokkal, különösen hegesedéssel küzd.
A bőrszín nem befolyásolja a kezelésre való alkalmasságot, bizonyos betegségek, gyógyszerek szedése viszont igen. Erről minden esetben a konzultáció ad pontos választ.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés