A pigmentfoltok, bár legtöbbször ártalmatlanok, mégis rendkívül bosszantóak esztétikai szempontból, mivel a leggyakrabban arcon, nyakon és mellkason jelennek meg, vagyis a napnak kitett bőrfelületeken.

hirdetés

Pigmentfoltok akkor alakulhatnak ki, ha a bőr túl sok melanint termel. A fényvédelem nélküli napozástól, a melanin termelés felborulhat, ez pedig a bőr felszínén jelentkezik pigmentfolt formájában, melyek változatos méretűek és színűek lehetnek.

Pigmentfoltok okai és fajtái

Kialakulásának eltérő okai lehetnek: az egyik legfontosabb a már korábban említett napozás, de állhat hormonális probléma is a háttérben. Különösen érinti a menopauza szakaszában lévő nőket, mivel ilyenkor a szervezet hormonháztartása megváltozik. Ráadásul ebben a korban csökken a szervezet melanin termelése, így a bőr sokkal jobban kivan téve a káros UV-sugaraknak, ami a későbbiekben napfoltok kialakulásához vezethet. Ezen felül akár gyógyszer is előidézheti a foltok megjelenését, sok nőnél a fogamzásgátló szedése eredményezi a barnás foltokat, de akár más erősebb hatóanyagú gyógyszer is hozzájárulhat a kialakulásukhoz.

Post Inflammatory Hyperpigmentation vagyis PIH: Jellemzően sötétebb bőrtónuson, gyulladásos bőrbetegségek után jelentkezik, ha megszűnt a gyulladás, magától is elhalványul
Öregségi foltok vagy napfoltok: Általában akkor alakulnak ki, ha túl sokat tartózkodsz a napon, minél kevesebbet napozol fiatal korodban, annál később jelennek meg. Arcon, mellkason és kézen egyaránt megjelenhet, halványítani tudsz rajta bizonyos készítményekkel, de teljesen eltüntetni már nem lehet. Fontos, hogy megfelelő fényvédelemmel csökkenhető a kialakulás esélye.
Melasma vagy májfolt: Ez is a sötétebb bőrtónussal rendelkezőkre jellemző, és legtöbbször hormonális gondok állnak a háttérbe. Ha sikerül orvosolni a problémát, rendszerint magától elmúlik.

Megoldások

Fontos tisztázni mi áll a háttérben: ha hormonális a probléma vagy esetleg gyógyszer, akkor mindenképpen orvossal kell konzultálni. Miután meggyőződtél a folt kiváltó okáról, akkor a halványítását te magad is elkezdheted otthon. Erre kifejezetten alkalmasak a tyrosinase blokkolók.

A tyrosinase enzim szabályozza a pigment termelő sejtek működését, a legtöbb itt felsorolt hatóanyag a tyrosinase működését gátolja, megakadályozva a szervezetet, hogy túl sok melanint termeljen. Emellett vannak olyan blokkolók, amelyek nemcsak az enzim termelődését szabályozzák, hanem a melanin „buborékok” feljutását is a bőr felszínére.

  • C-vitamin: hasznos a pigmentfoltok ellen, képes elhalványítani őket és ránctalanító szerepe is van.
  • Olivaolaj: külsőleg és belsőleg egyaránt hasznos a pigmentfoltok ellen.
  • Azelain sav: blokkolja az enzim működését és gyulladáscsökkentő hatása is van, sajnos a napfoltok ellen kevésbé hatékony. Beválhat pattanások és rosacea esetén is.
  • Pigmentfoltok elleni peptidek: segítik a foltok elhalványítását, valamint a gátolják a kialakulásukat.
  • Édesgyökér kivonat: hatékonyan halványítja el a pigmentfoltokat.
  • Retinoidok vagy A-vitamin: hatékonyak, de irritálhatják a bőrt, ezért nem árt óvatosnak lenni velük, hiszen az irritáció csak tovább ronthat a helyzeten. Terhes nőknek tilos a használatuk.
  • Niacinamide: a niacinamide tartalmú készítmények szintén rendkívül hatékonyak a foltok elhalványításában, és gátolják a „buborékok” bőrfelszínre jutását.

Professzionális kezelések

Az erősebb pigmentfoltokat egy idő után már nem lehet tovább halványítani házilag, ebben az esetben szükség van szakember beavatkozására.

Hámlasztásos kezelések

A kémiai hámlasztás során erős savas oldatot visznek fel a bőrre, amelynek hatására az lehámlik, és új bőr kerül felszínre, amely már hiperpigmentációtól mentes lesz. Az erős savval történő hámlasztást csak szakember végezheti, alacsonyabb dózisú hámlasztóval te is halványíthatsz a foltokon otthon.

Lézeres és villanófényes beavatkozások

Az eljárás során az érintett bőrfelületeket nagy energiájú fénnyel kezelik, ráadásul ez hatékonyabb, mint a kémiai hámlasztás. Lebarnult bőrön nem végzik az eljárást, és szükséges a többszöri ismétlése a kívánt eredmény elérése érdekében. Mindkét esetben jelentkezhet bőrpír és hámlás. A beavatkozás után kerülni kell a napfényt, szoláriumot és a gyantázást, valamint néhány napig a kozmetikai szerek használatát. A kezeléseket ajánlott késő ősztől-kora tavaszig elvégeztetni.

A pigmentfoltok esetében fontos a türelem, mert akár több hónap is eltelhet, mire változást észlelhetsz.

Képek: Getty Images

  • Megosztás:
hirdetés