Tényleg beköszöntött a csúnya cipők korszaka? Bizonyára sokaknak feltűnt, hogy a high fashion világmárkák évről évre egyre merészebb és furcsább ötletekkel állnak elő a lábbelik megreformálása terén, ez a tendencia pedig nagy hatással van az utcai viseletekre. A 2023-as tavaszi-nyári kollekciókban igencsak nagy teret kaptak az ormótlan, kényelmetlen cipődizájnok, ami egy kis aggodalomra ad okot.

hirdetés

Évekkel ezelőtt úgymond megszokott volt, hogy míg a magas szabászati haute couture divat a művészi szabadságot és a kreatív fantázia szárnyalását képviselte, a szélesebb közönséget megszólító ready to wear kategória többnyire a hordhatóságot és az utcai trendeket helyezte előtérbe. Az itt lefektetett irányvonalak általában a kereskedelmi ruhaüzletek gyorsan cserélődő árukészletében is megjelennek, így aligha legyinthetünk rá, ha a két irányadó szegmens között úgymond fellazulnak a határok.

Bár az eredeti stílusra törekvés dicséretes, és az, hogy mit fogad be az ember, abszolút ízlés dolga, az újabb és újabb kollekciókat elnézve gyakran igencsak háttérbe szorulnak a hordhatóság, a funkcionalitás és a nőies sikk elvei. A legtöbb világmárka óriási stílusváltáson ment keresztül az utóbbi pár évben, a meghökkentésre, az egyedi dizájnra, illetve az extrém újításra való törekvés szavak és magyarázatok nélkül is érzékelhető.

A divatimádók ingerküszöbe szintén eltolódott, manapság sokkal szélesebb réteget alkotnak azok, akik az átlagosnál merészebb, kreatívabb, feltűnőbb stílusra vágynak, így nem a megszokott divatjegyeket keresik a kínálatban. A döbbenetet kiváltó dizájn lassan a divatvilág uralkodó eszközévé válik, ez jól lemérhető a divatbemutatókon prezentált 2023-as cipőfelhozatalon.

2023 a csúnya cipők éve? – Furcsa, merész lábbeliket vonultattak fel a luxusmárkák

A vezető divatmárkák termékeit folyamatosan monitorozzák, és ha valamelyik népszerűvé válik, a sikeres dizájn úgymond elterjed az olcsóbb kategóriájú utcai viseletek között. Remélhetőleg a kifutón látott tavaszi-nyári darabok nem kerülnek be a fast fashion világának vérkeringésébe, vagy ha mégis, sokkal hordhatóbb, finomabb formában.

 

Ami azt illeti, csúnya cipőkben nincs hiány a 2023-as repertoárban, még az olyan márkák, mint a Dior, a Fendi vagy a Louis Vuitton is bevállalta a bizarr cipőfazonokat, hogy lépést tartsanak az egyediséget hirdető trendhullámmal. Persze, a ronda és kevésbé hordható lábbelik mellett sikkesen nőies és ízléses megoldások éppúgy születtek, így van remény arra, hogy a csúnya cipők mégsem veszik át a hatalmat, hanem megmaradnak a rétegirányzatok színterén.

A Loewe a flamingóvirágnak szentelte az új szezonra szóló kollekcióját. Ez egy rendkívül dekoratív, ugyanakkor mérgező szobanövény, a cipőkre, ruhákra felapplikált virágokkal pedig azt üzeni a márka, ez nem a bájos és simulékony, inkább a veszélyes, önmagukat kifejezni vágyó nők trendje. A virággal díszített papucsok és szandálok még talán a cipőfelhozatal legszolidabb darabjai, továbblapozva láthatod a porcelánra hajazó, valamint a leeresztett lufikkal díszített lábbelit, amelyek már bevállalósabb divatszemléletet kívánnak.

Ami azt illeti, a márka kora tavaszi darabja, a farmerszárú Folded Boot sem egy szokványos csizma.

A Fendi kissé provokatív módon ötvözte a vastag talpú és a műanyag lábbelik trendjét. Igazán extrém megoldások születtek a két irányzat összeolvasztásával, ami minden bizonnyal nem a kényelmet és a kecses megjelenést szolgálja.

A Hermès tavaszi-nyári szandáljáról sem a francia sikk jut eszünkbe, egy kissé nyers ez a stílus, ami a turistaszandálok divatját élteti tovább.

Kiemelt képek: Peter White/Getty Images.

Képgaléria képei: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés