Annak, aki jól ismeri a kifutókra vitt kollekciókat, bizonyára feltűnt már, hogy a luxusmárkák és a fast fashion üzletek szezonális darabjai olykor kísértetiesen összecsengenek. Nem vitatjuk, hogy a divat alapja az inspirálódás, például a híres tervezők is gyakran merítenek ihletet múltbéli kreációkból, ám manapság egyre többször fordul elő, hogy a drága divatházak slágerdarabjai az olcsóbb kategóriájú boltokban is feltűnnek, kis változtatásokkal. Szinte mindenhol felütik a fejüket hasonló fazonok, utánzatok, melyek felerősítik a déjà vu érzését az emberben.

hirdetés

A divat folytonos körforgásában egymást váltják a trendek, a tervezők gyakran rángatják vissza a múltból a nosztalgikus fazonokat. Az inspirálódás természetesen nem bűn, hiszen az eredeti kreáció megalkotásakor is megihlette valami a művészt. Ám egyre többször találkozhatunk divatklónokkal, és gyakran úgy tűnhet, hogy minden üzletben ugyanaz a felhozatal.

A nagy divatházak évente pár alkalommal jelentkeznek új kollekcióval. A kifutón bemutatott fazonok később megjelennek a butikokban. A tervezői daraboknak borsos áruk van, így nem csoda, hogy számos hamisítvánnyal találkozhatunk a piacon. Ám sokszor akár a fast fashion üzletek polcain is lecsaphatunk például egy Bottega Veneta-darab hasonmására.

Bár a koronavírus-járvány miatt kevesebb nyereséget könyvelhettek el a fast fashion-óriások a tavalyi évben, az iparág mégis dübörög. Az olyan nagy cégek, mint a Zara vagy a Mango évente akár húsz kollekciót is piacra dob. Nagy a kereslet az elérhető árú termékek iránt, ám sokan vágynak a dijáznerkreációkra, amelyek árai nem az átlagos pénztárcákhoz lettek szabva.

Másolatok, vagy újragondolt utánzatok? – Minden megtalálható a fast fashion üzletekben

A fast fashion üzletek felismerték a vásárlók igényeit, és egyre többször jelennek meg a kínálatukban egyedinek egyáltalán nem nevezhető kreációk. Igaz, a konfekció alapja mindig is a tömeggyártás volt, melynek lényege, hogy szinte futószalagon termelődnek a készruhák. A gyors divat előnye, hogy azonnal, mindent megkap az ember, ráadásul lényegesen olcsóbban. Ám ma már sokan nem tudnak elmenni a jelenség mellett, hogy egyes utánzatok egyre inkább hasonlítanak az eredeti darabra, így csupán a minőségben találjuk meg a különbséget.

Az olyan nagy divatházak, mint mondjuk, a Chanel vagy a Bottega Veneta, kiváló minőségű alapanyagokkal dolgoznak, a táskáik és a kiegészítőik egyaránt időtállóak, ezért megfelelő ápolás mellett akár évtizedekig viselhetőek a darabjaik. Ám nem csak az anyagfelhasználásban, hanem a ruhák, cipők és táskák előállításában, vagyis a kivitelezésben, varrásban is nagy eltérések fedezhetőek fel. A tömeggyártással készült kiegészítők és ruhadarabok sokszor silány minőségűek, hamar tönkremennek, és a rövid élettartamukat figyelembe véve, az árfekvésüket sem nevezhetjük kedvezőnek.

Az inspirálódás természetesen a divatvilág sajátossága, és tény, hogy nehéz meghúzni a határait, ám manapság feltűnően megszaporodtak a divatklónok, melyek nem csak hajaznak valamely létező termékre, hanem a dizájnt tekintve ugyanazt a küllemet hozzák.

A Prada kínálatát a sportos szandálok uralják majd nyáron. Úgy tűnik, ez a fazon megihlette a Zara tervezőit, mivel rendkívül hasonló lábbelikkel bővítették a márka kínálatát.

A Bottege Veneta fonott táskái tavaly taroltak a divatban, szinte minden híresség és influenszer ezekkel a különleges retikülökkel mutatkozott. A fast fashion láncok sem szerettek volna lemaradni a trendről, így számos márka kínálatában felbukkantak „az olyan mintha, de azért nem ugyanaz” táskafazonok.

A Dior mintás táskájának sok rajongója akad, a fast fashion üzletek ebből is elkészítették a saját verziójukat.

A Jacquemus különleges rövid felsőjét több üzletben is megtalálhatjuk a tavaszi szezonban.

Bár könnyű elcsábulni a fast fashion márkák sokszor meglepően alacsony árai láttán, mégis fontos az átgondolt vásárlás. A silány minőségű termékek hamar elhasználódnak, így szinte elkerülhetetlen az ismételt pénzköltés. Érdemes legalább az alapdarabok esetében az időtálló termékeket keresni, amelyeket több évig tud viselni az ember, ezáltal pedig a környezetet is védi.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés