Bár még javában tart a nyár, a globális őszi irányzatok alapköveit már rég lefektették a trendformáló divatházak, így bárki előre betekintést nyerhet a lábbelik kínálatába, ha nem szeretné, hogy meglepetésként érje a szezonváltó divathullám. Úgy tűnik, hogy a csinos fazonok mellett a ronda cipők is érvényre jutnak hamarosan, ám, hogy mennyire lesznek népszerűek, majd elválik!

hirdetés

A divatvilág időkapuján régóta szivárognak át a múltbéli trendek, ám az a sanda gyanúnk, hogy az eddig résnyire nyitott átjárót most rendesen kivágta a huzat, így válogatás nélkül özönlenek át rajta a divatmorzsák, a cikistől a szupernívósig.

Ez a kavalkád az őszi cipőfelhozatalban is megfigyelhető: a finom, nőies megoldások mellett az ormótlan darabok úgyszintén erőteljesen megjelennek. Bár ez a tendencia már nem újdonság – hiszen tavaly is szép számmal előfordultak a nyolcvanas-kilencvenes évekre hajazó, esztétikusnak a legjobb indulattal sem nevezhető kreációk -, az idei formatervezést elnézve, a korábbinál még jobban megszaladt a dizájnerek kreativitása.

Jól van, nincs ok az aggodalomra – gondolhatnánk -, hiszen ezek a ronda cipők a luxusmárkák repertoárjában bukkannak fel ősszel. Ám nem árt figyelembe venni, hogy minden, amit a neves divatházak jóváhagynak, jelentős hatást gyakorol a fast fashion-kollekciókra.

Az őszi divat kissé tévútra szaladt a lábbelik frontján: ronda cipők mindenütt

Az már jelent valamit, ha még a finomságáról híres Valentino és Stella McCartney gyűjteményében is szemet szúróan megszaporodnak a vastag talpú, csótányroppantó bokacsizmák. Ezek a fazonok a modellek vékony lábán sem mutatnak jól, de valószínűleg teljesen mindegy, milyen vastag a vádli, szinte törvényszerűen lerombolják az összképet.

A Louis Vuitton gigantikus méretű, széles edzőcipői talán már nem okoznak meglepetést, ám úgy tűnik, hogy a futurisztikus retró stílus jegyében született darabokat éppúgy tovább lehet gondolni – sajnos nem jó irányban. A túrabakancs beemelése az utcai divatba, szintén megszokottnak számít már, ám az őszi, túlméretezett fazonújításokra valahogy nincs bocsánat.

 

A hetvenes évek divathóbortjai sem maradtak ki a számításból, és jó néhány cipő bizony ízlésesen reflektál az akkori módira, ám akadnak olyan darabok, melyek inkább a nagymamás fazonokat juttatják eszünkbe.

Képgalériánk – a teljesség igénye nélkül – csupán néhány meghatározó cipőfazont mutat be az őszi kollekciókból, melyek előrevetítik, milyen irányba fordul a retró trend a küszöbön toporgó új szezonban.

Kiemelt kép: Peter White/Getty Images.

Képgaléria képei: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés