Rendkívül hatásos otthoni torna, amely zsírégető hatásával segíti a feszes, formás alak megőrzését. Nem kell félned a téli pluszkilóktól, ha rendszeresen elvégzed ezeket a pörgős gyakorlatokat.

hirdetés

Ezért nem szabad leállni a mozgással

Az őszi-téli időszakban gyakran alábbhagy a lendület, és a korábban rendszeresen űzött testmozgás idővel elmaradozik, esetleg hektikussá válik. Ennek tulajdonképpen több oka is van. Tudjuk, ez az év leghajtósabb időszaka, korábban sötétedik, és nehezebb zsonglőrködni az élet által feldobott labdákkal, miközben egyre kimerültebb, egyre enerváltabb az ember. A felkapott pluszkilók sem olyan látványosak a több réteg ruha alatt, mint nyáron, így az edzés nem tűnik olyan sürgetőnek. Pedig a te érdekedben valóban az, hiszen oldja a stresszt, növeli az állóképességet, és bármily furcsán hangzik, több energiád lesz tőle.

Az elkényelmesedés sok esetben nem a lustaságot jelenti, hanem azt, hogy jó terv híján, az összeszaladt teendők mellett úgymond lehetetlennek tűnik időt szakítani a testmozgásra, pedig a sok kicsi is sokra megy, avagy nem muszáj minden nap egy órát edzeni, ha mellette többet lépcsőzik, gyalogol az ember. Az intervallumos edzések előnye, hogy rövidebb időn belül megnövelik a szervezet oxigénigényét, így akár húsz perc alatt elérhető, hogy nagyobb fokozatra kapcsoljon a zsírégetés, sőt, az edzést követő pár órában élvezhető az utóégető hatás.

Az időjárás változása szintén megbonyolíthatja a helyzetet, sokaknál jelentkezik ilyenkor rossz közérzet, és bizony sokszor a négy fal közé szorítja a mozogni vágyókat. A hidegben, esőben és nyirkos napokon sokkal nehezebb rábeszélni magunkat, hogy elinduljunk a meleg, kényelmes otthoni környezetből, s ilyenkor egyre gyakrabban maradnak el az előre betervezett edzések.

 

Természetesen sokkal egyszerűbb folyamatosan fenntartani a tornák rendszerességét, mintsem minden egyes év januárjában a nulláról kezdeni a testmozgást és hatalmas életmódváltással indítani az esztendőt. Egyrészt a testünk egy idő után alkalmazkodik az adott terheléshez. A folyamatos edzésnek köszönhetően egyre csak javul a teherbírás és az állóképesség, egy idő után sokkal hatékonyabbá válik a feladatvégzés, a mindennapi gyakorlatok nem esnek annyira zokon, mint az első néhány hétben vagy éppen hónapban.

Amikor az ember teljesen leáll a mozgással, a szervezet a semmittevéshez is ugyanúgy hozzászokik, és bizony-bizony néhány hónap múlva jóformán képtelenség ugyanonnan, ugyanazzal az energiával és lendülettel folytatni az edzéseket. Amikor valaki szembesül azzal, hogy nem bírja végigcsinálni ugyanazt a feladatsort, amit nyár végén a kisujjából kirázott, valódi kudarcélményként csapódhat le belül, ami a motivációt és a kitartást egyaránt csökkenti és lerombolja. Éppen ezért célszerű beiktatni a rendszeres edzést a hétköznapokba az őszi-téli szezonban is, hiszen fenntartani és megőrizni a formás, tónusos alakot sokkal könnyebb, mint minden évben újra és újra küzdeni érte.

Otthoni zsírégető torna 20 percben

Ahhoz, hogy fitt maradj és megőrizd a vonalaidat, még csak ki sem kell mozdulnod otthonról. Ez a zsírégető otthoni torna garantáltan átmozgat, a legtöbb izomcsoportot igénybe veszi és abszolút hozzájárul a zsírégető folyamatok beindulásához. Mindössze húsz percet vesz igénybe, ráadásul egyáltalán nem unalmas, ugyanis a gyakorlatok folyamatosan váltakoznak az edzés során.

 

Természetesen egy húszperces edzéstől semmiképp nem érdemes csodát várni, különösen akkor, ha nagyobb mértékű súlyfelesleg ledolgozása a cél. A HIIT-edzések határozottan átmozgatják a testet, a zsírégető folyamatok valóban beindulnak, azonban ahhoz, hogy valóban látványosan formálódjon és karcsúsodjon az alak, önmagukban nem elegendők. Mindenképpen érdemes őket ebben az esetben más típusú tornákkal kombinálni, figyelve az erősítő, feszesítő gyakorlatok beiktatására is.

Az ellustulás elkerüléséhez, valamint a pluszkilók meggátolásához ezek a rövid, ámde nagyon pörgős és cseppet sem kíméletes tornák is elegendők. Az étkezésre, mondjuk, nem árt odafigyelni a rendszeres mozgás mellett, ugyanis az edzés önmagában még nem tesz csodát, ha a napi menüt rengeteg szénhidrát, cukor és nasi turbózza fel. Érdemes sok fehérjét, rostot és vitaminban, ásványi anyagokban gazdag ételeket fogyasztani, különösen az őszi-téli időszakban. Nem csak az alak, az immunrendszer is hálás lesz a tudatos étkezésért.

 

Na de mit is tud pontosan a HIIT, és miért jó ezt otthon csinálni? Az intervallumos edzések maximalizálják a hatékonyságot, ezáltal látványosabb eredmény érhető el általuk. Ahogy ebben a videóban is látható, minden gyakorlatot 45 másodpercig kell csinálni, majd a feladatokat 15 másodperces szünet követi. A pihenőidő alatt csökken a pulzus és a szervezet regenerálódik, így a következő mozdulatokat maximális erőbefektetéssel tudod végigcsinálni.

Az alacsonyabb, illetve magasabb intenzitású szakaszok váltakozása növeli a test oxigénfelhasználását, amely az anyagcserére éppúgy pozitív hatást gyakorol. A megfelelően, kiegyensúlyozottan működő anyagcsere-folyamatok nélkülözhetetlenek a fogyáshoz, illetve a karcsú, formás alak megőrzéséhez. A HIIT-edzések hatalmas előnye továbbá, hogy nem befolyásolják a már kidolgozott izomtömeg mértékét. Úgy égetik a zsírt és segítik a fogyást, hogy az izomzattól nem kell elbúcsúznod!

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés