Az utolsó egy-két kiló plusz mindig a legmakacsabb is egyben, amit pusztán diétával nehéz megmozdítani. Érdemes hatékonyabb otthoni tornára váltanod, ami  maximalizálja a zsírégetést. Az intervallumos edzés erre megfelelő mozgásforma, hiszen az egymást váltó, nagy energiaigényű és csökkentett intenzitású gyakorlatok magasabb fordulatszámra kapcsolják az anyagcserét.

hirdetés

Meglehet, hogy nyár elején még könnyebben vitt magával a lendület, hiszen ott lebegett a szemed előtt a hőn áhított bikinialak, ám mostanra talán elfogyott a szufla és a motiváció, hiszen amúgy is túl vagyunk már a strandon feszítős vakáción. Sokan adják fel nyár végére a korábban felépített edzéstervet, egyrészt a megérdemelt pihenés miatt, másrészt, az egyre nehezebben tartható időbeosztás okán. Emiatt végképp ne legyen bűntudatod, hiszen senki sem tud mindig ugyanolyan elánnal, erőbedobással sportolni.

A testmozgásról azonban ősszel és télen sem érdemes lemondani, hiszen az egészség és a közérzet miatt is fontos, ugyanakkor ebben az időszakban könnyedén visszakúszhatnak a már leadott kilók. Amint csökkenni kezdenek az aktív, szabadban töltött órák, és a D-vitamin-tartalék is apadni kezd a szervezetben, a testsúly megtartása egyre nehezebb lesz.

 

Persze, az is sokat nyom a latban, hogy a hidegebb napokon gyakran megváltoznak az étkezési szokásaink, esetleg a nassolás csábításának is könnyebben engedünk. Az intervallumos edzés ideális azok számára, akik hetente csak kevés időt tudnak rászánni a testmozgásra, illetve azoknak úgyszintén, akik szeretnék megtartani az elért testsúlyukat, vagy a megrekedt, utolsó kis feleslegtől akarnak minél hamarabb megszabadulni.

A rendszeres mozgás jótékonyan hat a szervezetre, javítja a hangulatot, erősíti az immunrendszert, gyorsítja az anyagcserét, így a vitaminok, mikrotápanyagok sokkal könnyebben fel tudnak szívódni.

Az intervallumos edzés hatékonyan formálja a testet

A high-intensity interval training – vagy röviden csak HIIT – edzés lényege, hogy a rövid, intenzív szakaszok feltornásszák a pulzust és megküldik a teljesítményt, míg a kisebb energiabefektetést igénylő szakaszokban pár másodpercre megpihen a szervezet, majd újra nagyobb elánra kell kapcsolnia.

Ez a fajta terhelés sokkal több kalóriát éget el, mintha sima kardiózással egy tartományon belül tartod a pulzusodat. Még akkor is, ha sikerül elérned a zsírégetés feltételeit megteremtő, magasabb pulzusszámot, sok időt igényel, míg a szervezet elkezdi felélni a zsírsavakat, vagyis ténylegesen a zsírraktárakból nyer energiát. Az intervallumos edzés előnye, hogy 20-30 percig tartó testmozgással több kalóriát tudsz elégetni, mint ugyanennyi idő alatt bármelyik más edzéstípussal.

 

Bónuszként pedig, egyfajta utóégető hatással rendelkezik, vagyis a szervezet az edzés után, nyugalmi állapotban is több kalóriát használ fel.  Azonban fontos tudni, hogy a HIIT meglehetősen igénybe veszi a keringést, így nem mindenkinek ajánlott. Ha bármilyen keringési, vagy szív- és érrendszeri betegségben szenvedsz, mielőtt edzésformát választasz magadnak, kérd ki az orvosod véleményét.

A HIIT igazán intenzív mozgásforma, ezért egy nap csak maximum 30 percet szabad tornázni, az edzések között pedig szükséges eltelnie legalább 24 órának. A gyakorlatok megterhelik az ízületeket, az izomzatot, így csak a pihentetéssel kerülheted el a sérüléseket. A rendszeresség azonban fontos, csakúgy, mint minden mozgásforma esetében.

Ha a súlyvesztés a cél, akkor a folyamatot szükséges megtámogatni izomnövekedést segítő diétával, ezzel megakadályozhatod, hogy az intervallumos edzés során a szervezet a felépített izmot tornázza le. A megfelelő táplálkozás hozzájárul az alakformáláshoz, a kettő kombinációjával érhetőek el a legjobb eredmények. A HIIT edzést érdemes súlyzós gyakorlatokkal kiegészíteni, így lesz igazán kontúros a test.

A 15 perces videóban magas és az alacsony intenzitású gyakorlatok váltakoznak. Alaposan megdolgoztatják az izomcsoportokat, így, ha rendszeresen elvégzed a feladatokat, hamar meglátszik az eredménye.

 

Képek kép: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés