A Tabata-edzés a HIIT egyik típusa, ami, ha beiktatod a hétköznapjaidba, rendkívül látványos eredménnyel szolgál. A titka a rendszerességen túl a remek mozdulatokban rejlik, amelyek az egész testet alaposan átmozgatják. Hatékonyan égeti a zsírt, tónusossá faragja az alakot, miközben roppant változatos és cseppet sem unalmas mozgásforma. Akár otthon is elvégezhetők a gyakorlatok, így a zsúfolt hétköznapokba könnyebben beilleszthető a rendszeres testmozgás.

hirdetés

A futás zseniális lehetőséget kínál arra, hogy költséghatékonyan szabaduljon meg valaki a pluszkilóktól, azonban rengeteg nő kifejezetten utálja a kilométereken át tartó kocogást, sőt, unalmasnak és monotonnak véli ezt az edzésformát. A jó hír, hogy nem csak a fullasztó rohangálás segít a felesleg ledolgozásában. Manapság már ki sem kell mozdulni otthonról ahhoz, hogy a kisportolt, tónusos alak elkészüljön.

A különböző aerob edzések rendkívül hatékonyan tornázzák le a felcsúszott zsírréteget. Ez a 24 perces Tabata-edzés minden egyes porcikára hat, ám kezdők számára nem feltétlenül ideális. Szó szerint gyilkolja az izmokat, kifejezetten kemény gyakorlatokból áll. Ha rendszeresen csinálod, viszonylag hamar hoz látványos eredményt, tónusossá faragja az alakot.

 

A Tabata-edzés látványos eredménnyel szolgál

A Tabata lényege a HIIT elvén alapul. Az intenzív gyakorlatokat a rövid pihenők követik, amikor a szervezet regenerálódhat, erőt gyűjthet a következő feladathoz. Ez azért jó, mert minden lépést maximális erőbefektetéssel lehet elvégezni, így a torna valóban hatékony lesz. Tabata esetén a felosztás úgy néz ki, hogy 20 másodpercen át kell csinálni az adott gyakorlatot, majd 10 másodperc jut a feltöltődésre.

A pulzus mindvégig magasan stagnál, hiszen egy 10 másodperces szünet nem elegendő ahhoz, hogy visszaálljon az alap, nyugalmi szintre. Bár elsőre furcsának tűnhet, hogy mi köze a zsírégetéshez, a kettő közötti kapcsolat nagyban befolyásolja az edzés sikerességét. A pulzust bizonyos tartományban kell tartani ahhoz, hogy a torna valóban elősegítse a fogyást, a szervezet zsírégető funkcióra kapcsoljon. A test ilyenkor a tartalékokból nyer energiát a feladatsorok elvégzéséhez, ami pedig a felszaladt felesleg elégetéséhez vezet.

 

A HIIT-edzések éppen ezen az elven alapulnak, csupán az intervallumok eloszlásában van különbség. A Tabata kifejezetten kemény, mégis sokak által kedvelt mozgásforma, mivel a 20 másodperces ciklusok alatt sokan ki tudják hozni magukból a maximumot. Hosszabb intervallum esetén már az utolsó másodpercek kínkeservesek lehetnek, ilyenkor érdemes Tabata-edzéssel próbálkozni.

Az edzés nem csupán a zsírégetést támogatja, az anyagcsere-folyamatokra szintén remek hatással van. Beindítja a bélmozgást, ami szintén rendkívül fontos eleme a sikeres fogyókúrának. A letapadt salakanyagok, és a lelassult anyagcsere anyagcsere gátat szabhatnak a súlyvesztésnek.

Az állóképesség növelésében szintén jeleskedik ez a mozgásforma, mivel a 20 másodperces szakaszokban valóban a maximumteljesítmény elérésére kell törekedni. Meglehet, hogy az első pár alkalommal nem sikerül fenntartani az elvárt intenzitást, azonban nem szabad elkeseredni. A rendszeres torna folyamatosan fokozza az erőnlétet, így egy idő után meg sem kottyannak majd a kemény intervallumok.

 

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés