Bármilyen intervallumos edzés hatékonyabbá teheti a szervezetben zajló zsírégető folyamatokat! Ez a teljes testre ható, otthon végezhető gyakorlatsor változatos formában mozgatja át az izomcsoportokat.

hirdetés

Zsírégető intervallumos edzés otthon

A felesleg ledolgozásához egy jól átgondolt edzéstervre van szükség. Az erősítő, súlyzós gyakorlatok nem sokat segítenek a zsírpárnák ledolgozásában, de szükségesek ahhoz, hogy ne égesd el, hanem inkább építsd az izomtömegedet, hiszen a testzsír és az izomtömeg optimális aránya kedvezően hat az anyagcsere működésére.

Nyugalmi állapotban is hatékonyabb a szervezet energiafelhasználása, ha nem satnya és elhanyagolt, hanem edzettebb izomzattal rendelkezik. Ám ahhoz, hogy a pluszkilók valóban megmoccanjanak, aerob mozgásformát kell beiktatni a napirendbe. Persze a feszesítő, alakformáló gyakorlatokat sem érdemes teljesen mellőzni, hiszen a fejlettebb, megdolgoztatott izomzat több energiát használ fel, ráadásul az efféle gyakorlatokkal rádolgozhatsz a fogyás után fellazult, plöttyedt kontúrokra, így centikben is mérhető lesz az eredmény.

A fogyáshoz az kell, hogy a szervezet a meglévő zsírraktárhoz nyúljon pluszenergiáért, ezt pedig egy összetett intervallumos edzéssel hatékonyabban elérheted, hiszen az izommunkára és a zsírégetésre egyaránt fókuszál. Ez a 25 perces HIIT-edzés például megnöveli a szervezet oxigénfelhasználását, ami a zsírégető folyamatok egyik kedvező feltétele. 25 perctől természetesen nem kell csodát várni, ám más tornákkal kombinálva hosszú távon látványos eredményt érhetsz el vele. A teljes testet átmozgatja, kifejezetten intenzív és cseppet sem unalmas!

 

De hogyan segít a HIIT a megfelelő, zsírégető pulzustartomány megtalálásában? Az intervallumos edzések titka abban rejlik, hogy az intenzív feladatvégzést rövid pihenők követik. Ilyenkor a pulzusszám csökken, persze nem kúszik vissza a nyugalmi tartományba. Ennek köszönhetően nem fogod végig kiköpni a tüdődet a torna ideje alatt, azaz nagyobb eséllyel dolgozol a zsírégetésért. Az már csak hab a tortán, hogy a pihenőknek köszönhetően a következő feladatot is sokkal hatékonyabban tudod végigcsinálni, maximális energiabefektetéssel.

Az intervallumos HIIT hatalmas előnye, hogy bár alaposan felpörgeti a pulzust és beindítja a zsírégető folyamatokat, a meglévő izomzatnak nem kell búcsút intened. A rendszeresen végzett gyakorlatsorok szépen karbantartják az alakot, noha a tónusosabb, feszesebb formákért mindenképpen célszerű erősítő, alakformáló edzéseket is beiktatni a mindennapokba.

 

Remek hatással van az emésztésre, ami szintén fontos, ha az ember meg akar szabadulni néhány kilótól. A belassult anyagcsere gátat szabhat a súlyvesztésnek, azonban a kiegyensúlyozott, fehérjében, vitaminokban és rostban gazdag étkezés, valamint a rendszeres mozgás abszolút hozzájárul a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez, ezáltal pedig a fogyáshoz is.

Szív- és érrendszeri problémák esetén érdemes orvosi javaslatot kérni a testmozgás felépítését illetően. A HIIT-edzések nem csupán az izmokat, hanem a keringési rendszert is erősen terhelik, ezért kezdőknek, nagyobb túlsúllyal vagy betegséggel, sérülésekkel küzdőknek nem feltétlenül ajánlott, célszerű szakértő vagy orvos véleményét kikérni.

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés