Ez az egyszerű lépegetős torna otthon is elvégezhető, zsírégető hatása jobb, mint a szimpla gyaloglásé, ráadásul a napi minimum lépésmennyiség felét megoldhatod vele, ha túl meleg van odakinn, vagy esik az eső. Ugrálás nélkül is látványos, érezhető eredményt garantál.

hirdetés

Zsírégető torna otthon, ugrálás nélkül

Az okostelefonok elterjedése óta rengeteg olyan applikáció készült, amellyel lemérhető és rögzíthető a naponta megtett lépések száma. Noha a kütyüket nem visszük magunkkal mindenhová, az így kapott adatok viszonyítási alapként szolgálhatnak, hogy napi szinten mennyit mozgunk, gyalogolunk, és azzal hozzávetőlegesen hány kalóriát égetünk el. A legtöbben az egészségmegőrzéshez megállapított minimum tízezer lépést lövik be maguknak célként. Ha azt vesszük, hogy ezt nem egyben, hanem apránként, az egész napos aktivitásunkat összeadva kell elérnünk, nem lehetetlen a teljesítése, legyen bármilyen szűkös az időbeosztásunk. Ez elképesztően motiváló tud lenni a hétköznapok során, ugyanis mozgásra készteti az embert. A készülék jelez, hogy ideje megmozdulni egy kicsit, a heti átlagból pedig lemérhető, mennyire tudjuk tartani a tervet.

Ülőmunka mellett természetesen már a szimpla séta is nagyon sokat számít. Nem szabad elfelejteni, hogy mindig az adott helyzethez kell viszonyítani a testmozgás kialakítását, a semminél pedig a naponta megtett nyolc-tízezer lépés is hatalmas fejlődésnek számít, s bizony-bizony még a felesleg is megmozdul a nagyobb mértékű energiafelhasználás következtében. Na persze mindaddig, míg a szervezet hozzá nem szokik az újonnan kialakított helyzethez.

Az sem mindegy, hogy az ember lánya milyen tempóban sétál. Ha zsírégetés a cél, mindenképpen egy jól felépített torna lehet a kulcs, noha nem feltétlenül kell ugrálós változatra gondolni. Ez az intenzív, változatos gyakorlatokat vegyítő félórás otthoni edzés segít, hogy beinduljon a fogyás. Négyszáz kalóriát égethetsz el vele, ha precízen követed a lépéseket.

 

De miért hatékony a lépegetés és a séta?

Az ülőmunka igencsak megterhelő a szervezet számára, nem csupán a gerincnek és az ízületeknek kellemetlen az egész napos üldögélés, a szervezet egyáltalán nem ehhez az életformához van berendezkedve. Gondoljunk csak bele, hogy a kiegyensúlyozott emésztőrendszeri folyamatokhoz is rendszeres mozgásra van szükség. Kielégítő testmozgás nélkül a folyamatok felborulnak, az emésztés lassul, ez pedig tökéletesen megágyaz a felesleg felkúszásának, valamint a rossz közérzetnek.

Ugyanez igaz a keringésre is. Egy hatékony edzés alaposan felpezsdíti a keringést, hatására javul a tápanyagok felhasználása, illetve a sejtek oxigénellátása. Ez mind a koncentrációban, mind pedig a szervek működésében rendkívül fontos szerepet tölt be. A rendszeres séta sokat segít abban, hogy az eltunyult izomzat, a belassult emésztés és anyagcsere helyrebillenjen, ahogy a méregtelenítő folyamatok is kiegyensúlyozottabban működnek ilyenkor, hiszen a nyirokkeringés optimális működéséhez nagyon fontos a testmozgás. No de a szimpla andalgás nem sokat tesz hozzá a zsírégetéshez, ahhoz bizony tempós gyaloglásra van szükség.

Azonban ugrálni, pattogni, de még futni sem feltétlenül szükséges, vannak, akiknek nem is lehet egy-egy betegségből vagy éppen jelentősebb túlsúlyból adódóan. Kezdetben egy könnyed séta is elegendő lehet, majd amikor a szervezet már hozzászokott a változáshoz, érdemes bevetni egy tudatosan felépített lépegetős tornát. A gyakorlatok alaposan átmozgatják a test izomzatát, s mindeközben hatékonyan égetik a zsírt, ledolgozzák a felesleget. Persze az egy helyben sétálgatást célszerű erősítő tornagyakorlatokkal kiegészíteni a látványos eredményhez, azonban ez az edzéstípus remek alappillére lehet az életmódváltásnak.

 

Habár a tempós séta és az otthoni lépegetős, ötezer lépéses edzés önmagában nem elegendő ahhoz, hogy látványosan beinduljon a fogyás, a gyakorlatok segítségével fenntarthatod az aktívabb életformát. Az már csak hab a tortán, hogy mindehhez ki sem kell mozdulnod otthonról. Ráadásul a napi cél felét teljesítheted a televízió előtt tornázva.

De mégis, mi a titka a tempós gyaloglásnak és az erre épülő edzéseknek? A zsírégetéshez meg kell találni az arany középutat, ebben pedig a szimpla lépegetős gyakorlatsor sokat segíthet. Sokan nem tudják, de ha valaki túltolja az edzést, és már-már fulladásig hajtja magát, a szervezet nem feltétlenül a zsírraktárakhoz nyúl. Inkább fokozza a kortizoltermelést, ami bizonyos idő után egy pánikszerű folyamatot generál, melynek során lassul az anyagcsere, az étvágy pedig fokozódik. Arról nem is beszélve, hogy egy túlzottan intenzív torna még a kedvét is elveszi az embernek. Ha nem bírod végigcsinálni a gyakorlatokat, nagy eséllyel bele sem vágsz a következő alkalommal. Éppen ezért fokozatosan érdemes felépíteni az edzéstervet, s az állóképesség növekedését követve érdemes  fokozni az otthon végezhető zsírégető torna intenzitását.

A rendszeres testmozgás bevezetése mellett az étrendet szintén célszerű átalakítani. Ahhoz, hogy az edzésbe fektetett energia valóban szemmel látható eredményt hozzon, s a motiváció ne illanjon el rövid idő alatt, mindenképpen szénhidrátszegény, lehetőleg hozzáadott cukortól mentes és rostokban, fehérjében gazdag menü összeállítására van szükség. Mindezek mellett természetesen a vitaminokról és ásványi anyagokról sem szabad megfeledkezni, melyek szintén nélkülözhetetlenek az alakformáláshoz és a fogyáshoz. A C-vitamin például nem csupán az immunrendszerre van remek hatással, a zsírégető folyamatokban szintén fontos szerepet vállal.

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés