A Tabata rendkívül látványos változást eredményez, ám az is biztos, hogy a kemény edzésekhez tényleg kell kitartás. Harminc perc alatt minden porcikádat átmozgatja, hatékonyan segíti a zsírégetést és tónusos izomzatot farag, ha hosszú távon csinálod.

hirdetés

Sokan egyáltalán nem hisznek az otthoni edzésekben, úgy gondolják, hogy kizárólag a konditermi, súlyzós tornák hozzák el a kívánt hatást. A Tabata azonban könnyedén elvégezhető akár a nappaliból is, ráadásul tényleg nem csak szimpla lötyögésről szól. Az erősítő, feszesítő edzések valóban látványos átalakulást eredményezhetnek, azonban zsírégetés nélkül gyakorlatilag lehetetlen lefaragni az úszógumit. Hiába tónusosak és kidolgozottak az izmok, ha jó pár réteg felesleg fedi őket.

Éppen ezért mindenképpen célszerű a konditermi vagy éppen otthoni súlyzós tornákat kemény, izzasztó zsírégető változatokkal is kombinálni. A Tabata tökéletesen helytáll, ha szálkásodni szeretnél, az intenzív gyakorlatok ugyanis durván felpörgetik a szervezet zsírfelhasználását.

Ez az edzés harminc percben mozgatja át a testet. Az izgalmas, kemény feladatokat bemelegítés előzi meg, a végén pedig egy kis levezetésre is jut idő, így a torna abszolút teljes értékű. A feladatokhoz nincs szükség semmilyen eszközre, sőt, nem kell a fél nappalit átrendezni ahhoz, hogy elférj. Egy jógamatracnyi hely bőven elegendő ahhoz, hogy ne üsd be a könyököd minden második mozdulatnál.

 

A Tabata tényleg látványosan formálja az alakot

Nyár elején a legtöbben már gyors, látványos átalakulást remélnek az edzéstől, ezért az otthoni testmozgás esetében főként az idő- és költséghatékony, ugyanakkor valóban hatásos gyakorlatok élveznek elsőbbséget. Bár nem csak fogyás és alakformálás céljából szükséges sportolni, és a szervezetnek mindenképp időre van szüksége ahhoz, hogy átálljon az aktívabb életmódra, a Tabata változatossága lehetőséget nyújt a fokozatosság betartására, az eredménye pedig viszonylag hamar megmutatkozik a vonalakon, illetve az állóképesség fejlődésében.

A mozgásforma kiválasztásakor azonban nem árt tisztában lenni a különböző edzésekkel elérhető változásokkal, a mozdulatok hatásával ahhoz, hogy tényleg a számodra legmegfelelőbb verzió mellett dönthess. Ha valaki szálkásodni szeretne, illetve eltüntetni a tél során felkúszott úszógumit és pocakot, az erősítő edzésekkel aligha fog látványos eredményt elérni.

A Tabata viszont összetett módszer, ami kifejezetten a zsírégetésre fókuszál. Általában húsz másodperces feladatvégzés- és tíz másodperces szünetperiódusok váltják egymást az edzés során. Az elv hasonló, mint az ismertebb, népszerűbb HIIT esetén. A torna intervallumos felépítésű, ezáltal segít a testnek abban, hogy minden egyes gyakorlatot a lehető legnagyobb erőbedobással, energiaszinttel tudja elvégezni. A húsz másodperces etapok során ki tudod hozni magadból a maximumot, a pihenőidő pedig elegendő arra, hogy a pulzus lejjebb menjen, és mind testileg, mind pedig mentálisan rákészülj a következő lépéssorra.

Ez a folyamat segít abban is, hogy a szervezet több oxigént használjon fel az edzés során, tehát a zsírégetés is látványosabb és sikeresebb lehet, mint a szimpla, monoton ugrálós tornák esetében.

 

Persze a Tabata-edzés sem csodaszer. A kitartás és a rendszeresség mellett a táplálkozás átalakítására éppúgy szükség van ahhoz, hogy idővel karcsúbb, szálkásabb legyen a sziluett. Rendszertelen étkezés, nassolás és a tápanyagok kiegyensúlyozatlan bevitele mellett ez az edzésforma sem hozza el a várt hatást, így mindenképpen érdemes szakértő tanácsait kérni a menü összeállításában.

Drasztikus, kemény fogyókúrára semmi szükség. A Tabata olyannyira intenzív, hogy a szervezetnek szüksége van tápanyagokra ahhoz, hogy legyen miből erőt merítenie az edzéshez. Ettől függetlenül célszerű tudatosan felépíteni a napi étkezést, hogy kellő mennyiségű vitamin, ásványi anyag, rost és fehérje kerüljön a szervezetbe.

Azt fontos megemlíteni, hogy az intenzív Tabata semmiképp nem ajánlott kezdők számára, ahogy jelentősebb súlyfelesleg esetén sem érdemes nekiveselkedni. A kemény feladatvégzés és a pihenőidő váltakozása megterhelő a keringés számára, így mindenképpen célszerű tisztázni, hogy milyen szinten van az állóképesség, vagy netán nincs-e olyan keringésprobléma, ami kizárja az intervallumos edzés lehetőségét.

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés