Ez az otthon végezhető, egyszerű lépésekből álló kardió-gyakorlatsor garantáltan beindítja a zsírégető folyamatokat. Alaposan átmozgat és segít eltüntetni a makacs zsírpárnákat a nyári szezon kezdetére.

hirdetés

A kardiózást sokféleképpen végezheted, nem csak futással és olyan kültéri sportokkal hozhatod formába magad, amelyek durván kihasználják a tüdőkapacitást. Az otthoni testmozgás, ha jól felépített gyakorlatsorból áll, éppúgy hatékony lehet a fogyás szempontjából. A szervezet oxigénfelhasználását növelő ugrálós HIIT-edzések garantáltan hozzájárulnak a pluszkilók ledolgozásához.

Ez a harmincperces gyakorlatsor alaposan megizzaszt, a 45 másodperces mozgásokat 15 másodperces pihenők váltják benne. A videó a bemelegítést és a levezetést is tartalmazza, így nem kell pluszidőt szánnod arra, hogy felkészülj a tornára, illetve lenyújtsd a megdolgoztatott izmaidat.

Zsírégető kardió otthon: búcsút inthetsz a pluszkilóknak, ha jól csinálod

Az elsődleges cél meghatározása a legfontosabb, és annak fényében nagyon nem mindegy, hogy milyen edzéstípust választ az ember. Ebben sokat segíthet egy személyi edző, ám akkor sem kell feladnod a célodat, ha nem jutsz el csoportos edzésre vagy edzőtermi tréningre.

 

A személyi edzők, aktív sportolók által feltöltött videók segítségedre lehetnek abban, hogy milyen gyakorlatokat érdemes kombinálni, amennyiben a felszaladt pluszkilók ledolgozása a cél. A fogyás beindításához elsőként az étrendet kell átalakítani, majd hetente fokozatosan növelni kell az aktív órák számát, illetve a testmozgás intenzitását. A kardió típusú edzés önmagában nem biztos, hogy a kitűzött célt szolgálja, hiszen a zsírégető folyamatok fellendítéséhez oxigén kell, ehhez pedig nem a legjobb feltételeket nyújtja például egy következetesen magas dinamikájú testmozgás.

A HIIT, vagyis a magas intenzitású intervallumos edzés kifejezetten kedvelt típusa a különböző kardióknak. A gyakorlatok felépítése segít megtartani a lendületet és a fókuszt az edzés során. Az intenzív szakaszokat rövid, kevésbé dinamikus etapok követik, ezáltal a szervezetnek nagyobb erőbedobással kell újra felvennie a lendületet a tempósabb gyakorlatokhoz. Az intenzív és kevésbé intenzív szakaszok, valamint az izomterhelő feladatok lehetővé teszik, hogy minél több oxigén áramoljon a sejtekhez, ezáltal serkentik a zsírégetést. Az izzasztó etapok fokozzák a kalóriavesztést, az erősítéssel kiegészített szakaszok pedig nem hagyják, hogy izomtömegből veszíts súlyt. Kizárólag a zsír fog csökkenni, ehhez azonban megfelelő étrend szükséges.

 

Az intervallumos edzés nem csupán a zsírégető folyamatok beindításával segíti a fogyást. Az emésztésre és az anyagcserére szintén remek hatással van. Köztudott, hogy a belassult anyagcsere gátat szabhat a súlyvesztésnek. Rendkívül fontos, hogy olyan edzésformát válassz, amely hozzájárul a felborult folyamatok helyrebillentéséhez.

A HIIT támogatja a fogyást, de jelentős túlsúllyal vagy kezdőként célszerű a könnyített verziók közül válogatni, vagy először állóképesség-javító edzéseket végezni. Célszerű fokozni a rost-, a fehérje- és a vitaminbevitelt, miközben a szénhidrátokkal teli, cukros dolgokat ajánlott elkerülni.

A HIIT nem csupán az izomzatra és a zsírpárnákra hat, a szív- és érrendszert éppúgy terheli. Ha nagyobb mértékű súlyfeleslegtől szeretnél megszabadulni, vagy bármilyen egészségügyi, mozgásszervi problémával küzdesz, mindenképpen kérd ki egy szakértő véleményét a megfelelő edzéstípus kiválasztásával kapcsolatban!

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés