A rendszertelenül, egy-egy alkalommal megejtett testmozgás nem elegendő az egészség támogatásához, és a fogyás előre lendítéséhez is édeskevés. Igazi áttörést nem az időszakos diétákkal, hanem életmódváltással lehet elérni, aminek fontos része a rendszeres testedzés. Egy jól összeállított, napokra lebontott edzésterv megkönnyíti az átállást, persze, nem mindenkinél akad otthon egy személyi edző, aki tanácsot adhat ebben. Így számos esetben a kitartás és a motiváció hamar csorbul. Egy hétnapos edzésterv jelentősen segítheti a folyamatot. Az alábbi videó a hét minden napjára tartogat egy húszperces gyakorlatsort.

hirdetés

Ahhoz, hogy beinduljon a fogyás, nem csupán egy kellően átgondolt étrendre van szükség, a rendszeres testmozgás sem elhanyagolható. Manapság egyre elterjedtebbé válnak a videómegosztó platformokon található edzős videók, amiket bárki bárhol és bármikor végigcsinálhat. Ezek kifejezetten hasznosak, hiszen könnyedén beilleszthetők egy sűrű napba is.

A kitartás sokak számára okoz problémát. A legtöbben nagyon sok időt töltenek el azzal, hogy kiválasszák a számukra tökéletes videót, jóformán ugyanannyi idő megy el a keresgéléssel, mint magával az edzéssel. Egyesek ezt a problémát azzal kerülik el, hogy egyetlen, már megszokott és jól bejáratott videóhoz ragaszkodnak.

 

Ám a test egy idő után hozzászokik az adott terheléshez, így amennyiben ugyanazt a feladatsort végzi valaki nap mint nap, elérkezik az a pont, amikor a feladatsor már nem számít olyannyira megterhelőnek a szervezet számára. Ekkor a zsírégetés és izomépítés is lassul, az eredmény pedig hosszú távon sem látható. A fizikai teljesítményt apránként növelni kell az állóképesség javulásával, de az is fontos, hogy változatosan legyen összeállítva a gyakorlatsor.

Bizonyos edzéseket valóban érdemes többször elvégezni, azonban könnyedén unalmassá, monotonná válhatnak ezek a tornák akkor, amennyiben mellőzik a változatosságot. A motiváció, a kitartás és a lelkesedés ezek által hamar csökkenni kezd, s egyszer csak abbamarad a rendszeres mozgás.

Egy jól felépített edzésterv sokat segít

A kitartás növelésére tökéletes megoldás lehet egy hétnapos, vagyis napokra lebontott edzésterv. A The Body Coach néven ismertté vált tréner minden napra új videót készített, rendszerint új feladatsorral. Az egész hétre elosztott, mindennap más-más feladatsort kínáló edzés így garantáltan nem válik unalmassá. A hét végére a teljes testet átmozgatja, egyik terület sem fog punnyadni.

 

A videók naponta csupán 20 percet vesznek igénybe, így a legsűrűbb napokon sincs kifogás, könnyedén be lehet sűríteni a szigorú beosztásba. Az edzésterv csak HIIT, azaz intervallumedzéseket tartalmaz.

A magas intenzitású torna során a pulzusszám fokozatosan megnő és eléri a zsírégető tartományt, hiszen a szakaszos feladatok arra összpontosulnak, hogy mindenki a maximumot hozza ki magából harminc másodperc alatt. Minden feladat után szintén harminc perc áll rendelkezésre a pihenéshez, a légzés visszaállításához.

Az intervallumos edzés az egyik leghatékonyabb zsírégető torna, hiszen a test oxigénfelhasználása elképesztő mértékben növekszik a feladatsor elvégzése után. Ráadásul még órákkal a test átmozgatása után is pörgeti az anyagcserét, így garantáltan hozzájárul a súlyvesztéshez.

A hétnapos edzésterv nem csupán a fogyást indítja be. Aki rászánja magát, már az első hét után érezhetően energikusabb lesz, fókuszáltabban és kiegyensúlyozottabban végezheti napi teendőit. Hosszú távon, megfelelő étrenddel kombinálva pedig látványos változás érhető el vele.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés