Sok kicsi sokra megy – mondjuk gyakran, ha pénzről van szó, pedig a tornára ugyanúgy igaz ez a mondás. A rapid edzés lényege, hogy akár a házimunkát félbeszakítva is el lehet végezni két perc alatt, a rövid gyakorlatok pedig többször megismételhetők a nap folyamán.

hirdetés

Igaz, egy másik gyakori mondás úgy tartja, hogy arra van időnk, amire szakítunk, de megesik, hogy bármilyen elszántsággal próbáljuk átadni magunkat a testmozgás örömének, akaratunkat meghiúsítják a kötelező teendők. Na, és persze az sem ritka, hogy a családtagok, barátok, vagy a gyerekek élveznek prioritást az időbeosztásunkban.

Nyilván akadnak olyanok, akik az efféle kötöttségeket pusztán jó kifogásnak használják, de azok, akiket valóban egy ördögi kör tart vissza a sportolástól, valószínűleg mindent hajlandóak megtenni azért, hogy pozitív irányba mozduljon ez a patthelyzet.

A rapid edzés pont nekik szól, hiszen rámutat egyfajta megoldásra, ha tényleg csak az időhiány állja útját a mozgásnak.

Rapid edzés: átmozgat és energiát ad

A napi feszültség megfeszíti az izmokat, melyek rövidke tornával is jó eséllyel kimozdíthatóak ebből az állapotból. Ugyanakkor a rapid edzés berozsdásodás, téli fásultság, eltunyulás, és az ülőmunka hátrányai ellen is jó, hiszen felpezsdíti a vérkeringést, javítja a koncentrációt, könnyedebbé, lazábbá teszi az izmokat, feltölt energiával, és jókedvre derít.

Bár nagyobb túlsúlytól kétperces edzésekkel nem lehet megszabadulni, az anyagcsere-folyamatokra mindenképp jó hatással van a testmozgás. A fanatikus rapid torna-hívek már-már művészi szinten űzik a gyors testmozgást: például, ha le kell hajolniuk otthon valamiért, gyorsan végeznek még pár hajlongó feladatot, és az egyszeri leguggoláshoz is képesek hozzácsatolni néhány guggolásból felugrást, vagy kitörést.

 

Házimunka közben, ha valamiért szükséges felállniuk egy székre, nem átallnak többször fel és leugrálni az ülőalkalmatosságról. A lépcsőzést is kihívásnak tekintik, be nem szállnának liftbe, sőt, gyorsan megtoldják a szimpla lépegetést egy-két lépcsőző gyakorlattal.

Főzés közben szintén akadnak olyan etapok, melyekbe beszúrható egy jó kis rapid edzés. Egy kis fantáziával változatos edzésprogramot lehet összeállítani kétperces szakaszokra felbontva, amelyek bármikor beilleszthetőek a napi időbeosztásba. A videóban látható feladatok szuper inspirációt adnak!

  • Megosztás:
hirdetés