A zsírégetéshez nem csupán bizonyos területeket célba vevő rétegtornákra van szükség. A teljes testet alaposan átmozgató, intervallumos mozgásforma sokat segíthet a pluszkilók leadásában, ugyanis a HIIT az egyik leghatékonyabb zsírégető edzés. Bár meglehetősen rövid, 15 perces gyakorlatsorról van szó, mivel megnöveli a szervezet oxigénigényét, még órákkal az edzés után is pörögni fog az anyagcsere.

hirdetés

Az intervallumos edzés során minden testtájék megdolgoztatásra kerül, méghozzá nem is akárhogy. A magas, illetve alacsony intenzitású szakaszok váltakozásának hatására beindulnak a zsírégetési folyamatok, mivel nagyobb energialöketre van szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy a pihentetőbb etapokból visszatornássza magát a teljes erőbedobásra. Közepes állóképesség esetén bőven elegendő ez a 15 perces verzió, később azonban, ahogy fejlődést tapasztalsz, érdemes növelni az intenzitást.

 

Teljes testre ható HIIT-edzés, ami felturbózza a zsírégetést

Bár sokan azt veszik észre, hogy bizonyos területekre jobban ragad a felesleg, ha valaki fogyni szeretne, nem elég az érintett testrészeket célba venni. Igaz, hogy vannak kritikus zónák, mint például a has, a comb és a fenék környéke, a testsúlycsökkentéshez teljes testre ható edzésre van szükség.

A HIIT, vagyis intervallumos torna olyan mozgáselemekből épül fel, melyek nem csak a a súlyvesztéshez járulnak hozzá, hanem a feszesebb, szépen formált alak elérését is segítik. Az egymást követő alacsonyabb és magasabb intenzitású szakaszok növelik a test oxigénfelhasználását, ezáltal felpörög az anyagcsere, melynek zavartalan működése fontos feltétele a fogyásnak. Ráadásul az izmok anyagcseréjére éppúgy pozitívan hat, ami szintén befolyásolja a zsírégetés mértékét, sikerességét.

Ami a legjobb ebben az edzésformában, hogy nem csupán a fogyásban segít. Látványosan formál és tónusoz, miközben a már megmunkált izomzatból egy fikarcnyit sem veszítesz. Hiába a magas intenzitás, ez a típusú torna nem idézi elő az izomvesztés jelenségét, amitől a legtöbben kifejezetten tartanak.

 

Más típusú edzésekhez képest a test több területét érinti a teljes testes HIIT. Cseppet sem monoton, ami nem csupán amiatt rendkívül fontos, mert így kisebb az esély arra, hogy a fogyni kívánók feladják. Az izomzat, valamint a test zsírégetésének szempontjából éppúgy hasznos a feladatok váltakozása. Egy idő után a szervezet hozzászokik az adott terhelési szinthez, ilyenkor pedig a fogyás, az alak formálódása jelentősen lelassul. A változatos HIIT ezt a problémát könnyedén kiküszöböli.

Persze a makacs úszógumik ellen önmagában a HIIT-edzés sem elég, mindenképpen szükség van egy diétás, változatos étrendre is a tökéletes eredmény eléréséhez. Rendkívül fontos a megfelelő vitaminok, fehérjék, rostok bevitele, valamint a kellő mértékű folyadékpótlás ugyancsak nélkülözhetetlen a folyamathoz.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés