Linda Evangelista a kilencvenes évek népszerű szupermodellje volt. Minden nagy márka kifutóján megfordult, több száz magazin címlapján szerepelt. Hatalmas sikereket ért el, ezért is lepett meg sokakat, hogy pár éve teljesen eltűnt a nyilvánosság elől. Most mégis megtörte a csendet, és címlapon mutatta meg magát az 56 éves manöken.

hirdetés

A kilencvenes évek a szupermodellek virágkora volt, nagyjából egy tucatnyi nő uralta a kifutókat és a címlapokat. Linda Evangelista is a toplistás manökenek aranykörébe tartozott, Cindy Crawford, Naomi Campbell, Kate Moss, Christy Turlington és Claudia Schiffer mellett ő volt az egyik legismertebb és legfelkapottabb manöken. A kis csapatot azonban még olyan nevek erősítették, mint Helena Christensen, Eva Herzigová, Tyra Banks, Carla Bruni, vagy Elle Macpherson, aki már a nyolcvanas években megvetette lábát a divatvilágban.

Evangelista mindig is modell szeretett volna lenni, ezért, mondhatni, tudatosan készült a pályára. Már tinédzserként szépségversenyt nyert, pár évvel később pedig a legnagyobb luxusmárkáknak dolgozott. Soha nem kellett erőlködnie ahhoz, hogy kapkodjanak utána, a videóklipek forgatásától kezdve a magazinfotózásokig, mindenhol tárt karokkal várták.

Linda Evangelista valósággal formálta a divatot

1985-ben kezdett el dolgozni a Chanelnek, Karl Lagerfeld a múzsájának tartotta. Ez egy szempillantás alatt beindította a karrierjét. Rengeteg alkalommal szerepelt a Vogue címlapján, és olyan márkák kifutóján fordult meg, mint a Mugler, a Versace, vagy az Yves Saint Laurent.

 

Linda valódi trendteremtő volt, aki a kifutón kívül is diktálta a divatot. A nyolcvanas évek végén levágatta a védjegyének számító hosszú frizuráját. A rövid pixie-vel egy szempillantás alatt megváltoztatta az irányzatokat, a hatására sokan szabadultak meg a hosszú tincsektől. Sztárként emlegették a divatberkeken belül, aki sosem hiányozhatott a bemutatókról.

Pár évvel ezelőtt, amikor a divatvilág kezdett nyitottságot tanúsítani a negyvenes-ötvenes éveikben járó nők irányába, sokan visszaszivárogtak a szakmába az egykori szupermodellek közül. 2014-ben még úgy tűnt, hogy Linda Evangelista is tovább építi karrierjét, az akkor 49 éves manöken címlapokon szerepelt, és töretlenül ragyogott.

Gyakran vállalt reklámkampányokat, és rendszeresen feltűnt a Chanel rendezvényein. A vörös szőnyeges eseményeket sem hanyagolta, lenyűgöző megjelenésével vonzotta a figyelmet. Ezért is lepett meg mindenkit, hogy Linda szinte egyik pillanatról a másikra tűnt el a nyilvánosság elől.

A manöken tavaly tett közzé először egy nyilatkozatot, amelyben elmagyarázta, hogy miért vonult vissza teljesen. Az ok egy rosszul sikerült szépészeti beavatkozás, ami miatt teljesen megváltozott a teste. A kozmetikai eljárás hasonló a zsírleszíváshoz, ám ebben az esetben egy speciális eszközzel hűtik le a területeket a megadott hőfokra, aminek a hatására elfagy a felesleges zsír.

Hat év után ismét címlapon a szupermodell

Linda 2015-ben vette igénybe először ezt az alakformáló testkezelést, amit további alkalmak követtek. A zsírfagyasztás népszerű eljárás, pláne olyankor, ha nincs idő hosszas edzéstervvel, diétával megszabadulni egy-egy zavaró puklitól, úszógumitól. A modellek esetében gyakran alig pár hétnyi idő van felkészülni, formába lendülni egy-egy jelentősebb fotózásra, és érthető módon, egy ötvenes nő teste már nem alakul át olyan gyorsan, hosszú hónapokra van szükség, mire a kitartóan végzett edzés eléri hatását.

Abszolút meg tudjuk érteni, hogy miért döntött a szupermodell a gyorsabb eredményt ígérő szépészeti eljárás mellett. Akkoriban a kilencvenes évek legendás szupermodelljeivel volt tele a sajtó, mindenki nyomon követte a visszatérésüket, és a szakma is igyekezett arra fektetni a hangsúlyt, milyen csodás formában vannak ezek a nők, akiken szinte meg sem látszik az idő múlása.

Evangelista csak egy-két területet szeretett volna korrigáltatni magán, ám egy idő után észrevette, hogy a lehűtött zsírsejtek ahelyett, hogy eltűnnének, inkább látványosan megszaporodnak. Szigorú diétába kezdett és rengeteget edzett, változást mégsem tapasztalt. Ezzel egy időben megváltozott a bőre, mert kemény zsírcsomók alakultak ki alatta, melyek miatt sokszor zsibbadást érzett.

Ismét meglátogatta az orvosát, aki paradox zsírhiperpláziát diagnosztizált nála. Ez azt jelenti, hogy nála az eljárás után a zsírsejtek nem összezsugorodtak, hanem megdagadtak. Linda megpróbáltatásai még nem értek véget, mivel kétszer is zsírleszíváson esett át. A beavatkozások ennek ellenére sem hozták meg a kívánt hatást, ugyanis hiába távolították el a zsírréteg nagy részét, az alapvető probléma, vagyis a zsírsejtek duzzadása, megmaradt nála.

A legnagyobb gond, hogy a bekeményedett zsír a mozgásban is akadályozza, az egyik karját már nem is tudja rendesen használni. Az elmúlt években szándékosan kerülte a rivaldafényt, borzalmasan érezte magát a bőrében, valósággal rejtőzködött.

Most a People magazin kedvéért tett kivételt, elvállalt egy fotósorozatot, és őszintén elmesélte az elmúlt évek megrázó történéseit.

Ma már tudatosan azon dolgozik, hogy megtanulja elfogadni a megváltozott testét és kinézetét, valamint jól érezze magát a bőrében a történtek ellenére. Úgy érzi, hogy az öregedés folyamatára mindig is fel volt készülve lelkileg, pusztán ezzel a természetes változással nem lett volna gondja, ám az, ami vele történt egészen más, hiszen a kezelésre nem várt módon reagált a szervezete, aminek következtében szinte felismerhetetlenné vált.

A történetével szeretne erőt adni azoknak az embereknek, akik hasonló nehézségeken mennek keresztül. A CoolSculpting eljárás veszélyeire szintén szeretné felhívni a figyelmet, mivel őt sem tájékoztatták megfelelően. Linda bátorsága mindenképp példaértékű, nehéz évek vannak mögötte, teljesen megváltozott a külseje, ennek ellenére mégis kiállt a nyilvánosság elé, és elmesélte a történetét.

 

Kiemelt kép: Jim Spellman / Getty Images. 

Kép a cikkben: Foc Kan / Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés