A Karl Lagerfeld divatház menő innovációval jelentkezett. Elsőre bárki azt gondolná, hogy a márka ikonikus párnafazonú táskái bőrből készültek, de szó sincs ilyesmiről. A forma a régi maradt, az alapanyag azonban változott. Naná, hogy a fenntarthatóbb divat jegyében! Számos alternatív anyaggal ismerkedhettünk meg az utóbbi időben, és ezt a sort bővíti tovább a kaktuszbőr. A marhabőrre szinte megszólalásig hasonlító kelméből különleges táskák születtek, a környezetvédelmi aktivista modell, Amber Valletta együttműködésével.

hirdetés

Az utóbbi időben egyre több márka kötelezte el magát a  fenntarthatóság és az alapanyagok újrahasznosítása mellett. Ám nem csak a luxusmárkák felhozatalában érezhető a változás – a fast fashion óriások kínálataiban úgyszintén megszaporodtak a maradék szövetből, műanyagból vagy biopamutból készült kreációk.

A divatvilág egyik legnagyobb kihívása a marhabőr kiváltása, hiszen a PVC vagy poliuretán tartalmú műbőr előállítása sem túlságosan környezetbarát, és a gyenge kopásállósága, sérülékenysége, valamint lebomlási ideje szempontjából a legkevésbé sem tekinthető fenntarthatónak. Manapság már számos alternatívával találkozhatunk, az egyik ilyen a gombabőr, ami a gombák micéliumából készült textil. A különleges bőrhatású anyagból már Stella McCartney is alkotott egy különleges szerelést.

A másik bevált megoldás lehet a kaktuszbőr, amelyet két mexikói vállalkozó fejlesztett ki. A Desserto cég terméke elképesztően környezetbarát, hiszen a kaktuszokat a mexikói sivatagban termesztik, és a nővények minimális vizet igényelnek. Kifejezetten tartósnak számít, és ránézésre, tapintásra is nagyon hasonlít a valódi bőrre.

Kaktuszbőr táskák a Karl Lagerfeld kollekciójában

A Desserto által megtermelt kaktuszbőrből készült táskákkal jelentkezett most a Karl Lagerfeld. A márka kiegészítőit pedig a tervező egykori múzsája, Amber Valletta gondolta újra. A szupermodell elkötelezett aktivista, ezért évek óta nagy gondot fordít a környezetvédelemre.

Karl Lagerfeldnek úgyszintén fontos volt a fenntarthatóság és a környezetvédelem. Bár a kaktuszbőrből készült darabokat a tervező már nem láthatta, a modell és a projekt részvevői biztosra veszik, hogy elégedett lenne a végeredménnyel.

A 47 éves modell a K/Kushion táskákat gondolta újra, amelyeket Karl Lagerfeld gyermekkori párnája ihletett. A tervező annyira szerette ezt a kispárnát, hogy utazásai során mindig magával cipelte. Így adódott az ötlet, hogy kiegészítőként is működhetne a párnafazon: később retikülként jelent meg a márka kínálatában, amit szövetből, bőrből és műbőrből egyaránt gyártottak.

Az ikonikus táska két formában jelenik meg az idei kollekcióban: készült egy sima, illetve egy ráncolt változat. A kiegészítők festését szintén környezetbarát módon oldották meg, mivel biopigmentekkel színezték meg a kaktuszbőrt.

A népszerű párnafazont nem csak kaktuszbőrből, hanem újrahasznosított pamutból is legyártották. Amber Valletta igazán fontosnak tartja a projektet, ezért nagy szerepet vállalt a kiegészítők megszületésében, így a neve is megjelenik a kreációkon.

 

A kaktuszbőr táskákhoz a képeket a sivatagban készítették el. A természetes helyszín nagyszerűen passzol a kreációkhoz, a modell szintén egyszerű ruhadarbokat visel, hiszen Amber Valletta nem szereti a flancot. A kiegészítők már megvásárolhatóak a márka weboldalán. Az eladásokból befolyt összeggel az óceánok tisztítását szeretnék támogatni.

 

Kiemelt kép: Mary Rozzi / Karl Lagerfeld. 

Képek a cikkben: Karl.com. 

  • Megosztás:
hirdetés