A 21. században jellemzően tökéletes bőrű és alakú modellekkel kampányolnak a divatlapok, sokak számára okozva ezzel önbizalomhiányt és egy torz, valótlan elképzelést a női testről és megjelenésről. Ezeket az elképesztően hibátlan képeket látva a nők többsége azt gondolhatja, hogy bennük rejlik a probléma, hiszen többen karikás és táskás szemmel, bőrhibákkal vagy akár plusz kilókkal küzdenek. Sokak szerint a ’90-es években a természetesség sokkal inkább jelen volt a divat világában és a modellek fotóin, mint manapság.

hirdetés

Mára a testpozitív szemlélet és a retusálatlan fotók egyre inkább elterjednek a közösségi médiában, sőt még a divatlapokban is. Számtalan celeb, blogger és modell áll ki azon elv mellett, miszerint a tökéletesség határtalan mutatása mentális problémákat okoz az interneten böngésző fiatalok körében, és rengeteg lány önbecsülését teszi tönkre, akik a tökéletesség hajhászása miatt saját képeiket is agyonretusálják, szinte felismerhetetlenné téve magukat.

Gondoljunk csak Selena Gomez fürdőruhás képeire, vagy akár Kate Winslet fotóira. Mindezek ellenére az önbizalomgyilkos, vékony testalkatot és makulátlan bőrt sugalló képek hódítanak a közösségi médiában és a magazinokban egyaránt.

A ’90-es években látott természetesség csupán illúzió?

Gondolhatnánk, hogy a kilencvenes években még nem volt lehetőség a modellek testének és bőrének olyan alapos retusálására, mint manapság. De valóban minden divatmagazin címlapján szereplő szupermodellt a maga természetes valójában csodálhatjuk meg az akkori képeken?

A válasz sajnos az, hogy nem, hiszen már a kétezres évek előtt is nagyban zajlott a trükközés, hogy a modellek minél vonzóbbak legyenek az analóg fotókon. Vannak azonban kivételek, mint Peter Lindbergh fotográfus, aki a kor legismertebb szupermodelljeivel dolgozott együtt. Lindbergh maximálisan ellenezte a képek retusálását, nem vetett be semmiféle manipulációt, sőt mi több, legtöbbször fekete-fehérben alkotott, így az esetleges hibák még inkább kiütköztek, amelyekben nem csak maga a fotós látta meg a szépséget.

 

Bár a kor legnépszerűbb modelljei, mint Naomi Campbell, Sindy Crawford, Claudia Schiffer, Christy Turlington, Linda Evangelista vagy Helena Christensen valóban hibátlan bőrrel rendelkeztek, a fotósok mégis erőszeretettel alkalmazták a retusálás művészetét, a sminkesek pedig igyekeztek minden apró bőrhibát eltüntetni. Így a természetesség ideálja teljes mértékben megszűnt létezni, a porcelánbőr számított sikkesnek, ami valójában szinte elérhetetlennek bizonyult egy hétköznapi nő számára.

 

Kate Moss képeit a kilencvenes évek első felében különösen felturbózták, hiszen köztudott volt, hogy a gyönyörű szupermodell nem veti meg az éjszakába nyúló bulikat, amik nyomot hagytak az arcán, nem kevés munkát okozva ezzel a fotósoknak és sminkeseknek, akik sokszor manipulációhoz folyamodtak, hogy a modell bőre frissnek és üdének tűnjön.

 

Testpozitív fotók: ekkoriban lett divat a vékony alkat?

A kilencvenes évek elején nem kifejezetten a mai értelemben vett testpozitív hozzáállás volt elterjedt, azonban a modellek valóban természetesek, nőiesek voltak.

Cindy Crawford például sosem volt kórosan vékony, egészséges alkatával és nőies idomaival hódította meg a kifutót, de Christy Turlingtont sem sorolhattuk az extra sovány modellek közé. A korszak elvárása mindössze a tónusos, némileg sportos és nőies testalkat volt mindaddig, míg Kate Moss hanyag kinézetével divatba nem hozta a heroinsikket.

Kate Moss nem csak mindössze 170 centiméteres magasságával számított úttörőnek a modellszakmában, de magával hozta az elképesztően vékony alkat ideálját is, így a kilencvenes évek természetessége és összességében testpozitív képe szertefoszlott.

 

Mai fotókon a legendás modellek: nem sokat fogott rajtuk az idő

A 47 éves Kate Moss ma is igencsak vékony alkatú, számos divatfotón láthatják a szakma rajongói. A nagyobb eseményeken kiemelten figyel megjelenésére, ám az utcán készült paparazzifotókon is mesésen fest.

 

Mára sok kilencvenes évekbeli szupermodell is a testpozitív képeket támogatja, s ellenzik a róluk készült fotósorozatok retusálását, Christy Turlington például kifejezetten igyekszik természetes példát mutatni a manipulálatlan felvételek által. A gyönyörű 52 éves modellen nem igazán látszik a kor, letagadhatna jó pár évet.

 

A most 55 éves Cindy Crawford sem panaszkodhat jelenlegi megjelenésére, észbontóan szexi képeket készítenek róla a fotósok.

 

Naomi Campbell 51 évesen is elképesztően sikeres, divatmagazinokban, kampányokban, sőt a kifutón is gyakran felbukkan. Fantasztikus külsője mögött hatalmas munka van, egészséges életmóddal igyekszik megtartani tökéletes alakját.

 

Kiemelt kép: John Phillips/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés