A feszes, lapos has elérése sok tényezőn múlik, de egyáltalán nem lehetetlen.  A titok elsősorban a jó anyagcsere, de a genetika is beleszól abba, hogy kinek hová raktároz jobban a szervezete. Ezért van az, hogy egyeseknek kevesebb, míg másoknak több munkát igényel, hogy eltűnjön a puha, domborodó pocak. Első körben intenzív, dinamikus mozgásra van szükség, hogy a zsír megmoccanjon, ami lehet futás, intervallumos edzés, vagy bármilyen kardió jellegű gyakorlatsor. Ám az étrend átformálása is elengedheteten, a kalóriadeficit egy részét a táplálkozással, a másikat a mozgással kell elérni. A feszesség megalapozásához pedig erősítő tréningre van szükség, erre mutatunk most egy remek példát!

hirdetés

Sok nőnek, még akkor is, ha nincs rajta jelentős felesleg, egy kissé előredomborodik a hasa, ami bizonyos ruhafazonokban zavaró lehet. Bár a legtöbben lapos hasról álmodnak, tanácstalanok abban, milyen stratégiát érdemes felépíteni a puha pocak ellen. Tény, hogy makacs problémáról van szó, a kiálló has nem apad le csak úgy egy kis időszakos diétától.

Elsősorban az életmódon, az étrenden érdemes változtatni. Vannak bizonyos tápanyagok, ételek, melyek nagyban segítik a lapos hasfal elérését.

Ám pusztán az egészséges étkezés sem elegendő, a második fő pillér a rendszeres testmozgás, melyen belül az intenzív edzések a zsírégetést, míg a lokális hasizom-tornák a feszes has elérését támogatják. A kidudorodó pocak ellen rendszeres erősítéssel is lehet küzdeni, és mivel a hasizmok igencsak gyorsan regenerálódnak, akár minden egyes nap elvégezhető egy párperces gyakorlatsor.

 

A célzott erősítő gyakorlatok nem véletlenül rövidek. Egyrészt semmi értelme szétégetni az izmokat, másrészt nem feltétlenül a fogyáshoz járulnak hozzá, hanem megteremtik annak feltételeit. Kell a kardió is persze, de minél nagyobb tömegű izomzattal bír a test, annál hatékonyabb a zsírégetés, ugyanis az izommunka nagyobb energiafelhasználást igényel. Nem lehet csupán egy területről fogyni, de akkor lesz feszes és tónusos a has, ha az izomzat szépen definiált és nem fedi zsírréteg.

A lapos has alapvetően egy genetikai adottság, ám azok számára sem reménytelen a helyzet, akik más alkattal rendelkeznek. Az idő múlásával egyre nehezebb küzdeni a hasi zsírpárnák ellen, hiszen bizonyos kor felett már a laza kötőszövetek is beleszólnak a folyamatba. A befektetett energia azonban garantáltan megtérül, a kitartás látványos eredménnyel szolgál. A hasizmok remekül formálhatók, számos fantasztikus feladattal lehet célzottan dolgozni az egyes izomcsoportokon, területeken.

A feszes has egy adottság, de senki számára nem elérhetetlen

A kockák mindig ott vannak, a kérdés csupán az, mennyi felesleget kell ledolgozni a területről ahhoz, hogy felszínre kerüljenek. Éppen ezért önmagában az erősítő torna kevés ahhoz, hogy feszes, lapos látványt nyújtson a terület. Mivel a zsírt képtelenség izommá formálni, az izmok megmunkálása mellett aerob edzésformákkal érdemes próbálkozni. Ha csökken a plöttyedt zsírpárna vastagsága, kapásból láthatóvá válnak majd a finoman formált izomcsoportok is.

Nagyon fontos a megfelelő táplálkozás. Erősítő edzés, rendszeres zsírégető torna ide vagy oda, ha az étrend nem illik a képletbe, hiábavaló a befektetett energia. Azokat az ételeket, amelyek megkötik a vizet, puffadást okoznak, feltétlenül kerülni kell, hiszen lapos has helyett domború pocak köszön vissza a tükörből. Ilyenek a túlzottan zsíros, cukros menük, a tejtermékek és kelesztett tésztafélék. Ezek helyett rostban gazdag alapanyagokra érdemes támaszkodni, ezek hozzájárulnak az anyagcsere-folyamatok megfelelő működéséhez is.

Ahhoz, hogy valóban szemmel látható legyen az eredmény, tényleg kitartó munkára lesz szükség. A törzs izmai egész nap terhelésnek vannak kitéve, így a fejlődésükhöz változatos, intenzív feladatsorra van szükség. Pár felülés semmiképp nem elegendő a tökéletes eredményhez, az interneten található edzések sokkal inkább hozzájárulnak a látványos változáshoz.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés