Tudjuk, az ünnepek alatt bizony nehéz ellenállni a sok finom falatnak, és a rokonok bejglitámadását is lehetetlen megkerülni. Bár a karácsony, szilveszter már elmúlt, de a telítettség érzete még napokig eltarthat, és az étrend drasztikus megváltoztatása nélkül nem is múlik el. Szerencsére a téli időszakban is számos lehetőség közül válogathatsz, amely tökéletesen beválik puffadás ellen.

hirdetés

A téli ünnepek idején a lapos has vágyálma kissé háttérbe szorul, és az egészséges étkezés alapelveit is jóval nehezebb betartani. Ilyenkor gyakran kiszalad a gyeplő a kezünkből, aminek rendszerint az emésztés működése látja kárát. A finom lakoma után bizony nem csak az esztétikailag zavaró puffadás, hanem a rossz közérzet is gyakori tünet.

Ilyenkor érdemes újragondolni és megváltoztatni az étkezési szokásokat, és olyan alapanyagokat beépíteni a étrendbe, amelyek emésztésjavító hatással bírnak. A hozzávalókon túl a rendszeresség is nagyon fontos, a legjobb, ha a „sokszor keveset” elve érvényesül a napi menü összeállításakor.

Puffadás ellen a megfelelő vízfogyasztás a legjobb

Amikor valaki találkozik a haspuffadás okozta kellemetlen érzéssel, az első és legfontosabb lépés a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás. Ezzel gyors eredmény érhető el, az optimalizált folyadékbevitel jelentősen gyorsítja az emésztést. Ha már a víz unalmassá vált, egyszerűen kiváltható zöld teával, vagy megbolondítható egy kis citrommal is. A frissen facsart citrom leve aktivizálja az emésztőrendszert, segít a méregtelenítésben, valamint természetes puffadásgátlóként éppúgy ismert.

Más citrusfélék is segíthetnek a problémán

Nem csak a citrom lehet jó választás a puffadás elűzésére, a narancs, a mandarin vagy például a grapefruit is elképesztően pozitív tulajdonságokkal rendelkezik. Télen szerencsére számtalan citrusfélét, trópusi gyümölcsöt szerezhetünk be, ezek természetes savtartalmukkal hozzájárulnak az emésztőrendszer megfelelő működéséhez.

Olyan enzimeket és tápanyagokat tartalmaznak, amelyek hamar segítenek elérni a könnyedség érzését és laposabb hasat eredményeznek. Akár önmagukban, vagy gyümölcssaláta, esetleg smoothie formájában is fogyaszthatók.

A főétkezések részeként a saláta fogyasztása egy szuper mentőöv

A bélrendszerben lerakódó salakanyagok ellen a legjobb választás a rostban gazdag saláták fogyasztása a főétkezések idején. A köret mindenképp legyen egy könnyed zöldségválogatás, még szuperebb, ha nyersen kerül az asztalra, de akár párolt vagy grillezett formában is ínycsiklandozó kiegészítője lehet a puffadásgátló és emésztést segítő ebédnek.

A gabonák és olajos magvak fantasztikus nassolnivalók puffadás ellen

Az ünnepek alatt megszokott cukros édességek helyett érdemes inkább olajos magvakat rágcsálni, mint a mogyoró, mandula vagy dió, hiszen ezek szuper fegyverek a puffadás okozta kellemetlen közérzet ellen, ráadásul számtalan hasznos tulajdonságuk van.

A különböző gabonafélék magas rosttartalmuknak köszönhetően szintén serkentik az emésztést, így akár a köles, akár a quinoa fogyasztása is kiemelten ajánlott a túlevés utáni időszakban.

Egy igazán gyomorkímélő választás: a hal

A puffadás és folyamatos teltségérzet az elfogyasztott nehéz ételek után nehezen mulasztható el, ha nem figyelünk a szervezetünkbe bevitt húsra. Ajánlatos ebben az esetben a könnyen emészthető alternatívák mellett dönteni, így egy párolt vagy sült formában tálalt hal kiváló választás lehet. Nem csupán tápanyagtartalma kiemelkedő, az elkészítése is kifejezetten gyors, így rövid idő alatt készíthető belőle fantasztikus ebéd vagy vacsora.

A gyömbér nem csak nátha ellen hatásos

A hideg, téli napokon a megfázás és torokfájás ellen rendszeresen bevetett gyömbér nem csupán a náthás tüneteket enyhíti. A gyömbér elképesztő módon tisztítja a bélrendszert, ezáltal rövid idő alatt csökkenti a puffadást és a teltségérzetet. A legjobb nyersen fogyasztva, azonban tea formájában is hatásosnak bizonyul.

 

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés