A gyömbér az egyik legrégebbi fűszernövény, amelynek jótékony hatását már a középkorban felismerték. Manapság nem csak az íze miatt kerül bele ételekbe, italokba, sokan a könnyebb, gyorsabb fogyást remélik tőle. Valóban rendelkezik olyan enzimekkel, melyek pozitívan befolyásolják az emésztést, illetve serkentően hatnak az anyagcsere működésére, ezáltal ösztönzik a fogyást, viszont csupán a gyömbér erejétől nem lehet csodát remélni. Hatékonysága rendszeres testmozgás és egészséges étrend mellett érvényesül igazán.

hirdetés

A különleges illatú növény Ázsiából származik. A kínai orvoslásban már évszázadok óta alkalmazzák gyomorpanaszok, illetve más emésztőrendszeri megbetegedések enyhítésére. A népi gyógyászatban szintén jelen van, hiszen többek között enyhíti a megfázásos tüneteket. Ám az egyik legkedveltebb fűszernövény más csodás tulajdonságokkal is rendelkezik.

A gyömbér felgyorsítja az anyagcserét

A gyömbér jellegzetes ízét és illatát, a zingeron-, gingerol-, saogaoltartalma adja. Ezek az enzimek jótékonyan hatnak az emésztésre, így segítenek felgyorsítani a zötyögőssé vált anyagcsere-folyamatokat. Gyulladáscsökkentő hatásuk van, ezáltal nyugtatják a gyomrot és a beleket, amivel lendületet adhatnak az emésztésnek, ugyanis a gyulladás szintén okozhatja az emésztőrendszer lelassulását. A salakanyagok kiürülésével sokkal hatékonyabb lehet a diéta, mivel javul a vitaminok, értékes tápanyagok felszívódása a bélfalon keresztül, és megszűnnek az emésztéssel járó puffadásos panaszok.

A csípősségéért felelős anyagok nemcsak az anyagcserét segítik felgyorsítani, hanem a felesleges vizet is elhajtják. Vízhajtó hatásuknak köszönhetően a megszüntetik a hasi puffadást. A jótékony enzimek aktiválják a gyomor nyálkahártyájában lévő hőreceptorokat, amelyek fokozzák a zsírégetést és felpörgetik az emésztést.

Így fogyaszd a gyömbért

Az elmúlt években számost tanulmányt írtak, amelyekben azt vizsgálták, hogy miként segíti a gyömbér a fogyást. A fűszernövényben található zigeron gátolja az elhízást, és rendszeres fogyasztásával csökken az étvágy.

A gyömbér ajánlott napi mennyisége 4 gramm, és bármilyen formában bekerülhet az étrendbe. Használhatod fűszerként, az ételek ízesítésére, elrágcsálhatod magában, smoothie-ba, zsírégető italba keverheted, vagy készíthetsz belőle teát.

A gyömbér tehát egy rendkívül sokoldalú növény, amelyet akár külsőleg is használhatsz. Vitaminjai jótékonyan hatnak a bőrre, sőt, még a narancsbőr elleni harcban is hasznát veheted. Számos otthoni szépségreceptben felhasználhatod a fűszernövényt.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés