A lapos has elérése és megtartása egyaránt nagy kihívást jelent. A hasfalat megcélzó, intenzív feszesítő torna ugyan önmagában még nem égeti le a zsírpárnákat, de hozzájárul a folyamathoz, vagyis segíti annak eredményességét. Pusztán diétával is lejjebb apadhat ez a terület, de a hasizmok edzése nélkül sokkal nehezebb megtartani az elért célt.

hirdetés

Tegyünk egy kis rendet a lokális edzés háza táján: való igaz, hogy a fókuszált erősítő gyakorlatok nem alkalmasak a helyi zsír lerobbantására, hiszen a fogyás nem egy-egy területet, hanem az egész testet fokozatosan érinti, ha zsírégetésre alkalmas, megfelelő intenzitással dolgozol. Ám feszesítő, erősítő edzésekre éppúgy szükség van a szálkásodás szempontjából, ami nem feltétlenül kidolgozott, duzzadó, vaskos izmokat jelent.

Ezt mondjuk, nehéz is lenne elérni félórás tornával, ami nem tartalmaz súlyzós terhelést. Ám még súlyzókkal megtámogatva sem fejlődnek terminátori izmok a nőkre, heti két-három alkalmas edzéstől, ami nem tömegnövelésre való. Vagyis, nem kell attól tartania senkinek, hogy a hasizmok erősítésével szélesebbé válna a derékív környéke. Ugyanakkor, a lokális izomfejlesztő gyakorlatok is különbözőek, ennélfogva, más-más eredményt lehet megcélozni velük.

Miért van szükség feszesítésre, ha karcsúsítani szeretnél egy adott területet?

A feszesítés nem a zsír eltüntetésére való, ezért mindig célszerű kiegészíteni teljes testet átmozgató kardió edzésekkel, futással, HIIT-gyakorlatokkal, aerobikkal, vagy bármivel, ami zsírégető tartományba tornássza fel a pulzust. Érdemes felosztani a hetet úgy, hogy egyik nap zsírégető mozgásformát végzel, másnap pihensz, harmadnap a kritikus területeket feszesíted, tónusozod.

 

Erősítés, izomfejlesztés nélkül az alakformálás elképzelhetetlen, hiszen a kontúrvonalak feszességét alapozhatod meg velük. A lötyögő területek csak így szüntethetőek meg, de mindennek az alapja az egészséges, fokozatos súlycsökkenést támogató étrend, valamint a rendszeres, teljes testet megdolgoztató mozgás. A lokális edzés mindig kiegészítése csupán a diétával és kardióval megalapozott programnak.

Viszont éppúgy fontos és szükséges, hiszen, ha a testsúly nagy részét az izomtömeg teszi ki, vagyis a testzsírszázalék kevesebb, akkor jobban felpörög az anyagcsere-működés. Bár zsírszövetre mindenképp szüksége van a testnek, hiszen többek között a testhőmérséklet szabályozásában is részt vesz, kipárnázza a bőrt, illetve a zsírban oldódó vitaminok szempontjából szintén fontos szerepet tölt be, nem mindegy, milyen arányban szerepel az izmokhoz képest.

Ha a vázrendszert túlnyomórészt zsír fedi, az izmok pedig fejletlenek, nem csak az anyagcsere-folyamatok lassulnak be, hanem a testkontúrok is felpuhulnak, elmásznak, határozatlanná válnak. Az erősítő edzések ezen változtatnak.

Sok nő attól tart, hogy ha ráerősít az izmaira, az adott testterület vastagabbá válik. Az izmok tényleg tömörebbek és nehezebbek a zsírnál, viszont feszesebb, jobb tartást adnak a bőrnek. A puha testkontúr szétfolyik, míg az izmokkal megtámogatott sziluett keskenyebbnek tűnik, hiszen nincs rajta hepehupa, vagy redő, hanem feszes és formás.

 

Tehát való igaz, hogy szálkásítással akár centiket lehet veszíteni a derékbőségből is, de nem csupán egyfajta tréninggel, mert először zsírégető edzéseket kell végezni rendszeresen, azután jöhetnek a lokális gyakorlatok. Ha kevés időd van sportolni, kombinálhatod a kettőt, vagyis úgy oszd fel a tormát, hogy intenzív, kardió gyakorlatsort és tónusozó feladatokat egyaránt tartalmazzon.

A hasizmok edzése azoknak való, akik kockahasat szeretnének?

Egyáltalán nem. A hasi izomzat nem a test díszítését szolgálja, bár kétségkívül jól mutat, ha kicsit tónusosabbá teszi az adott területet. Éppúgy, mint bármelyik izomcsoport a testben, funkcióval bír.

A renyhe hasfal például nem nyújt nagy védelmet a zsigeri szervek számára, melyek a hasüregben helyezkednek el. Az edzett hasizmok ellenben, a helyes testtartást is támogatják, jó hatással vannak az emésztésre, javítják a szervek vér- és oxigénellátását, és az anyagcsere működését úgyszintén kedvezően befolyásolják.

Intenzív feszesítő torna, amitől erősödnek a hasizmok

Ez a félórás gyakorlatsor szépen összevonja az intenzív kardió feladatokat a feszesítő lokális edzéssel. A harminc perc nyilván nem az eredmény elérésére vonatkozik, mert ahhoz muszáj rendszeresen elvégezni a tornát. Ám ahogy a videóban is látszik, elég izzasztó kis program, ami intervallumokban ugrasztja meg a pulzust, tehát egyáltalán nem fogható rá, hogy tinglitangli lötyögésből állna.

 

Az egyenes és a ferde hasizmokat egyaránt megdolgoztatja, és a has alsó részének a feszesítését is segíti. Általában ez a terület dülled ki észrevehetően, illetve erre a környékre jellemzőek a lógó bőrredők. Mindkettő csökkentéséhez hozzájárul ez az otthoni edzés, mely a lapos has elérését, illetve megtartását éppúgy támogatja.

Nem kimondottan kezdőknek való feladatsor, de ahogy javul az állóképesség, úgy válnak gördülékenyebbé a mozdulatok. Eleinte viszont ne erőltesd túl az izmokat, hagyj néhány másodperces pihenőt magadnak két gyakorlat között, és a bemelegítésről, nyújtásról se feledkezz meg.

Ha derékfájós vagy, esetleg gerincproblémáid vannak, az új tornák kipróbálása előtt mindig kérd ki az orvosod véleményét, és csak a szakember által kijelölt mozgásformákat végezd.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés