Az otthoni torna nem feltétlenül csak lötyögést jelent, persze nem mindegy, milyen gyakorlatsort végez az ember, ha a fogyás a cél, izomvesztés nélkül. A HIIT edzés – magas intenzitású intervallum tréning – hatékonyabban pörgeti az anyagcserét, mint a monoton aerob típusú mozgásformák.

hirdetés

Sokan a futásra szavaznak, ha fogyni szeretnének, persze sok más pozitívumot is tartogat ez a sportág. Ám előfordul, hogy inkább kocogás lesz belőle, ami ugyan nem haszontalan, de alacsony intenzitása és monoton jellege miatt, lassabban gyalulja le a plusz kilókat.

Míg az aerob típusú testmozgást jóval több ideig kell művelni ahhoz, hogy az energiafelhasználás során a zsírtartalékhoz nyúljon a szervezet, addig a HIIT edzéssel ez már rövidebb idő alatt elérhető. Ehhez persze fontos, hogy ne lazázd el az intenzív szakaszokat, lelkiismeretesen diktáld magadnak a tempót, de csak annyira, amennyire sérülés és rosszullét nélkül futja az állóképességedből.

A fogyás szempontjából az életmódváltás sem elhanyagolandó kérdés: a súlyvesztés egyik alapja a megfelelő táplálkozás, ami nem koplalást és önsanyargatást jelent, hiszen az intervallumedzés az izmokat is alaposan megdolgoztatja, ezért egészséges energiaforrásokra is szükséged lesz. A pihenés éppúgy fontos, hiszen a szervezetnek muszáj regenerálódnia két tréning között.

Zsírégető HIIT edzés kardió gyakorlatokkal: segít lefaragni a plusz kilókat

Az intervallum tréning bármire ráhúzható. A futást is fel lehet osztani intenzív és pihenő szakaszokra – a pihenő ebben az esetben mondjuk nem teljes leállást jelent -, és az otthoni kardió tornát is hatékonyabbá teheted, ha dinamikus és lassabb etapokra osztod fel.

Az energikusabb periódusokban megugrik a pulzus, majd az enyhébb szakaszokban szépen visszaáll nyugalmi állapotba. Mivel a szervezetnek nagyobb erőbedobásra van szüksége ahhoz, hogy visszatornássza a tempót, több energiát használ el, mint egy egyenletes aerob mozgás esetében. Az utóégető hatás is kecsegtetőbb, hiszen húsz-harmincpercnyi HIIT edzés után a test oxigénigénye jelentősen megnő, ami fokozza az anyagcsere-folyamatokat.

 

A videóban látható gyakorlatsor nem nevezhető otthoni lötyögésnek. Valóban megdolgoztat, méghozzá változatos módokon. Térdemelős helyben futással indít, ami, ha nem lazázod el, rögtön megugrasztja a pulzusodat. Pici pihentető szakaszok vannak, illetve lassabb feladatokat is felvonultat az edzésprogram. Ugrálásból sincs hiány, sőt, a hegymászó gyakorlat például alaposan munkára fogja az izmokat. Az intenzív szakaszokhoz kell egy kis hely, és nem árt, ha hangtompító szivacsszőnyeget is előkészítesz.

Bár az intervallum edzés hatékony, nem mindenkinek ajánlott. Fontos, hogy jól mérd fel az állóképességedet. Magas vérnyomás, szívproblémák mellett az intenzív erőbedobással járó szakaszok nem tesznek jót. Ebben az esetben kérd ki az orvosod véleményét, hogy milyen mozgásformákat javasol számodra.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás: