Az aerob típusú mozgásformák mellett a hasizmok erősítése is szükséges, amennyiben laposabb, sportosabb, feszesebb hasfalat szeretnél, ez a pilates-gyakorlatsor pedig tökéletesen alkalmas arra, hogy komplexebbé tedd az edzésedet.

hirdetés

A hasizomzat több részből áll, a haránt, a külső és belső ferde, valamint az egyenes izomlemezek más-más funkcióval rendelkeznek, és másképp is kell edzeni őket, hogy értékelhető terhelést kapjanak.

A hasfal erősítése önmagában még nem garantálja a lapos hasat, a táplálkozási szokásoknak ugyanis ebben is döntő szerepük van. Mielőtt lázas munkába fognál, érdemes átformálni az étkezésedet, fontos például a magasabb fehérjebevitel, emellett célszerű lecsökkenteni a sóban és cukorban gazdag ételeket, valamint jobb elkerülni a minimális tápértékű, úgynevezett üres kalóriákat.

A zsíranyagcsere fellendítéséhez végezz aerob jellegű edzést, és persze az izmok, és azon belül a hasizmok erősítése sem maradhat el, ez a pilates-gyakorlatsor például a mélyebb izomzatot is munkára fogja, és segít növelni a törzs stabilitását.

Hasizmok erősítése 6 percben: pilates-gyakorlatsor az edzés kiegészítésére

A hasizmok erősítése nem önálló edzés, vagyis nem kell rögtön leírni, ha csupán pár percből áll. Bár a törzs izomzatának, azon belül a hasfalnak ugyancsak szüksége van regenerálódásra, miután terhelést kap, ennek ellenére a hasazás viszonylag gyakran, akár heti három-négy alkalommal végezhető. Ám nem arról van szó, hogy csupán ebből a pár gyakorlatból állna a napi mozgás.

 

Annak, aki formába akar lendülni, és ezt komolyan gondolja, komplex edzéstervre van szüksége, de az irányított testmozgáson kívül ugyancsak szükséges az aktivitás. Napi fél óra mozgás is kevés, ha ülőmunkát végez az ember, vagy fogyni szeretne, esetleg az állóképesség feljavítása a cél. Úgy optimális, ha a napi edzés mellett a funkcionális mozgás sem kevés, például a lépcsőt választod lift helyett, biciklizel autózás vagy tömegközlekedés helyett, gyakrabban gyalogolsz, kertészkedsz, túrázol, táncolsz, avagy a kikapcsolódásod nagy része szintén aktívan telik.

A hasazásnak tehát egy jól felépített edzésprogramhoz kell csatlakoznia, csakúgy, mint bármelyik izomcsoport erősítésének. Rengeteg típusú hatékony torna áll a rendelkezésedre, ha a hasizmok erősítése a cél, ez a pilates-gyakorlatsor csak egy közülük, de meglehetősen sokat segít a laposabb, feszesebb hasfal elérésében. Először nézd meg többször a videót és tanulmányozd, hogyan kell helyesen végezni a feladatokat, amennyiben szükséges, állítsd be a magyar nyelvű feliratot, mert az edző, Lilly Sabri minden mozzanatnál instrukciókat ad.

Ügyelj a légzésedre, ami szintén segít abban, hogy megfelelően préseld a hasad, illetve nem árt arra is figyelni, hogy valóban hasizomból dolgozz, ne a törzseddel add meg a lendületet. Ha kitartóan végzed, már két hét után látható lesz az eredménye, ehhez azonban le kell dolgozni a zsírtöbbletet, amit másfajta ezdéstípusokkal tudsz elérni. Az aerob jellegű mozgás, a lokális izomerősítés és az egészséges étkezés kombinációjával megszabadulhatsz a kiálló, lötyögő vagy párnás has problémájától.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés