A lapos has elsősorban a testzsírarányon múlik, de gyakran akkor is elérhetetlennek tűnik, amikor a plusz kilók már lementek. Gyenge hasizmok esetén a gyomor előretüremkedik, a kinyúlt bőrfelület pedig kissé megereszkedik. Az erősítő edzés nem a zsírpárnák ledolgozását szolgálja, bár hozzájárul a lendületesebb anyagcseréhez. Hanem formában tartja, feszesíti a hasfalat, ezáltal nem fog kidülledni és előreesni.

hirdetés

A hasazás nem csak az esztétikus látvány miatt fontos

Sok tévhit kering a köztudatban azokkal az erősítő edzésekkel kapcsolatban, melyek a hasfalat célozzák meg. A nők többsége nem szeretne radiátorszerű izmokat villantani, ezért úgy véli, a hasazás és az izomfejlesztés nem az ő asztala. Bár alapvetően a zsírégető, dinamikus edzésprogramoktól is laposabb lesz a has, mert rendszeres testmozgás és egészséges táplálkozás mellett az úszógumik, valamint a zsírpárnák idővel eltünedeznek, a tartóizmokat nem árt külön is megdolgoztatni.

Hiszen renyhe hasizmokkal ez az állapot nem sokáig tartható fent. Bizonyára sokaknak ismerős a probléma, hogy egy kiadós torna után, amikor az izmok jobban kirajzolódnak, láthatóan, érezhetően feszesebbnek tűnik a has, ami annak is betudható, hogy a szervezet gőzerőre kapcsol: javul a vér- és nyirokkeringés, a visszatartott, felesleges víz így könnyebben távozik. Valahogy hirtelen, minden a helyére kerül. Aztán eltelik pár nap, és a has egész egyszerűen kidomborodik, hiába nincs kilengés a diétás étrend mellett. Mintha a tartás is megváltozna ilyenkor, rengetegen úgy írják le ezt a jelenséget, hogy „összeesik a test”.

Mindez azért van így, mert a törzs megtartásában a hasüregben található izomcsoportok rengeteget segítenek. A hasizom fejlesztése nem csak a kockák kidolgozására jó, hiszen javítja az emésztést, csökkenti az evés utáni puffadást, fokozza a zsigeri vérkeringést, valamint segíti a gerinc megtámasztását és a helyes testtartást. Az elernyedt, gyenge hasfal hagyja, hogy a belek előretoluljanak, ugyanakkor lassítja a fogyást azáltal, hogy a zsigeri vérkeringés romlását eredményezi. Ez a folyamat az anyagcserére úgyszintén kihat.

Erősítő edzés a hasizmok fejlesztésére

Ezt a rövidke erősítő edzést érdemes kardió tréninggel kombinálni, különösen, ha elsősorban a hasi zsír ledolgozása a cél. A hasizmok alapos megdolgoztatásával a kritikus terület feszesebb lesz, ami a sportteljesítményre úgyszintén kihat. Az erősebb hasfal segíti a guggolásos, vagy fekvőtámasszal összevont gyakorlatok elvégzését, de mivel elég sok feladatban részt vesz, érezni fogod, hogy jobban bírod a tornát.

 

Ha helyesen – és persze rendszeresen – végzed a videóban látható gyakorlatsort, és valóban hasizomból dolgozol, érezhetően feszesebb lesz az adott terület. A lapos has eléréséhez azonban nem elegendő az izomzat stimulálása, hiszen hiába erősödnek meg, ha zsír fedi el őket. Érdemes aerob, kardió, vagy HIIT edzéseket beiktatni a heti mozgásprogramba. Ha a sok befektetett munkát helyes étrenddel és megfelelő folyadékfogyasztással is megtámogatod, a sikerélmény nem kerül el.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés