Bár a karácsony már a küszöbön toporog, és idő szűkében nyilván nem tanácsos csodát várni a kilók apadását illetően, a jó közérzetért és az emésztési folyamatok fellendítésének érdekében azonban megéri beiktatni a testmozgást. A fogyás nem pár napos folyamat, nem is célszerű ilyenkor ilyen célokat kitűzni, hiszen az ünnepi időszakban csak nehezen lehet teljesíteni a feltételeit. A koplalás és az önsanyargatás nemcsak veszélyes az egészségre, de teljesen felesleges, hiszen karácsonyig maximum a visszatartott víz megy le az emberről, zsírból nem veszít, a böjtölő napokat követő ünneppi lakomák alkalmával pedig őrült raktározásba kezdhet a kiéheztetett szervezet. Ehelyett célszerűb lehet már előre készülni az evés-ivásra, az ünnepek előtt egy tízperces mozgássort könnyedén be lehet sűríteni a készülődésbe. Ezzel a videóval még hangolódni is tudsz, hiszen szuper karácsonyi zenékre ugrálhatsz közben.

hirdetés

Azt senkinek nem tanácsolnánk, hogy a fa feldíszítése és a kacsasütés között iktasson be egy teljes testre ható ugrálós edzést, azonban az ünnepek előtti időszakban érdemes fókuszba helyezni a testmozgást. Karácsonykor az asztalra kerül mindenféle finom falat, aminek aligha lehet ellenállni, ez pedig nemcsak a mérleg nyelvén, de a közérzeten is érzékelhető lesz.

Ha kirobbanó formában akarsz nekivágni a készülődésnek, mindenképp szánj tíz percet erre a zseniális kardióedzésre. Még a karácsonyi hangolódásban is segít, hiszen szuper ünnepi slágerekre mozoghatsz!

 

Bár nem érdemes arra apellálni, hogy pár nap leforása alatt néhány kilótól megszabadulhat az ember, a testmozgás segít felkészíteni a szervezetet a falatozásokra. Fellendíti az anyagcserét, oldja a stresszt, ellenállóbbá teszi az év végi hajtásban kimerült szervezetet, fokozza az energiát, és a belassult emésztésen is sokat javít.

Az ünnepi lakomák előtti drasztikus ételmegvonással pont az ellenkezőjét lehet elérni. Sokan úgy gondolják, pár napig alig-alig esznek valamicskét, karácsonyig leapadnak kicsit, majd utána jóízűen falatozhatnak. A koplalás azonban lassítja az anyagcsere működését, az emésztést is parkolópályára küldi és stresszes állapotot okoz, így a hirtelen váltás a cukorban, zsírban gazdag falatokkal, igencsak megterheli majd a szervezetet. Nemcsak a gyomor bírja nehezen, hanem az energiaszint is lecsökken, így nehézkesebbnek, fáradtabbnak érezheti magát az ember. Márpedig a cél az, hogy az ünnepekre megteremtsük azt a jó közérzetet, amit az utóbbi stresszes, feszes tempójú időszakok felborítottak.

A karácsonyi készülődés idején is fontos az edzés

A karácsonyi készülődést megelőző dömping általában nem a formába lendülésről és az egészség támogatásáról szól, általában az edzés is megcsappan vagy elmarad. A munkahelyi hajtás, valamint a készülődés feladatai mellett pont azzal nem tudunk foglalkozni, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Sokaknak igencsak stresszes ez az időszak, míg eljutnak a szabadságig és a családi programokig. A feszített tempó és a stressz már eleve felborítja az emésztést, ha ehhez hozzáadjuk a koccintgatós lakomákat, nem nehéz megjósolni, hogy rossz közérzet lesz a vége. A belassult emésztési és anyagcsere-folyamatok következtében könnyebben pattannak fel a plusz kilók, gyakran fejfájást okoznak és a kimerültség érzetét is fokozzák.

A legtöbben csak akkor kapnak észbe, amikor már véget ér az ünnepi pihenés, és az első munkanapon alig tudják begombolni a nadrágot. Érdemes azonban úgy nekiindulni a nagy evés-ivásnak, hogy egy kis rákészüléssel tehermentesíted a szervezeted. Önsanyargatás helyett célszerű kiiktatni az étrendből az üres kalóriákat az ünnepi időszak előtt, és megfelelő rostbevitellel, egészséges táplálékokkal megteremteni az egyensúlyt.

Bár a legtöbben csak karácsonyi szünet előtt pár nappal szabadulnak fel a munka alól, és a készülődés miatt még ilyenkor is akad bőven teendő, már nagyobb eséllyel tudnak egy kicsivel több időt szánni magukra, talán még egy könnyű edzés is beszúrható. A rendszertelen alvás és evés rendezésével máris rengeteget lehet tenni azért, hogy az ünnepek ne kimerültségben és zaklatottan teljenek. A testmozgás szintén fontos a közérzet szempontjából is, hiszen a szervezet mozgás közben endorfint termel, a berozsdált tagok visszanyerik mozgékonyságukat, és lecsökkennek a stresszhormonok, így sokkal kiegyensúlyozottabb, fittebb állapotba kerül az ember.

A rendszeres mozgás nem csupán az alakra, az emésztésre szintén remek hatással van. Karácsonykor sok-sok olyan étel kerül az asztalra, amelyek puffadást, teltségérzetet okoznak, ráadásul a túlevés is igencsak gyakori jelenség. Az emésztőrendszernek nincs könnyű dolga az ünnepi szezonban, a felborult belső folyamatok gyakran megkeserítik a pihenés és a kikapcsolódás gondtalan perceit.

 

A rendszeres mozgás remek hatással van a bélmozgásra, különösen igaz ez a hasizmokat stimuláló gyakorlatokra. A megfelelő mozgássorok serkentik a véráramlást, ami szintén befolyásolja az emésztőrendszer kiegyensúlyozott működését.

A megfelelően működő emésztésnek és a mértéktartó étkezésnek köszönhetően nem kell tartani a folyamatos teltségérzettől és puffadástól az ünnepi időszakban. Azt azért nem árt észben tartani, hogy a karácsony előtt pár alkalommal elvégzett edzés nem elegendő ahhoz, hogy egy deka se csússzon fel a pihenőidőszak alatt. A kellemes, felszabadult közérzetért és a nőies alak megtartásáért az étkezésre is figyelni kell, nem muszáj megtagadni a finom falatokat, de nem árt mértéktartóan megválogatni, mi minden kerül a tányérra.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés