Az aerobic volt az az edzés a nyolcvanas években, amiért a legtöbb nő rajongott, természetesen nem véletlenül. Ezek a gyakorlatsorok lendítették formába a hölgyeket annak idején. Érdemes kipróbálni!

hirdetés

Retró aerobic a nyolcvanas évekből: teljes testre ható edzés 45 percben

Legyen szó nosztalgiázásról vagy egy retró hangulatú időutazásról, a nyolcvanas évek VHS-kazettái mindenkit visszarepítenek a múlt századba. Akkoriban még kuriózumnak számított, hogy nem kell kimozdulni otthonról egy kis alakformáló torna kedvéért, hiszen az aerobicgyakorlatokat a nappali közepén is el lehetett végezni.

Bár manapság a saját testsúlyos, illetve HIIT-edzések a legnépszerűbbek, a retró trendek felemelkedésével az aerobic szintén megjelent a repertoárban. Ráadásul a technika fejlődésének köszönhetően a nyolcvanas évekbeli videókra éppúgy tornázhatsz a modern gyakorlatsorok mellett, ezek az edzésprogramok mind a mai napig megállják a helyüket.

Ez a negyvenöt perces felvétel a bemelegítést és a levezetést, a nyújtást is magában foglalja. Ütemes mozdulatokat sajátíthatsz el belőle, a teljes testet átmozgatja és garantáltan formába hoz, ha rendszeresen végigcsinálod. Semmilyen eszközre nem lesz hozzá szükséged, de ha igazi időutazó szeretnél lenni, a tornadresszt és a lábszármelegítőt semmiképp ne hagyd ki az edzős szettedből!

 

Habár az aerobicnak több fajtája létezik, az általánosságban igaz erre a mozgásformára, hogy a legtöbb izomcsoportot munkára bírja. A ritmusos gyakorlatok közben megnő a szervezet oxigénfelhasználása, így az ütemes torna hosszú távon igencsak fellendíti a test zsírégető folyamatait.

Az aerobic közepes intenzitású mozgásforma, melynek lényege, hogy nagyjából ugyanabban a zónában tartsa a pulzust, magas kiugrások nélkül. Ezt a dinamikus ritmusban ismétlődő feladatokkal lehet elérni. Régebben az aerobic a folyamatos ugrálásról szólt, ma már különféle verziói vannak, melyeknél jobban előtérbe kerül a zsírégető zónában tartott pulzusszám. Ez azt jelenti, hogy a szervezet kibillen a kényelmi állapotból, ám a terhelése nem magas intenzitású, amikor már robbanásszerűen kell nagy energiát kifejteni a teljesítményhez, ezáltal az ember megállás nélkül levegőért kapkod. Ez azért is hasznos, mert ilyenkor a szervezet a zsírtartalékhoz nyúl, hogy kellő energiát biztosítson az edzéshez, ehhez azonban fél óránál többet kell egyhuzamban mozogni.

Népszerűségét leginkább annak köszönheti, hogy nem szálkásítja le teljesen az alakot, meghagyja a nőies formákat, miközben az izomépítésben és a zsírégetésben szintén szerepet vállal. Kezdők számára is ideális lehet, na persze benne van a pakliban, hogy ha valaki csökkent állóképességgel vág bele az edzésbe, a végére már kifullad és elfogy a lendülete. Érdemes szép lassan felépíteni az edzéstervet, ha nem bírod, tarts szünetet a gyakorlatok között!

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés