Rendszeresen végezve, egészségtudatos táplálkozás mellett összességében minden testmozgás valamilyen szinten anyagcsere-gyorsító hatással bír, ám egyes edzéstípusok, köztük az aerobik, különösen jó hatással vannak a fogyást lassító méreganyagok távozására, valamint a zsíroxidációt is fellendítik. A karácsonyi nagy lakoma előtt jól jön egy kis felkészülés, hiszen ha eleve lomha a metabolikus aktivitás, rossz közérzettel és komolyabb súlygyarapodással zárhatod a vendégjárást.

hirdetés


Az aerobik nem egyenlő az összes aerob jellegű mozgásformával, de hasonló elven működik, például, ahogy a nevében is benne van, a szervezet ilyenkor oxigén felhasználásával állítja elő az izmok számára szükséges energiát. Az aerobikedzésnek sokféle típusa van, de mindről elmondható, hogy a teljes testet megdolgoztató, sokféle izommunkával járó, ritmusra végzett gyakorlatokból áll, melyek összhangban vannak a zenével.

Az aerob testedzésekre általában a monotonitás jellemző, hiszen végig ugyanolyan tempót és közepes intenzitást igényelnek, valahol azon a szinten, amikor még nem kell levegő után kapkodni, viszont nem is annyira lagymatag a terhelés, hogy ne melegedne fel a test 30-40 perc után. Mivel az energiatermeléshez szükséges oxigén biztosított, az efféle sporttevékenységek ideálisak zsírégetés céljából.

 

A kardió intenzitása ezzel szemben sokkal szélesebb skálán mozog, a pörgősebb tornáknál azonban előfordul, hogy a pulzusszám túlmozdul a zsíroxidációhoz optimális tartományon. A szervezet már csak szakadozva jut oxigénhez, ilyenkor már nem zsírsavakból nyer energiát. Bár rendszeresség mellett mindkét esetben csökkennek a pluszkilók – ehhez az étkezés megreformálása is fontos – a kardió előnyei között nem a hatékony zsírégetés szerepel elsőként, hanem a szív- és érrendszer kondíciójának fejlesztése.

Az aerobik előnyei

Az anyagcsere működését nem csupán genetikai faktorok, hanem életmódbeli tényezők is meghatározzák. Egészséges étkezési szokások kialakításával és rendszeres testmozgással a metabolikus aktivitás fokozható, vagyis az efféle belső folyamatok lomhaságához merőben hozzájárul a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás.

 

Bizonyos ételek gyakori fogyasztásával az egészséges működésükben is zavar keletkezhet, sőt, a koplalás, minimálisra csökkentett kalóriabevitel szintén hátráltató tényező lehet. Nem csak a fogyás, hanem a testsúly szinten tartása is meglehetősen nehéz, amennyiben az anyagcsere tevékenységi szintje lecsökken, ugyanakkor különféle megbetegedéseket is vonzhat magával.

Az aerobik egyik sokat emlegetett előnye, hogy serkentőleg hat ezekre a belső folyamatokra, fellendül a méreganyagok kiválasztása, a test számára értékes tápanyagok pedig jobban hasznosulnak. Bár a fogyás alapfeltétele, hogy ezek a dolgok rendben működjenek odabent, nem az egyedüli kritérium, amely beindítja a súlycsökkenést.

 

Ritmusos torna lévén, az aerobik további előnye, hogy az egysíkú tempó ellenére sem érzed annyira monotonnak, mint az aerob mozgásformák többségét. A zenével összehangolt mozgás segíti a kikapcsolódást, oldja a stresszt és kiválóan motivál, mivel örömforrásként működik. Emellett a többféle izomcsoportot megdolgoztató mozdulatsorok javítják az állóképességet és a kondíciót, illetve növelik a test energikusságát és mozgékonyságát.

Anyagcsere-gyorsító aerobik, ami testileg-lelkileg helyrerak

Ha az utóbbi időben lefoglalt az év végi hajtás, és emiatt sikerült stresszes állapotba kerülnöd, kikapcsolódás gyanánt is jól jöhet ez a félórás anyagcsere-gyorsító aerobik, amely többféle aerobiktípus előnyeit ötvözi. Szomszédbarát torna, mivel nincs benne eszeveszett ugrálás, ám azért a lábak, a karok és a törzs izmai is rendesen munkára vannak fogva. Energikus, tempós, de nem fullasztóan pörgős edzés, ami vidáman, kényszer érzése nélkül végezhető.

 

Azonban, ha feszesedni is szeretnél, érdemes mellette kiegészítő, erősítő feladatsorokat is végezni. Bár bizonyos mértékig alakformálásra úgyszintén jó, az izmok tónusozását önmagában nem oldja meg. Karácsonyig már nem sok idő maradt, viszont, ha szeretnéd kicsit formába hozni magad, illetve felpezsdítenéd az ellustult tagjaidat, ez a mozgásforma tökéletesen megfelelő lehet számodra.

Bónuszként az anyagcsere-gyorsító hatását is élvezheted már belátható időn belül, de az aerobik sokkal többet ad ennél, ha rendszeresen végzed. Megelőzheted vele téli eltunyulást, valamint a plusz kilók felpattanását. A videóban látható gyakorlatsor rövid bemelegítéssel kezdődik, amit nem ajánlott kihagyni.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés