A pilates egyszerűbb, klasszikus gyakorlatai kezdőknek úgyszintén ideálisak, így az otthon kényelméből is bele lehet kezdeni a rendszeres testmozgásba. Bár nem kell kapkodni a levegőért úgy, mint egy kiadós futás után, ez az edzés alaposan átmozgatja az izmokat és látványosan formálja az alakot.

hirdetés

Pilates-gyakorlatsor, amely kifejezetten ideális kezdőknek

Bármilyen hihetetlenül hangzik, a feszesebb, formásabb alak eléréséhez nem feltétlenül kell mindennap kilométereket futni. Persze, ha a súlyfelesleg és az úszógumi ledolgozása a cél, a kardió nélkülözhetetlen, hiszen másként az alakformáló gyakorlatok tulajdonképpen a zsírpárnák alatt lapuló izomrostokat dolgozzák meg, ami ebben a formában láthatatlan marad. Ugyanakkor nem csupán a fogyás vagy az optimális testsúly megőrzéséért szükséges pulzuspörgető edzéseket beiktatni a heti mozgástervbe, mivel a keringésre igencsak pozitívan hatnak az intenzív tornák, ráadásul az állóképességet éppúgy javítják.

Emellett azonban a kevésbé dinamikus, de az izmokat alaposan átmozgató gyakorlatokra is érdemes időt szánni, amelyek tónusosabbá teszik a testképet, valamint feszesítik a kontúrvonalakat.

Ehhez még csak el sem kell hagyni a házat. Az interneten rengeteg izgalmas, változatos gyakorlatsor található, melyek oktató nélkül is könnyedén elsajátíthatóak. Bár tény, hogy nem árt némi gyakorlás, a klasszikus, egyszerű pilatesgyakorlatok elsajátítása cseppet sem lehetetlen, bár némi kitartásra és türelemre mindenképpen szükség lesz.

Ez a félórás torna a teljes testet átmozgatja, hosszú távon látványosan formálja az alakot. Amellett, hogy edzésben tart és tónusozza az izomzatot, még a belső harmónia megteremtésében is segít. Kiszakít a hétköznapi mókuskerékből, feltölt energiával és lendületet ad a mindennapokhoz.

A pilatesről a legtöbbeknek a mentális nyugalom ugrik be elsőként. Tény, hogy ez a mozgásforma nagyban segít a kikapcsolódásban, a befelé figyelés és a belső koncentráció finomításában, azonban mindezek mellett az alakformálásban szintén jeleskedik. A hosszan kitartott gyakorlatok igencsak meg tudják izzasztani az embert, alaposan igénybe veszik a különböző izomcsoportokat, ezáltal szépen formálják az alakot.

A titok az erősítő, illetve nyújtó gyakorlatok váltakozásában rejlik. A legjobb, hogy nem csupán felszíni munkát végez, a mélyebben fekvő izomcsoportokat ugyanúgy megmozgatja. A hasi területre fókuszáló feladatok serkentően hatnak az emésztésre, miközben a légzés tudatos irányítása tökéletes stresszlevezetésként szolgál.

Ez a gyakorlatsor remek kiegészítése lehet az aerob edzésformáknak, ráadásul kezdők számára éppúgy ideális. Nagyon fontos azonban, hogy minden feladat pontosan, precízen legyen elvégezve. A pilates kizárólag akkor hatásos, ha az ember tényleg kitartja az adott gyakorlatokat.

A látványos eredményhez mindenképpen célszerű az étrendet is megreformálni, érdemes fehérjében, rostban és vitaminokban gazdag ételeket fogyasztani. Ha teljes életmódváltás részeként rendszeresen csinálod a pilates-gyakorlatsorokat, karcsúbb és szálkásabb alakra tehetsz szert.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés