Akár a kontúrok feszesítése, akár a tél folyamán eltunyult izmok fejlesztése a cél, ez az edzés a formás, tónusos lábak titka. Végezd kiegészítés gyanánt, a heti edzésprogramba illesztve, a lényeg, hogy minimum kétnaponta megismételd a feladatokat.

hirdetés

A lábak formálása legalább annyira nehézkes, mint a popsi feszesítése és tónusozása, azonban egyáltalán nem lehetetlen feladat. Sokan azt gondolják, hogy a karcsú, szálkás lábakhoz mindenképpen kondigépekre van szükség, azonban a saját testsúlyos tornák is segíthetnek elérni az álomalakot. Tény, hogy a combok területe viszonylag makacs, azonban a megfelelő gyakorlatokkal látványos eredmény érhető el hosszú távon.

Ez az edzés a formás, tónusos lábak titka

A tavasz közeledtével sokaknál megszólal a vészcsengő, hiszen hamarosan jobban fókuszba kerülnek a lábak, amint elkezdődik a szoknyák és ruhák szezonja. Míg egyeseket a renyhe izomok és a határozatlan kontúrvonalak látványa sarkall rendszeres tornára, mások keskenyebb, formásabb combokat szeretnének, amihez a fogyás elengedhetetlen. Ezért az első és legfontosabb lépés a zsírégetés, ugyanis az ember hiába edz az izmos, tónusos formákért, ha a kidolgozott izomzatot vastag zsírréteg fedi. A kardiótípusú tornákat azonban mindenképpen célszerű egy-egy területre fókuszáló alakformáló gyakorlatokkal kiegészíteni, hogy az eredmény valóban látványos legyen.

Nem feltétlenül kell az edzőteremig rohanni a formásabb, arányosabb sziluett eléréséhez, a nappaliban végzett torna éppúgy hatékony lehet, amennyiben a célt szolgálja. Ez a harmincperces gyakorlatsor kizárólag a lábakra koncentrál, szépen feszesíti a combot és szálkásítja a vádli területét. Ám fontos, hogy ne csupán ezekben az alakformáló feladatokban merüljön ki a testmozgás, állíts össze komplex edzéstervet, amelyben a teljes testre ható, intenzív zsírégető mozgásformák is szerepelnek. Ez csupán egy kiegészítő etap, ami arra jó, hogy a csüngő, petyhüdt területek megszűnjenek, a fejlettebb izmok megtámasztásával feszesebbé, simábbá váljon a lábakon a bőrfelület.

 

Mivel a kardió nem területspecifikus, az ember mindenhonnan fogy, amikor próbál megszabadulni a feleslegtől. Teljesen mindegy, hogy a hasi zsír, vagy épp a fenék környékén összegyűlt zsírpárnák ledolgozása a cél, a futás és a hasonló aerob mozgástípusok mindenhonnan lepucolják az esetleges súlytöbbletet. Azt sem lehet megválasztani, hogy zsírból vagy izomból szeretnénk fogyni, ezáltal a teljes sziluett átalakul.

Ezért van szükség az egy-egy területre fókuszáló gyakorlatsorokra, amelyek segítenek visszaépíteni az izomzatot és tónusosabbá, formásabbá varázsolják az alakot. Sokan kifejezetten tartanak az alakformáló, erősítő edzésektől, hiszen attól félnek, hogy az izomtömeg növelésével az alak szélesebbnek tűnik majd. A megfelelő feladatok, különösen a saját testsúlyos edzések azonban inkább nőiessé teszik a megjelenést, szépen formálják és hangsúlyozzák a vonalakat.

 

De mégis miért van szükség a specifikus lábedzések beiktatására? A fogyás következtében a gravitáció a lábakkal sem kivételez, a combok plöttyedtté válnak, a kontúrok elmásznak a helyükről. A videóban látható gyakorlatok segítenek visszaállítani az izomrostok feszességét, tónusozzák a lábakat, ezáltal a combok is sokkal karcsúbbnak, formásabbnak tűnnek majd. Ahhoz azonban, hogy tényleg centikben mérhető legyen a különbség, a zsírégető, valamint az alakformáló gyakorlatokat mindenképpen célszerű rendszeresen kombinálni, felváltva beiktatni az edzéstervbe.

A mozgás mellett az étrendre szintén nagyobb hangsúlyt kell helyezni. A pocak esetében általában nyilvánvaló, hogy a bevitt tápanyagok és rostok rendkívül fontosak a fogyás, illetve az alakformálás szempontjából. A combok, illetve a vádli karcsúsításához, tónusozásához szintén szükség van a kiegyensúlyozott, tudatosan összeállított menüsorra.

Az alakformálásnak sok pillére van, amiből a lábedzés csupán egy apró részletet tesz ki. Ha ügyesen kombinálod a tornákat, a nyári szezonban bátran viselsz majd miniszoknyát és rövidnadrágot. Még nem késő elkezdeni a látványos alakformálást!

A gyakorlatsor jelentősen terheli az ízületeket, ezért ha valakinek mozgásszervi, esetleg térdproblémái vannak, mindenképpen egyeztessen kezelőorvosával, mielőtt belevágna az otthoni alakformálásba!

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés