Bár manapság már egyre inkább letisztázódik, hogy mire is jó pontosan a pilates, sokan még mindig azt gondolják, hogy csak és kizárólag a kardió a legcélravezetőbb a felesleg leadásához. A helyzet az, hogy a pilates sem csak a gerinctájék nyújtásáról szól, a megfelelő gyakorlatsor bizony keményen tónusozza a testet, miközben a kardió sem feltétlenül elegendő önmagában. A kettő egyébként könnyedén vegyíthető, a kombinált tornák pedig igencsak hatékonyak tudnak lenni, ha nem kizárólag a súlycsökkentés, hanem az alakformálás is a kitűzött célok között szerepel.

hirdetés

A pilates a közhiedelemmel ellentétben nem csupán az izmok nyújtásában és a tartásjavításban zseniális, tónusozásban és alakformálásban szintén az élen jár. Bár egyre többen tudják, hogy a pilatesgyakorlatok akkor is jó választásnak bizonyulnak, ha valaki elégedetlen az alakjával, sokan inkább a kardió mellett teszik le a voksukat. A kettő kombinációja a lehető legjobb megoldás arra, hogy valóban látványos legyen az eredmény.

Ehhez a harmincperces tornához nincs szükség előzetes rutinra, az sem gond, ha még soha nem próbáltad a pilatest. A teljes testet átmozgatja majd, és bár első blikkre nehéznek tűnhetnek a feladatok, egy kis koncentrációval garantáltan sikerélményed lesz az edzés végére.

 

A kardió és a pilates remekül összepasszol

A kardió és az aerob mozgásformák az energiafelhasználást figyelembe véve nagyon hasonlóak, van azonban közöttük némi különbség, mégpedig, hogy a kardió mindig valamilyen intenzív, pulzuspörgető edzést takar, míg az aerob mérsékelten pörgős, sokkal inkább monoton tempót diktál. Abban azonban megegyeznek ezek a tornák, hogy a súlyfelesleg ledolgozására és az állóképesség javítására kifejezetten alkalmasak. Miközben hatékonyan égetheted a zsírt a kardió segítségével, az izmaidra éppúgy hatással lesznek a mozdulatok. Önmagában azonban nem tónusoz olyan látványosan, mint például a pilates vagy a súlyzós edzések.

A pilates szuper hatással van a tartásra, azonban azt már kevesebben tudják, hogy gyönyörűen tónusozza és formálja a testet, mindezt úgy, hogy hangsúlyossá teszi nőies formáit. Ha a feladatokat pontosan végzed, idővel a fogyásban is segíthet, noha semmiképp nem olyan hatékonyan, mint egy ütemes, pörgős kardió.

A kettő kombinációja azonban mesterien faragja le a felgyűlt zsírpárnákat, rendszeres tornával látványos változás érhető el. A felesleg alól felbukkanó izomzat tónusossá válik, rendkívül sportossá formálódik az alak, miközben megőrzi annak nőies vonalait.

 

A pilates leginkább a koncentráción és a pontosságon alapul, éppen ezért senki nem szokta elkapkodni a feladatok kivitelezését. A kardióedzés lényege ezzel szemben a tempós tornázás, emiatt első hallásra nem is illik össze a két mozgásforma.

A kardióelemekre épülő pilates lényege az ütemes mozgás. Az intenzitás gyakorlottságtól függően növelhető, ilyen esetben a fogyás is tempósabban történik. Kezdők számára nem érdemes a brutális változatokkal próbálkozni, inkább a könnyebb verziókkal kell kezdeni az edzést.

A torna nem csupán az izomzat tónusossá formálásában és a felesleg leadásában segít, rendkívül pozitív hatással van az anyagcserére is. A közérzet sokkal könnyedebb lesz az edzésnek köszönhetően, így nem csak a testnek, a léleknek szintén jót tesz, ha rendszeresen beiktatod a hétköznapjaidba ezt a harminc percet.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés