A pilates karcsúsító hatása megkérdőjelezhetetlen, ezek a gyakorlatok látványosan formálják a sziluettet. A feladatsor a legtöbb izomcsoportot igénybe veszi, habár csak 15 perc, de garantáltan alaposan átmozgat.

hirdetés

Mielőtt összeállításra kerülne az otthoni edzésprogram, mindenképpen végig kell gondolni, hogy mi a cél a rendszeres mozgással. Egészségmegőrzés, fogyás, alakformálás? Cseppet sem mindegy, hogy a rövid távú és a hosszú távú célkitűzések mit takarnak pontosan, ugyanis a torna típusát, annak heti vagy napi szintű rendszerességét mindenképpen az elérni kívánt eredményhez kell igazítani. A pluszkilók leadásához például zsírégető edzésre van szükség, miközben a karcsúsításhoz, feszesítéshez célzott, izmokat megdolgoztató gyakorlatok szükségesek.

A pilates az elmúlt időszakban egyre népszerűbbé vált, ám sokaknak leginkább a relaxálás, a mentális megnyugvás ugrik be róla első blikkre. Ez az edzésforma sokkal több a stresszlevezetésnél, noha tény, hogy abban is remekel. A koncentrált feladatvégzés szépen erősíti a testtudatot, a megfelelő légzéstechnika, az egyensúlyozás segít elszakadni a hétköznapi problémáktól. Ennek köszönhetően abszolút elősegíti a nyugalom és a kiegyensúlyozottság megteremtését, pláne akkor, ha az ember lánya rendszeresen végzi a gyakorlatokat.

No de mi köze a pilatesnek az alakformáláshoz? Sokkal több, mint gondolnád.

 

Karcsúsító pilates 15 percben

A pilates sokkal több egy szimpla stresszlevezető tornánál, persze az sem mindegy, hogy melyik változatára esik a választás. A megfelelő torna remek kiegészítője lehet az aerob mozgásformáknak, elősegíti az alakformálást, szépen feszesíti és tónusozza az alakot. Az erősítő, illetve nyújtó gyakorlatok variálásával éri el, hogy az izomzat keményen dolgozzon, a mélyen fekvő izomcsoportokat éppúgy igénybe veszi.

A legjobb, hogy a pilates abszolút kíméli az ízületeket, nem véletlen, hogy a sportolók és táncosok körében egy-egy sérülés után rendkívül népszerű választás ez a mozgásforma. Úgy dolgoztatja meg a test minden egyes porcikáját, hogy mindeközben nem terheli azt feleslegesen, hosszú távon az eredmény mégis szemmel látható. A rendszeres edzésnek köszönhetően szálkásabbá, karcsúbbá válik az alak, az izomzat sokkal tónusosabb lesz.

Ez a gyakorlatsor mindössze 15 percet vesz igénybe, ám ez idő alatt a teljes testet átmozgatja. A feladatok rendkívül változatosak, ezáltal a torna cseppet sem válik unalmassá. Ez a pilatesalapú mozgássor húsz gyakorlatot tartalmaz, amelyek egytől egyig koncentrált, tudatosan irányított feladatvégzést igényelnek, ám a rendszeres mozgás abszolút meghálálja a kitartást, látványos eredménnyel szolgál.

 

Azt semmiképp nem szabad elvárni, hogy napi 15 perc pilates lerobbantsa a felesleget, a fogyáshoz mindenképpen kardióra vagy intervallumos edzésre van szükség. A legjobb, ha ezt a típusú tornát más edzésformákkal kombinálod, miközben természetesen az étkezésre sem árt odafigyelni. Célszerű fehérjében, rostban gazdag, szénhidrátszegény és lehetőleg hozzáadott cukortól mentes ételeket fogyasztani annak érdekében, hogy látványosan szálkásodjon a test, illetve karcsúbbá váljon a sziluett.

A hasat megcélzó pilatesgyakorlatok nagyban hozzájárulnak az anyagcsere megfelelő, kiegyensúlyozott működéséhez. Éppen ezért a hasizmokat kínzó feladatokat semmiképp nem érdemes kihagyni az edzés során. A megfelelően működő anyagcsere nélkülözhetetlen a fogyáshoz és az alakformáláshoz, éppen ezért a mélyen fekvő izmokat megdolgoztató pilates remek választás, ha az emésztés picit belassult az elmúlt időszakban. Na persze súlyos esetben mindenképpen orvoshoz kell fordulni a problémával, hiszen pangó anyagcsere-folyamatok esetén megesik, hogy a teljes életmódváltás sem nyújt elegendő támogatást.

A karcsúsító, alakformáló pilates hatékonyságának kulcsa azonban nem csupán a kitartásban és a rendszerességben rejlik. A pontos, precíz feladatvégzés nélkülözhetetlen a szemmel látható eredményhez, ugyanis a gyakorlatok kizárólag akkor érnek el jelentősebb változást, ha maximális odafigyeléssel, megfelelő erőkifejtéssel végzik őket. Ezen túl azt sem szabad elfelejteni, hogy a 15 perces torna csupán kiegészítésként, egy komplex edzésprogram részeként működik, önmagában nem elegendő a látványos átalakuláshoz.

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés