A pilatesgyakorlatok nem csak a stressz levezetésére és a rugalmasság visszanyerésére alkalmasak. Bár való igaz, hogy a kontroll alatt tartott mozdulatok elősegítik a feszültség feloldását, ám a test bizonyos pontjainál komoly erőkifejtés zajlik, a feladatsorok igencsak megdolgoztatják a törzs, a medence, a hát és a fenék elfeledett, mély izmait, ezért a rendszeres gyakorlásukkal tónusosabb alakra lehet szert tenni.

hirdetés

Való igaz, hogy a felesleg ledolgozásához zsírégető tornát kell végezni, ami lehet bármilyen kardió, HIIT, esetleg szimpla futás is, azonban a tartós és valóban szemmel látható eredményhez az izomzattal sem árt foglalkozni.

A pluszkilók leadásán túl azonban arra is gondolni kell, hogy ideális legyen a szervezet testzsír és izomtömeg aránya. A testzsír csökkentését a fejlettebb izomzat is elősegítheti. A renyhe izmok nem fejtenek ki nagy erőt, ezáltal nem is használnak el sok energiát. Az anyagcsere fellendüléséhez mindenképp fontos, hogy aktiválva legyen az izomzat.

A mélyen fekvő izmokról gyakran nem is tudjuk, hogy léteznek. Hajlamosak vagyunk csak a hasfallal, a bicepsszel, tricepsszel, farizmokkal, a combok belső és külső területével foglalkozni, de az izmok karbantartása nem csak a látványról szól. Nőknél például sok problémát okozhat, ha a medence mélyen fekvő izmai eltunyulnak. A méhtartó szalagokra és a záróizmokra is hatással lehet a folyamat. A pilatesgyakorlatok előnye, hogy szépen formálják az alakot, ugyanakkor jó hatással vannak a gerincre, a hasfalra és a medencére.

 

A kitartott pilatesgyakorlatok remekül tónusozzák a testet

Első ránézésre nagyon egyszerűnek tűnik, azonban a tökéletes egyensúlyi állapot eléréséhez és a precíz mozdulatokhoz nem árt egy kevés gyakorlat. Aki még soha nem próbálta a pilatest, lehetőleg kezdők számára ajánlott tornával indítson, hiszen a lassú gyakorlatsorok csalókák. A kecses mozdulatok megtévesztők, belül nagy munka zajlik. Miközben az egyensúlyra és a légzéstechnikára is ügyelni kell, mindezt össze kell hangolni a konrollált erőkifejtéssel, tehát abszolút uralni kell a testet. A testudatnak ez a szintje a legtöbb embernél fejletlen, a sportolók és a táncosok azonban birtokában vannak. Az, aki elmélyül a pilatestorna rejtelmeiben, szintén szert tehet erre a képességre.

A pilates úgy formálja az izomzatot, hogy mindeközben kíméli az ízületeket, így nem kell félni az esetleges sérülésektől. Persze ehhez nagyon fontos, hogy a különböző mozdulatok pontosan, koncentráltan legyenek elvégezve. A rendszeres gyakorlás eredménye garantáltan a szálkás, nőies alak lesz. Feszesre húzza az elmászott kontúrokat, miközben sportossá varázsolja a megjelenést.

A pilates ráadásul az izomzat megdolgoztatásán és az alak tónusossá formálásán túl még számtalan dologban remekel. Szuper hatással van az emésztésre, különösen abban az esetben, ha hasizomgyakorlatokat is tartalmaz az adott edzés. Javítja a tartást, ami szintén nélkülözhetetlen a nőies megjelenéshez.

 

Nem utolsósorban pedig a stresszlevezetésben és a rugalmasság visszaállításában szintén toplistás. A koncentráltan végzett gyakorlatok segítenek kikapcsolni, elszakadni a hétköznapok problémáitól. A testudat erősítése a lélekre úgyszintén jó hatással van. A légzésre való odafigyelést szintén elősegíti, ami a stresszkezelés alapjává válhat a mindennapok során.

Persze, a pilates sem csodaszer, a gyakorlatok nem működnek varázspálcaként. Azon túl, hogy nagyon oda kell figyelni a mozdulatok pontos, precíz elvégzésére, az étrendet sem árt átvariálni, hogy valóban látványos legyen az eredmény. Érdemes fehérjében, vitaminokban és rostban gazdag ételeket fogyasztani. Ezek kifejezetten jót tesznek az emésztésnek, miközben az izomépítéshez szintén hozzájárulnak.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés